Skagenpaj – räkröra i mördegsskal

18 mars, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En sprött och frasigt pajskal fyllt med en krämig röra med räkor. Röran är som en tjockare skagenröra och passar lika bra i pajskal som till bakad potatis eller fyllning i smörgåstårta.

Min mamma, som är otrolig på bufféer, serverade ofta en sån här paj på just bufféer. Det kunde vara till påsk, till midsommar eller bara kalas eller kanske en somrig lunchbuffé. Det är ett enkelt vanligt pajskal som man gräddar frasigt och sen fyller med skagenröra.

Jag valde att inspireras av skagenröra men gjorde en variant. Jag tycker ofta att det är lite mycket majonnäs i skagenröra och även att den kan bli lite rinnig. Så jag gjorde, som jag ofta gör med fyllningar till smörgåstårtor, som jag brukar och vispar först creme fraiche och färskost så att det blir fluffigt och fast innan jag rör ner de andra ingredienserna. Då kommer röran att hålla sig krämig och inte börja rinna. Du kan ha denna röra till bakad potatis eller som fyllning till en smörgåstårta, så pass fast är den.

Jag använder mig gärna av pajformar av tunn plåt med löstagbar botten. Dels för att plåten gör att de gräddas snabbt och jämnt utan att glida ner på kanten, sen tycker jag att det är fint att kunna lossa hela pajskalet och lägga det på ett fat. Men med det sagt så kan du absolut göra denna pajen och servera den i en vanlig pajform.

Min form var 20 cm, du hittar en sån här. Har du en pajform som är runt 25-30 cm så dubblar du bara receptet på pajdegen och tar fyllningen gånger 1,5.

Jag brukar trycka ut pajdegen, skära av vid kanten med en kniv så att den är jämn, sen sätter jag pajformen i frysen i 15 minuter. Efter det trycker jag smala remsor av aluminiumfolie på kanterna på den och trycker till, och sen naggar jag botten med en gaffel. Eter 10 minuter i ugnen så tar jag bort aluminiumen och gräddar klart skalet. På så vis tycker jag att jag på bästa sätt undviker att kanten kasar ner.

Pajskalet kan du göra ett par dagar i förväg, förvara det i rumstemperatur. Även röran kan göras så tidigt som dagen före, men vänta gärna med att lägga den i pajskalet till så tätt inpå servering som du kan, så att pajskalet håller sig frasigt. En timme eller två går såklart bra, förvara pajen i kylen då.

Läs gärna igenom hela receptet och se vad du behöver till dekoration, för då kan du förbereda och lägga undan det samtidigt som du gör fyllningen.

Om man vill kan man också göra dessa i portionsstorlek, ex i en muffinsplåt och sedan servera som en förrätt, eller i en minimuffinsplåt och serveras som drinktilltugg.

Här hittar du mina andra matiga recept som passar till fest och buffé.

Skagenpaj - räkröra i mördegsskal

3.6/5(66)
Röster
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

Pajskal

65 g kallt smör

90 g vetemjöl (1,5 dl)

1 msk iskallt vatten

Räkfyllning

100 g creme fraiche (1 dl)

50 g färskost

25 g majonnäs (2 msk)

2 msk stenbitsrom eller tångkaviar

4 msk frusen dill (eller färsk finhackad)

2 msk finhackad rödlök

1 citron (zest + 2 msk pressad saft)

Salt och peppar

150 g avrunna räkor

Dekoration

2 rädisor

Ärtskott eller färsk dill

Några blad sallad från ex manchego

2 tsk stenbitsrom eller tångkaviar

1 msk fint hackad rödlök

Ca 10 räkor

2 skivor citron

Instruktioner:

Pajskal

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- undervärme).

2. Mixa kallt smör och vetemjöl i en matberedare eller mixer tills det blir smuligt och samla sedan degen med vattnet. Du kan också nypa ihop för hand.

3. Tryck ut degen tunt i formen och skär av så att kanterna bli jämna. Sätt in i frysen i 15 minuter. Läs i texten ovan hur du kan förbereda formen så att inte pajskalet kasar ner längs kanten.
Grädda i 10 minuter, ta bort folien och grädda i 8-10 minuter till, tills pajskalet har blivit lite gyllenbrunt och krympt från formen. Ta ut och låt det svalna helt, lägg det sedan på ett fat.

Räkröra

1. Se till att du använder den fetaste sorten av creme fraiche och färskost och att den är helt kall. Vispa sedan tillsammans med majonnäs till det blir tjockt och krämigt.

2. Tillsätt de andra ingredienserna och vänd runt i röran. Vänd till sist ner räkorna och bred ut krämen i pajskalet.

Dekorera

Här kan du såklart göra som du vill, men jag använde det som jag listat ovan och la ut det som en krans på pajen.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg