Hasselnötskaka med vispad jordgubbsganache

7 maj, 2024

En glutenfri rostad hasselnötsbotten med stora bitar nötter och havrekex toppad med en vispad ganache på vit choklad och rostade jordgubbar. 

Jag säger glutenfri botten, men det är dock gluten i kexen. Så om du vill ha den helt glutenfri så skippar du bara dem. Den här tårtan är löst baserad på en dansk kaka som heter Christianshavnertærte och finns att köpa på Lagekagehuset. Den består av en mjuk men ändå spröd hasselnötsbotten med bitar av kex i och är toppad med en jordgubbsmousse och färska bär. Det finns lite olika varianter av den här botten, och jag har gjort en liknande många gånger, där man vispar en maräng och sen vänder ner malda nötter. Jag har dock också sett recept där man vänder ner ovispad äggvita, eller till och med hela ovispade ägg i nötter och socker och så är det smeten. Och det låter ju så himla enkelt att jag bara var tvungen att testa det! Botten blir en söt nötbotten som smakar ganska mycket som våra klassiska nöttoppar.

Botten smakar väldigt mycket nötter, så se till att du använder färska nötter och att de är rostade. Antingen kan  man köpa färdigrostade och skalade (ex har ICA en sån påse, eller så finns det att köpa online), eller så gör man det själv. Rosta i ca 10 minuter på 200 grader i ugnen, rör om lite då och då. Och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk.

Jag använde mig av Hobnobs, som är ett havrekex. I originalrecpetet är det mariekex. Du kan använda vilket kex du vill. Och du kan självklart göra denna med vilken annan nöt eller mandel som du vill.

Jag gräddade smeten i en tårtring på 18 cm som jag satte på en plåt med bakplåtspapper och klädde med bakplåtspapper runt kanterna. Du kan använda vilken springform som helst, 18-20 cm. Om du använder en som är 20 cm så blir botten lite tunnare.

Ovanpå så valde jag att göra en ganache med jordgubbar. Alltså vit choklad, grädde och jordgubbar. Och för att få ut så mycket smak som möjligt från gubbarna så rostade jag dem först i ugnen. Då försvinner ca hälften av deras vikt i vätska och kvar bli väldig smakintensiva jordgubbar som man mixar till en puré.

När ganachen har satt sig i kylen över natten så kan man antingen skopa upp den direkt i spritspåsen och spritsa, eller först vispa upp den. Jag gjorde det senare. Om du upplever att den är lös och inte blir fast nog när du spritsar, vispa då lite mer grädde vid sidan om och vänd ner i ganachen så att den blir mer stabil.

Jag spritsade med en rund tyll, ca 2 cm i diameter och med Wilton 8B för den randiga. Då satte jag bara den tyllen utanpå den runda och höll i den och spritsade några bollar, för att slippa byta påse. Läs mer om tyllar här och se länkar till inköpsställen >>

Här kan du läsa om andra frostings och krämer som är bra att spritsa >>

 

Hasselnötskaka med vispad jordgubbsganache

4.5/5(10)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Hasselnötsbotten

150 g rostade skalade hasselnötter

135 g strösocker (1,5 dl)

60 g hobnobs 4 st

0,25 tsk salt

2 ägg

Rostad jordgubbspuré

300 g jordgubbar

1 msk strösocker

Vispad jordgubbsganache

200 g vit choklad (ca 28% kakaohalt)

2 dl vispgrädde

15 g glykossirap eller honung

100 g rostad jordgubbspuré (1 dl)

15 g pressad citron (1 msk)

Till dekor

3-4 jordgubbar

5 hasselnötter

Några ätbara blomblad (jag använde penséer)

Instruktioner:

Hasselnötsbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme) och klä en form, 18 cm i diameter.

2. Mixa 2/3 av nötterna till ett fint mjöl och hacka resten grovt (spara 4-5 nötter till dekoreringen)

3. Blanda nötterna med strösocker, salt och krossa kexen eller skär i cm-stora bitar och lägg i samma skål.

4. Tillsätt äggen och rör om till en smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter tills den fått fin färg och du känner att kakan har satt sig. Ta ut och låt svalna.

Rostad jordgubbspuré

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över – undervärme) och skölj och rensa jordgubbarna. Dela dem i kvartar och lägg på en plåt eller i en ugnsfast form. De ska inte ligga på varandra.

2. Rosta i ca 30-40 minuter tills de börjar få lite färg och du ser att mycket av saften runnit ut. De ska inte vara torkade utan fortfarande lite saftiga när du känner på dem. Häll ner allt i en skål och mixa med en stavmixer och sila sedan allt genom en sil.

Vispad jordgubbsganache

1. Häll choklad, 1 dl av grädden och glykossirapen i en kastrull och värm på låg värme tills all choklad2.  har smält.

2. I en bunke häller du 100 g av jordgubbspurén (spara resten till dekor), 1 dl kall grädde och allt i kastrullen. Stavmixa tills allt är slätt. Sätt plastfilm tätt intill ytan och sätt in i kylen över natten.

Dekorera

1. Lossa kakan från formen och lägg den på ett fat.

2. Skopa upp ganachen eller vispa den först och häll den på en spritspåse med den rund tyll. Spritsa på kakan, variera med olika tyllar om du vill. Gör gropar i några bollar med baksidan av en sked eller med ett melonjärn och fyll groparna med jordgubbspurén som blev över.

3. Dela jordgubbarna i fyra delar och lägg ut på tårtan. Dela nötterna i häften och lägg ut på tårtan. Avsluta med blomblad om du vill.

Tårtan kan förberedas och klarar sig fint i kylen i några timmar innan servering. Tårtbotten kan frysas.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Elisabeth Sundberg

    Hej! När ska citronen ner i ganachen? Styrningen med i instruktionerna.

  • Hej Brinken!

    Ser jätte gott ut! Funkar det att använda frysta jordgubbar till puren eller behöver det vara färska?

    Tack för supergoda och kul recept!

    MVH Sofia

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg