Laxcheesecake

17 maj, 2023

Cheesecake med gravad eller rökt lax. En matig tårta som passar på vilken buffé eller smörgåsbord som helst. Den är också lagad helt utan gelatin.

Laxcheesecake

Så ljuvligt god cheesecake som passar både till midsommar, påsk och jul. Eller på vilken buffé som helst. Den är så enkel att röra ihop och alla bara älskar den. Det är också lätt att variera detta receptet. Här har jag gjort den som skaldjursbakelser och här som små drinksnittar.

Laxcheesecake

Jag gör tårtan i en tårtring med tårtplast men den går fint att göra i en springform som du klär med plastfolie.

Gör gärna cheesecaken dagen före och låt den sätta sig i kylen över natten och dekorera sen samma dag som den ska serveras.  Du kan dra ett varv med en ljummen kniv runt kanten för att få en jämn och blank yta om det behövs.

Laxcheesecake

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Laxcheesecake

3.7/5(294)
Röster
Portioner: 8-10 personer på en buffé

Ingredienser:

Botten

300 g kavring

75 g smör

Cheesecake

400 g cream cheese (helst Philadelphia för den är mest stabil)

200 g creme fraiche

200 g gravad eller kallrökt lax

3 msk finhackad rödlök

3 msk hackad gräslök

3 msk hackad färsk dill (eller frusen)

2 tsk dijonsenap

1 msk saft från citron

Salt & Peppar

Garnering

150 g gravad eller kallrök lax

Citronskivor

Dill och gräslök

Instruktioner:

Botten

1. Lägg brödet i en mixer och mixa till smulor.

2. Smält smöret och mixa det med brödsmulorna.

3. Lägg brödet i botten av en form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter. Tryck till den så att du får en jämn fast botten. Använd gärna tårtplast för en finare kant.

Cheesecake

1. Vispa eller rör ihop cream cheese och cream fraiche tills det blir en jämn massa.

2. Hacka laxen i mindre bitar och vänd ner i ostsmeten.

3. Tillsätt rödlök, gräslök, dill, dijonsenap och citronsaft. Salta och peppra efter smak.

4. Rör samman allt och häll på kavringsbotten. Stryk ut så att du får en jämn botten.

5. Ställ cheesecaken i kylen i 3-4 timmar tills den har satt sig.

Dekorera tårtan

1. Lossa kakan från formen. Värm en kniv under hett vatten, torka av den med ett papper och stryk sedan längs kanten av kakan för att få jämna och fina kanter.

2. Gör ”rosor” av laxbitarna och lägg på tårtan. Jag tog varje laxskiva och skar den på längden så att jag fick två långa remsor av varje bit. Sedan snurrade jag dem till rosor.

3. Skär citronen i skivor och lägg på tårtan.

4. Dekorera med dill och gräslök.

Servera kall.

Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Den smakar så ljuvligt! Tack för inspirationen! Sist blev dock smeten för lös och stelnade inte i kylskapet! Ska det vispas mer eller mindre då? ?

    • A
      Emma Brink Rask

      Då ska den nog vispas mer. Vispa Creme fraiche och färskost tills det blir riktigt krämigt och vänd sen försiktigt ner resten.

  • Camilla

    Hej, och vilka fantastiska recept och presentation du har !!! Jag bor i USA och kan inte hitta kavring …undrar vad for slags annat brod jag skulle kunna använda? Tack i förväg!

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack! Nån form av mörkare bröd som inte suger upp allt för mycket vätska. Typ nåt rågbröd, men inte för mjukt.

  • Mikaela

    Kan man frysa tårtan, dvs göra den ett par dagar innan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint! Men den klarar sig också fint i kylen några dagar.

  • Kan den lages dagen innan?

  • Beatrice

    Gjorde denna laxcheesecake till påskbordet med väninnorna och det gick inte att bara ta en bit för någon av oss. Den åts upp i ett nafs! Det blev en riktig hit! Såå god och enkelt att göra. Kommer definitivt göras till både midsommar, kräftskivan med mera framöver! Tack för recept.

    • Låter fantastiskt gott och ser så vackert ut! Har tidigare gjort en sådan med räkor, men nu har min sambo blivit allergisk mot räkor – så då blir detta perfekt. Hade också alltid problem med gelatinet som skulle ned i den också!

      Jag undrar vilken storlek på formen du använt till denna? Glad midsommar!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg