Laxcheesecake

22 juni, 2019

Cheesecake med gravad lax. En matig tårta som passar på vilken buffé eller smörgåsbord som helst.

Så ljuvligt god cheesecake som passar både till midsommar, påsk och jul. Eller på vilken buffé som helst. Lättgjord och inget gelatin innehåller den heller.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Laxcheesecake

3.7/5(146)
Röster
Portioner: 8-10 personer på en buffé

Ingredienser:

Botten

300 g kavring

75 g smör

Cheesecake

400 g cream cheese

200 g creme fraiche

200 g gravad eller kallrökt lax

3 msk finhackad rödlök

3 msk hackad gräslök

3 msk hackad färsk dill (eller frusen)

2 tsk dijonsenap

1 msk saft från citron

Salt & Peppar

Dekor

100 g gravad eller kallrök lax

Citronskivor

Dill och gräslök

Instruktioner:

Botten

1. Lägg brödet i en mixer och mixa till smulor.

2. Smält smöret och mixa det med brödsmulorna.

3. Lägg brödet i botten av en form med löstagbara kanter, ca 21 cm i diameter. Tryck till den så att du får en jämn fast botten. Använd gärna tårtplast för en finare kant.

Cheesecake

1. Vispa eller rör ihop cream cheese och cream fraiche tills det blir en jämn massa.

2. Hacka laxen i mindre bitar och vänd ner i ostsmeten.

3. Tillsätt rödlök, gräslök, dill, dijonsenap och citronsaft. Salta och peppra efter smak.

4. Rör samman allt och häll på kavringsbotten. Stryk ut så att du får en jämn botten.

5. Ställ cheesecaken i kylen i 3-4 timmar tills den har satt sig.

Dekorera tårtan

1. Lossa kakan från formen. Värm en kniv under hett vatten, torka av den med ett papper och stryk sedan längs kanten av kakan för att få jämna och fina kanter.

2. Gör ”rosor” av laxbitarna och lägg på tårtan.

3. Skär citronen i skivor och lägg på tårtan.

4. Dekorera med dill och gräslök.

Servera kall.

Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Den smakar så ljuvligt! Tack för inspirationen! Sist blev dock smeten för lös och stelnade inte i kylskapet! Ska det vispas mer eller mindre då? 🤔

    • A
      Emma Brink Rask

      Då ska den nog vispas mer. Vispa Creme fraiche och färskost tills det blir riktigt krämigt och vänd sen försiktigt ner resten.

  • Hej, och vilka fantastiska recept och presentation du har !!! Jag bor i USA och kan inte hitta kavring …undrar vad for slags annat brod jag skulle kunna använda? Tack i förväg!

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack! Nån form av mörkare bröd som inte suger upp allt för mycket vätska. Typ nåt rågbröd, men inte för mjukt.

  • Mikaela

    Kan man frysa tårtan, dvs göra den ett par dagar innan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint! Men den klarar sig också fint i kylen några dagar.

  • Kan den lages dagen innan?

  • Beatrice

    Gjorde denna laxcheesecake till påskbordet med väninnorna och det gick inte att bara ta en bit för någon av oss. Den åts upp i ett nafs! Det blev en riktig hit! Såå god och enkelt att göra. Kommer definitivt göras till både midsommar, kräftskivan med mera framöver! Tack för recept.

    • Låter fantastiskt gott och ser så vackert ut! Har tidigare gjort en sådan med räkor, men nu har min sambo blivit allergisk mot räkor – så då blir detta perfekt. Hade också alltid problem med gelatinet som skulle ned i den också!

      Jag undrar vilken storlek på formen du använt till denna? Glad midsommar!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg