Cheesecake med gravad eller rökt lax. En matig tårta som passar på vilken buffé eller smörgåsbord som helst. Den är också lagad helt utan gelatin.
Så ljuvligt god cheesecake som passar både till midsommar, påsk och jul. Eller på vilken buffé som helst. Den är så enkel att röra ihop och alla bara älskar den. Det är också lätt att variera detta receptet. Här har jag gjort den som skaldjursbakelser och här som små drinksnittar.
Jag gör tårtan i en tårtring med tårtplast men den går fint att göra i en springform som du klär med plastfolie.
Gör gärna cheesecaken dagen före och låt den sätta sig i kylen över natten och dekorera sen samma dag som den ska serveras. Du kan dra ett varv med en ljummen kniv runt kanten för att få en jämn och blank yta om det behövs.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.
Cathrine
Hej.
Om man ska göra 5 st sånna här inför en bjudning. Kan man gångra fyllningen med 5 och göra den i samma bunke för att sedan portionera ut dem i 5 olika formar? Eller ska man göra en åt gången? Tänkte om det blir nån skillnad på resultatet och hur allt blandas?
Emma Brink Rask
Du kan göra allt på en gång!
Lotta
Kan man byta laxen mot räkor? Samma mängd i så fall??
Emma Brink Rask
Det går fint! Grovahacka gärna räkorna så blir den lättare att skära in och äta.
Maria
Hej, ska det inte vara gelatin i?
Emma Brink Rask
Nej, inget gelatin
Ida
Tror du att det blir bra med varmrökt lax i tårtan istället?
Jeannette
Den smakar så ljuvligt! Tack för inspirationen! Sist blev dock smeten för lös och stelnade inte i kylskapet! Ska det vispas mer eller mindre då? 🤔
Emma Brink Rask
Då ska den nog vispas mer. Vispa Creme fraiche och färskost tills det blir riktigt krämigt och vänd sen försiktigt ner resten.
Camilla
Hej, och vilka fantastiska recept och presentation du har !!! Jag bor i USA och kan inte hitta kavring …undrar vad for slags annat brod jag skulle kunna använda? Tack i förväg!
Emma Brink Rask
Tack! Nån form av mörkare bröd som inte suger upp allt för mycket vätska. Typ nåt rågbröd, men inte för mjukt.
Mikaela
Kan man frysa tårtan, dvs göra den ett par dagar innan?
Emma Brink Rask
Det går fint! Men den klarar sig också fint i kylen några dagar.
Anette
Kan den lages dagen innan?
Emma Brink Rask
Absolut!
Beatrice
Gjorde denna laxcheesecake till påskbordet med väninnorna och det gick inte att bara ta en bit för någon av oss. Den åts upp i ett nafs! Det blev en riktig hit! Såå god och enkelt att göra. Kommer definitivt göras till både midsommar, kräftskivan med mera framöver! Tack för recept.
Emily
Låter fantastiskt gott och ser så vackert ut! Har tidigare gjort en sådan med räkor, men nu har min sambo blivit allergisk mot räkor – så då blir detta perfekt. Hade också alltid problem med gelatinet som skulle ned i den också!
Jag undrar vilken storlek på formen du använt till denna? Glad midsommar!
Emma Brink Rask
Det står i receptet, 21 cm.
Erika
Hej! Tänkte göra denna några dagar innan konfirmationsfesten, är det bättre då att frysa den eller ha den i kylskåp? Har ingen tårtplast, kan man ha bakplåtspapper mellan kakan och formens sidor?
Emma Brink Rask
Då skulle jag ha den i kylen, rödlöken blir inte så bra när den varit frusen. Det går fint att ha bakplåtspapper, det blir kanske bara inte lika slät yta.