Mina bästa tyllar och spritspåsar

16 februari, 2024

Tips på tyllar och spritspåsar? Japp, ännu en fråga jag får minst en gång i veckan. Här kommer några av mina favoriter och vart du kan hitta dem. 

En tyll är själva munstycket som du har längst ner i en spritspåse. Den som har olika struktur och ger olika mönster. Det finns hundratals olika tyllar som kan skapa de vackraste och mest originella mönster. Men med de allra vanligaste tyllarna kan du få till många olika varianter av mönster.  De här tyllarna finns i olika storlekar men oftast så räcker det att använda mer eller mindre tryck när man spritsar för att få olika storlek på resultatet.
Det finns många olika märken på tyllar, men de vanligaste på marknaden är Wilton, Städter, Inox och Ateco.

Nedan går jag igenom de fem vanligaste tyllarna och sen några specialtyllar.
Många vill köpa ett kit, och det förstår jag. Jag har dessvärre inte hittat något kit på markanden som jag kan rekommendera. De kit som säljs innehåller ofta väldigt många tyllar med små öppningar, och om du inte ägnar dig åt tårtkonst på hög nivå så har du inte så mycket glädje av dem. Ofta är det också tyllar med väldigt konstiga tyllar som du inte har så mycket nytta av. Ju större öppning på tyllarna, desto finare resultat, speciellt om du ska spritsa på en tårta eller en cupcake.
Jag har inte testat dessa tyllar, men här är ett set med fem stora tyllar som känns som ett bra starterkit.

Du vet väl att jag har två digitala spritskurser, där vi går igenom massa med olika tyllar och specialtyllar. Du hittar dem här >>

Rund tyll

En helt vanlig tyll med en rund öppning. Kanske den allra vanligaste som går att få tag på nästan överallt. Trots att resultatet bara blir en liten boll så går det att göra många vackra mönster med den här.


Ex: Wilton 1A, Wilton 2AJEM #12, Decora #24 ( en rejält stor tyll, på 2,4 cm)

Öppen stjärntyll

Efter den runda tyllen så är det här nog den som de flesta har hemma. Den kan tyckas lite tråkig och vanlig men med rätt teknik så kan även den här skapa imponerande mönster. Min favorit är Wilton 1M, som är öppen men har djupa flikar så man får nästan samma resultat som med en stängd stjärntyll. En öppen stjärntyll med lite större öppning är toppen för att spritsa semlor.
Ex:  Wilton 1M , Martellato 18

Stängd stjärntyll

Den stängda stjärntyllen kallas också ibland för rostyll för att det är med en sån du enkelt gör de berömda rosorna. Att taggarna är infällda ger ett större djup mellan ränderna vilket skapar ett effektfullt volanguttryck.
Ex: Wilton 2D

Eclairtyll

En tyll med stor öppning och många små korta tänder. Den kallas ofta för eclairtyll för att det är den som konditorerna använder när de spritsar ut eclairs. Det är den tyll som jag får allra mest frågor kring för att resultatet av att bara spritsa en vanlig stjärna med den här blir magiskt vackert.
Ex: Ateco 868, Wilton 4B, Wilton 8B

Kronbladstyll

Den här tyllen har fått sitt namn för att man oftast spritsar blomblad med den. Den är långsmal och den ena sidan är lite öppnare än den andra, nästan som en droppform. En oerhört mångsidig tyll som kan skapa mycket mer än blommor.
Ex: Wilton 104, Wilton 125

Specialtyllar

Sen finns det såklart massor med olika tyllar, och folk har olika namn för dem. Det finns St Honoré-tyll, som du egentligen enkelt kan klippa till själv på din spritspåse. Här ser du hur den spritsar. Det finns korgtyll, som är en platt tyll som är slät på en sida och räfflad på en. Här kan du ser hur det ser ut. Sen finns det lövtyll och bladtyll, och grästyll.

Sen en helt annan slags tyllar där man bara trycker för att få mönster är ryska tyllar och blomtyllar.

Tyllkoppling

Det finns också något som heter tyllkoppling. Men en sån kan du byta tyll till samma påse, om du ska spritsa samma frosting med olika mönster. Då sätter du den ena delen av kopplingen i påsen och skruvar sen fast olika tyllar utanpå påsen. Observera att det finns två olika storlekar på kopplingar beroende på hur stor din tyll är. Det finns också tyllar som inte passar i tyllkopplingar.  Du hittar dem här >>

Spritspåsar

Antingen använder man engångs av plast, eller så köper man såna som går att diska och återanvända, det är lite av en smaksak. Spritspåsar som inte är av engångsplast isolerar lite bättre mot värme och innehållet smälter inte lika lätt från värmen av dina händer som när du använder plastpåsar. Om jag ska spritsa mycket av samma så använder jag gärna en som går att diska, vi ska ju inte heller glömma att de är bättre för miljön. Men om jag ska spritsa många olika små saker så är det generellt lättare med engångspåsar.

Hos Bakecake.se hittar jag tunna spritspåsar i olika storlekar i 100-pack som är bra ”slit och släng-påsar”. De är tunna och inte så stabila men perfekt om man ska spritsa nåt lite snabbt eller inte så stora mängder. Också bra till grädde och ”lättare” frostingar.

Mina stora stabila spritspåsar köper jag hos en grossist, jag har inte hittat dem i samma stora rulle i nån nätbutik. Men ex här finns bra tjocka och stabila spritspåsar, och här finns i en större storlek.

Återanvändningsbara påsar hittar du här >>

I de flesta matbutiker kan man köpa ett spritsset med en påse och några plasttyllar. Men med tyllar av plast är det i stort sett omöjligt att få ett fint resultat, du behöver helt enkelt tyllar av stål. Det är inte så lätt att hitta dem i fysiska butiker, men på nätet finns det gott om återförsäljare och de kostar faktiskt inte många kronor.

Läs mer om bra krämer och frosting att spritsa här >>

Köp min bok, Baka & Spritsa här >>

 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg