Så omvandlar du recept efter storleken på din form

7 februari, 2024

Är formen du har hemma inte samma storlek som i receptet? Så här enkelt räknar du ut hur många gånger du behöver dubbla receptet.

Det är faktiskt en av de vanligaste frågor jag får. Hur ni kan anpassa receptet efter den form som du har hemma.
Jag gör alltid så att jag räknar ut arean på formen som jag har, och arean på formen som är i recpetet, och sen kollar jag hur stor skillnad det är och räknar sedan ut hur många gånger jag behöver minska eller öka receptet.

Här nedan har jag redan räknat ut åt er så ni kan bara kolla och se själva. Arean är en faktor, men även volymen kan spela roll, ex om du ska göra en mousse. Ofta går dock skillnaden i area och volym hand i hand. Nedan har jag räknat ut volymen som blir om formen är 5 cm hög.

Generellt så måste inte ökningen eller minskningen vara exakt. Ett recept som är gjort för en form på 18 cm, kan du ofta baka i en form på 16 cm och en på 20 cm, och det kommer att blir bra, enda skillnaden är att kakan eller tårtan blir lite högre eller lite lägre och gräddningstiden kan behöva justeras efter det. Men du kan inte göra ett recept på en 16-cm form i en 24-cm form, det blir inte bra.

Jag rekommenderar att göra ett recept gånger 1,5 eller dubbla. Att dela med mindre än så är inte så lönt, välj det som blir så nära som möjligt din form. Eftersom det är svårt att dela ägg brukar jag, i recept som innehåller ägg, försöka dela med antalet ägg så att jag hamnar så nära som möjligt. Om ett recept har 3 ägg och storleken på min form säger mig att jag borde dela receptet på hälften, så brukar jag istället dela det i tredjedelar och baka receptet enligt 2/3. Hoppas att ni fattar hur jag menar. Det är alltid bättre att göra en lite för stor sats än för liten.

Här kommer listan med mått:

Form på 16 cm
Area: 201 cm2
Volym: 1000 cm
Omkrets: 50 cm

Form på 18 cm
Area: 254 cm2
Volym: 1266 ml
Omkrets: 56 cm

Form på 20 cm
Area: 314 cm2
Volym: 1563 ml
Omkrets: 63 cm

Form på 22 cm
Area: 380 cm2
Volym: 1842 ml
Omkrets: 69 cm

Form på 24 cm
Area: 452 cm2
Volym:  2253 ml
Omkrets: 75 cm

Form på 26 cm
Area: 530 cm2
Volym:  2654 ml
Omkrets: 81 cm

Form på 28 cm
Area: 615 cm2
Volym:  3010 ml
Omkrets: 87 cm

Alltså. Om du har en form på 22 cm och mitt recept är bakat i en form på 16 cm så bör du dubbla receptet. Om du tycker att det är svårt att se och räkna ut med blotta ögat så kan du räkna ut på miniräknare. Ta arean på den stora formen och dela med arean på den lilla. Ex 452 delat med 254 så får du 1,78. Då kan du välja att gånga receptet med 1,5 eller dubbla det, för att göra det enkelt. Om du vill ha exakt samma proportioner så kan du såklart gånga med 1,75.

Och på frågan om man KAN dubbla och minska recept hur som helst så är svaret i 99% av fallen ja. I vissa väldiga undantag så blir det inte bra att göra mer än en sats i taget. Men det är så få att de inte ens är värt att nämna. Det viktiga är att proportionerna i receptet hänger med. Alltså om ett recept har dubbelt så mycket mjöl som vatten, så måste det fortfarande ha dubbelt så mycket mjöl som vatten efter att du har multiplicerat det.

Hoppas att detta förklarar lite och underlättar något.

Läs gärna om mina bästa bakformar och om mina bästa silikonformar.

 

/Emma

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Åh detta är fantastiskt, tack så mycket! Är det möjligt att lägga till omvandling till långpanna också?

  • A
   Emma Brink Rask

   Jag bakar aldrig i långpanna och de flesta av mina recept gör sig inte i långpanna, så om man vill tänker jag att man får räkna ut det själv via storleken på den pannan man använder.

 • Marita Brandt

  Hej Emma!
  Jag tänker baka en tårta. I receptet står det att formen ska rymma 1,5 l. Jag har två formar, en på 25 cm diameter och en på 22,5 cm diameter. På ingen av dem står det hur mycket de rymmer. Vilken form föreslår du att jag använder? Vill ju inte att smeten svämmar över eller att formen är för stor och kakan blir torr. (Det är lite bråttom, ska göra tårtan på torsdag (i dag tisdag). Vore supertacksam om du hinner svara så snart som möjligt.
  Tack på förhand och hälsningar! Marita

 • Hej! Jag undrar ang NordicWare-formarna
  Jag har två st små sockerkaksformar 1,4 liter stod det på etiketten. De flesta recept (iaf de jag läst) du har är för 2liter. Blir det lagom att dela dessa i tre & göra 2/3 ?
  Ett recept du hade med NW-form på fotot stod det 1,5 liter, finns det olika stl på de ”små”? Har nämligen för mig att det blev smet ända upp till kanten på min när jag provade detta recept..
  Tack för fina tips /Anna

  • A
   Emma Brink Rask

   Det är inte samma storlek på alla små eller alla stora. 2/3 kan nog vara lagom.

 • Carolina

  Hej! Jättebra tips! Angående ägg så väger jag alltid äggen (knäckta och lätt uppvisade) eftersom vi har egna höns och äggstorleken kan variera enormt. Räknar med att ett normalstort ägg väger 60 g. Blir det en skvätt över så används den till något annat. Överlag så väger jag de flesta ingredienserna och då är det ganska lätt att räkna om ett recept.

  • A
   Emma Brink Rask

   Så gör jag också, brukar räkna 55 g per ägg. Men de flesta gör inte så, så då kändes det ändå som ett bra tips att dela med antal ägg.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg