En glutenfri rostad hasselnötsbotten med stora bitar nötter och havrekex toppad med en vispad ganache på vit choklad och rostade jordgubbar.
Jag säger glutenfri botten, men det är dock gluten i kexen. Så om du vill ha den helt glutenfri så skippar du bara dem. Den här tårtan är löst baserad på en dansk kaka som heter Christianshavnertærte och finns att köpa på Lagekagehuset. Den består av en mjuk men ändå spröd hasselnötsbotten med bitar av kex i och är toppad med en jordgubbsmousse och färska bär. Det finns lite olika varianter av den här botten, och jag har gjort en liknande många gånger, där man vispar en maräng och sen vänder ner malda nötter. Jag har dock också sett recept där man vänder ner ovispad äggvita, eller till och med hela ovispade ägg i nötter och socker och så är det smeten. Och det låter ju så himla enkelt att jag bara var tvungen att testa det! Botten blir en söt nötbotten som smakar ganska mycket som våra klassiska nöttoppar.
Botten smakar väldigt mycket nötter, så se till att du använder färska nötter och att de är rostade. Antingen kan man köpa färdigrostade och skalade (ex har ICA en sån påse, eller så finns det att köpa online), eller så gör man det själv. Rosta i ca 10 minuter på 200 grader i ugnen, rör om lite då och då. Och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk.
Jag använde mig av Hobnobs, som är ett havrekex. I originalrecpetet är det mariekex. Du kan använda vilket kex du vill. Och du kan självklart göra denna med vilken annan nöt eller mandel som du vill.
Jag gräddade smeten i en tårtring på 18 cm som jag satte på en plåt med bakplåtspapper och klädde med bakplåtspapper runt kanterna. Du kan använda vilken springform som helst, 18-20 cm. Om du använder en som är 20 cm så blir botten lite tunnare.
Ovanpå så valde jag att göra en ganache med jordgubbar. Alltså vit choklad, grädde och jordgubbar. Och för att få ut så mycket smak som möjligt från gubbarna så rostade jag dem först i ugnen. Då försvinner ca hälften av deras vikt i vätska och kvar bli väldig smakintensiva jordgubbar som man mixar till en puré.
När ganachen har satt sig i kylen över natten så kan man antingen skopa upp den direkt i spritspåsen och spritsa, eller först vispa upp den. Jag gjorde det senare. Om du upplever att den är lös och inte blir fast nog när du spritsar, vispa då lite mer grädde vid sidan om och vänd ner i ganachen så att den blir mer stabil.
Jag spritsade med en rund tyll, ca 2 cm i diameter och med Wilton 8B för den randiga. Då satte jag bara den tyllen utanpå den runda och höll i den och spritsade några bollar, för att slippa byta påse. Läs mer om tyllar här och se länkar till inköpsställen >>
Här kan du läsa om andra frostings och krämer som är bra att spritsa >>
Elisabeth Sundberg
Hej! När ska citronen ner i ganachen? Styrningen med i instruktionerna.
Emma Brink Rask
På slutet, i steg nr 2.
Sofia
Hej Brinken!
Ser jätte gott ut! Funkar det att använda frysta jordgubbar till puren eller behöver det vara färska?
Tack för supergoda och kul recept!
MVH Sofia