Världens godaste brownies

2 mars, 2019

Mjuka, saftiga och extremt chokladiga, det enda brownierecept du egentligen behöver.

Ja, men låt oss prata om brownies. I Sverige blandar vi ofta ihop brownies och kladdkaka och jag har sannerligen gjort mig skyldig till att säga att det är typ samma sak. Men vad är skillnaden egentligen? Det var nog först när jag hade bakat de här som jag verkligen insåg skillnaden. Eller vad skillnaden KAN vara.

Kladdkakor, i alla fall om man inte äter dem direkt när de är varma, blir ju ganska sega och chewy, vilket är supergott! Men brownies ska inte vara lika sega. De ska inte vara svampiga som typ sockerkaka, men inte heller så kompakta, sega och fudge-lika som kladdkaka. De ska vara mjuka, saftiga, men man ska kunna liksom bryta av en bit av en brownie. Ah, jag önskar att ni alla bara bakar de här så fattar ni vad jag menar!

Kladdkakor gör man också (och även brownies ibland) genom att bara röra samman alla ingredienser. Men här ska vi vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt, men inte tillsätta något bakpulver eller bikarbonat. Lita bara på mig!

Det här receptet är väldigt chokladigt med både mörk choklad och kakao, de kräver nästan ett glas mjölk när man äter dem. Man kan byta ut den mörka chokladen mot ljus choklad och man kan också ersätta lite av kakaon om man vill med lika mycket mjöl. Men gillar du choklad så go right on!

 

 

Världens godaste brownies

3.8/5(133)
Röster
Portioner: 9 rejäla bitar

Ingredienser:

170 g smör

85 g hackad mörk choklad

225 g strösocker (2,5 dl)

30 g ljust muscovadosocker (knappt 0,5 dl)

0,5 tsk salt

3 ägg (ca 150 gram ägg)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

1 tsk espressopulver (om man vill)

70 g vetemjöl (drygt 1 dl)

50 g kakao (1,25 dl)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och klä en form som är 20×20 cm med bakplåtspapper.

2. Bryn smöret och blanda sen det med den hackade chokladen och smält den i smöret. Rör samman och ställ åt sidan för att svalna.

3. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, minst 5 minuter i köksmaskin.

4. Blanda ner smör- och chokladblandningen i ägg- och sockerfluffet.

5. Blanda mjöl, salt, kakao, espressopulver och vanilj och vänd ner i smeten.

6. Häll smeten i formen och baka i ca 20-25 minuter, om du vill kan du mäta, innertemperaturen i mitten av kakan ska vara 96 grader. Tiden varierar väldigt mycket beroende på vilken slags form du har. Jag hade en aluminiumform.

7. Låt brownien svalna något, skär sedan upp och njut med ett glas kall mjölk.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Dessa ser magiska ut!
    Fick dock i uppdrag att baka glutenfritt och funderar på om jag kan switcha mjöl mot likvärdig mängd ex mandelmjöl?

    Tack för finfina recept! Kommer alltid tillbaka till dina recept och smakkombinationer när det vankas bakning😊

  • Hej!
    Kan man använda mörkt muscovadosocker istället?
    Eller är det bättre med farinsocker i så fall?
    Mvh Karin

  • Det bästa receptet på brownies jag har kommit över! Blir perfekta vartenda gång, och alla jag bjudit ÄLSKAR dom. Har fått ge ut receptet många gånger nu. Tack snälla!!

  • Matilda

    Jag bakade dessa igår, dem blev så himla goda! Fick ha dem inne i 40 minuter för att nå 96 grader i mitten. Men så så goda blev dem! 🙂

  • Matilda

    Hej!

    Går det att använda vaniljsocker eller vanilj essens istället för pasta/pulver?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg