En riktigt chokladig kladdkaka toppad med lättvispad grädde, färska svenska jordgubbar och rostade pinjenötter.
Kladdkaka med grädde, jordgubbar och pinjenötter
Ingredienser:
Kladdkaka
150 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg (rumstempererade)
90 g strösocker (1 dl)
80 g ljust muscovadosocker (knappt 1 dl)
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
20 g kakao (0,5 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
Dekorering
2,5 dl vispgrädde
0,5 liter jordgubbar
0,5 dl rostade pinjenötter
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 20-22 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten.
2. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret. Ställ åt sidan.
3. Rör ihop socker, muscovadosocker och ägg tills allt är blandat.
4. Rör samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
5. Häll ner choklad och smör i ägg och socker och blanda samman. Sikta till sist ner de torra ingredienserna och vänd samman till en smet.
6. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter, den ska vara lite gungig i mitten. Låt sedan kakan svalna helt.
7. Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de fått färg.
8. Ta bort det gröna på jordgubbarna och dela dem sen i kvartar.
9. Vispa grädden lätt och fluffig. Lägg sedan grädden på kladdkakan och sedan jordgubbar och pinjenötter.