En sprött och frasigt pajskal fyllt med en krämig röra med räkor. Röran är som en tjockare skagenröra och passar lika bra i pajskal som till bakad potatis eller fyllning i smörgåstårta.
Min mamma, som är otrolig på bufféer, serverade ofta en sån här paj på just bufféer. Det kunde vara till påsk, till midsommar eller bara kalas eller kanske en somrig lunchbuffé. Det är ett enkelt vanligt pajskal som man gräddar frasigt och sen fyller med skagenröra.
Jag valde att inspireras av skagenröra men gjorde en variant. Jag tycker ofta att det är lite mycket majonnäs i skagenröra och även att den kan bli lite rinnig. Så jag gjorde, som jag ofta gör med fyllningar till smörgåstårtor, som jag brukar och vispar först creme fraiche och färskost så att det blir fluffigt och fast innan jag rör ner de andra ingredienserna. Då kommer röran att hålla sig krämig och inte börja rinna. Du kan ha denna röra till bakad potatis eller som fyllning till en smörgåstårta, så pass fast är den.
Jag använder mig gärna av pajformar av tunn plåt med löstagbar botten. Dels för att plåten gör att de gräddas snabbt och jämnt utan att glida ner på kanten, sen tycker jag att det är fint att kunna lossa hela pajskalet och lägga det på ett fat. Men med det sagt så kan du absolut göra denna pajen och servera den i en vanlig pajform.
Min form var 20 cm, du hittar en sån här. Har du en pajform som är runt 25-30 cm så dubblar du bara receptet på pajdegen och tar fyllningen gånger 1,5.
Jag brukar trycka ut pajdegen, skära av vid kanten med en kniv så att den är jämn, sen sätter jag pajformen i frysen i 15 minuter. Efter det trycker jag smala remsor av aluminiumfolie på kanterna på den och trycker till, och sen naggar jag botten med en gaffel. Eter 10 minuter i ugnen så tar jag bort aluminiumen och gräddar klart skalet. På så vis tycker jag att jag på bästa sätt undviker att kanten kasar ner.
Pajskalet kan du göra ett par dagar i förväg, förvara det i rumstemperatur. Även röran kan göras så tidigt som dagen före, men vänta gärna med att lägga den i pajskalet till så tätt inpå servering som du kan, så att pajskalet håller sig frasigt. En timme eller två går såklart bra, förvara pajen i kylen då.
Läs gärna igenom hela receptet och se vad du behöver till dekoration, för då kan du förbereda och lägga undan det samtidigt som du gör fyllningen.
Om man vill kan man också göra dessa i portionsstorlek, ex i en muffinsplåt och sedan servera som en förrätt, eller i en minimuffinsplåt och serveras som drinktilltugg.
Här hittar du mina andra matiga recept som passar till fest och buffé.