Så lyckas du med kladdkaka

1 juli, 2023

Kladdkaka kan tyckas vara ett av de enklaste bakverken som finns, men det finns några fallgropar. Det här är mina tips till den allra godaste kladdkakan.

Håll koll på tiden
Det vanligaste misstaget man gör med kladdkaka är att baka den för länge. Då slutar den att vara en kladdkaka och blir istället en torrkaka. Börja alltid med 15-20 minuter, och håll koll. Den ska se ut som att den har stigit och satt sig i kanterna men fortfarande vara lite gungig i mitten. Det är dock viktigt att man ser att den har fått en bakad yta över hela, annars är den fortfarande rå. Den måste få tillräckligt med tid för att sockret ska smälta och kakan ska bakas men ändå vara kladdig, annars blir det bara en sockrig smet kommer det inte att vara gott. Detta gäller både om kakan ska ätas ljummen eller ställas i kyl för att spritsas och ätas senare.
Jag brukar grädda dem på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i 18-20 minuter beroende på hur tjock man gör den.
Och regeln som gäller: Hellre för kladdig än för torr!

Vispa inte!
Ett annat vanligt fel som man gör med kladdkaka är att man vispar smeten. Om man vispar in luft i äggen så kommer kakan att bli mer som sockerkaka i ugnen och inte alls sådär kladdig och kompakt som man vill ha den. Rör gärna ihop smeten med en ballongvisp, men RÖR, vispa inte.
Det finns dock undantag, om du har mycket riktig choklad i så kan det funka med recept där man vispar ägg och socker. Kolla in recpetet på mina brownies exempelvis. 
Däremot ska du ALDRIG vispa när du väl har haft ner mjölet i smeten.

Experimentera med socker
Du kan såklart bara använda strösocker, men om du byter ut en del av strösockret mot farinsocker, råsocker eller muscuvadosocker (ljust eller mörkt) så får du en helt annan karamellig ton i din kaka som är jättegod. Det är bara att byta en mängd strösocker mot samma mängd brunt socker.

Snåla inte med kakao och choklad
De finns kladdkakor med bara kakao, bara riktig choklad eller både och. Det ena behöver inte vara bättre än det andra, men testa gärna lite olika. Och använd en bra kakao! Min favorit är nog kladdkakorna som har både kakao och choklad, de får en intensiv och krämig chokladsmak och konsistens.

Dekorera kladdkakan
Om man vill dekorera kladdkakan är det perfekt att låta den stå i kylen över natten. Då blir den fin att spritsa eller dekorera. Den får då också en fudge- och tryffellik inre kärna som är så god!
Jag brukar också vända den kalla kladdkakan upp och ner när jag ska dekorera den, då får man en helt rak och slät yta som är perfekt att spritsa på.

Glöm inte salt
En halv till en tesked salt i kladdkakan gör så stor skillnad. Kladdkaka är ett sött bakverk och sältan balanserar ut smakerna och till just choklad är salt också magiskt gott. Så glöm inte saltet!

HÄR FINNS ALLA MINA RECEPT PÅ KLADDKAKOR

Det här receptet är det bästa för en ljummen  kladdkaka att njuta av med grädde och glass.

Nedan ser du ett par tips på goda kladdkakor att dekorera  och frostings att dekorera dem med

Kladdkaka med 8 frostings

Kladdkaka  med mjölkchokladchantilly

Lyssna gärna på bakpodden, Tillåt Kakors, avsnitt om just kladdkaka:

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg