En nötig marängbotten med saltkola och ovanpå en len mousse av mango och passionfrukt. Vilken höjdare!
Den här tårtan alltså. Förutom att den kanske har det längsta namnet någonsin på en tårta så är den också helt galet god. Det är inte ofta som jag inte kan motstå frestelsen när jag har fotograferat en tårta, men här var jag tvungen att äta upp en hel tårtbit direkt. Den var så god!
Botten är bakad i tre lager, två lager med nötmaräng och så en saltkolasås emellan. Förstår ni vad gott! Receptet på botten är från Liv Martine, som vann Hela Danmark Bakar 2015. Den botten kommer jag att använda om och om igen, det kan jag lova.
Moussen är söt och syrlig från mango och passionsfrukt och lite frisk med yoghurt och creme fraiche. Kombinationen är fantastisk.
Jag testade också en lite ny dekorationsteknik där jag gjorde grunda runda hål som jag fyllde med passionsfruktsgelé, det blev väldigt fint tycker jag. Marängerna på sidan har jag bara spritsat som långa korvar, bakat och den skurit och satt på tårtan. Man kan hoppa över dem om man vill!
Missa inte mina bästa tips för att lyckas med moussetårta!
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom bak-kulisserna!
Tove
Om man vill göra mindre bakelser av denna hur påverkas tillagningstiden för botten om man gör det i exempelvis små formar? Exempelvis formar med 7 cm bredd.
Emma Brink Rask
Hej! Ja, då blir de nog klara lite snabbare, skulle gissa på drygt halva tiden. Men man får hålla lite koll, så olika med ugnar och beror på material på formarna också.
Sandra
Hej! Två frågor: om man byter ut nötter till kokos, är det 150 gr kokos då?
Andra frågan, kan man grädda botten i silikonform? Tänkte montera i silikonformar istället?
Emma Brink Rask
Japp, 150 g. Mixa gärna kokosen lite i mixer.
Det går fint att grädda i silikonform. Frys den innan du lossar den från formen
Mari
Kan man använda din vanliga salta kolasås istället? Ska göra tårtan laktosfri och kan inte hitta laktosfri kondenserad mjölk…
Emma Brink Rask
Jag tror inte att den tjocknar på samma sätt i botten dessvärre.
Tove
Hej,
hur länge skulle du säga att den håller i kylen efter att den varit tinad?
Jenny
Hej, ska göra denna tårta till en fest om en veckas tid och tänkte passa på att göra bottnen i förväg. Klarar bottnen sig övertäckt i rumstemperatur en vecka eller behöver den frysas in?
Emma Brink Rask
Jag tycker att du ska frysa den.
Sofia
Hej!
Supergod tårta 😌, har tänkt att göra den men den behöver vara glutenfri tror du det funkar smidigt att byta ut vetemjölet i botten mot någon glutenfri mjölmix?
Finns det soja med någonstans i receptet?
Emma Brink Rask
Du kan utesluta mjölet. Tror inte att det är någon soja.
Veronica
Hej! Den här tårtan låter fantastiskt god, tyvärr funkar inte nötter här. Har du förslag på en annan botten du gjort i någon annan tårta som skulle fungera?
Emma Brink Rask
Du kan göra samma botten fast med kokos.
Emilia Ekstedt
Hej! Går det att frysa ner botten i någon vecka och sen göra resten?
Emma Brink Rask
Det går jättebra!
Katrin
Hej! Jag bakade denna och frös den direkt. När vi sen skulle äta den tinad var den en aning grynig. Trodde det var för att den var lite frusen fortfarande, men den var så dagen efter också. Däremot var det lite smet som hade läckt runt kanterna och den moussen var len och krämig när den tinat. Vet du vad som kan gått fel?
Emma Brink Rask
Det låter som att moussen har skurit sig, och eventuellt kan det vara klumpar av gelatinet som inte har löst ut sig ordentligt.
Katrin
Tack för svar! Och vilken god botten. Tack för det receptet!
Anna
Skall tårtan vara fryst när den serveras eller helt tinad? När är lämpligt att ta ut den ur frysen? Superspänd på denna tårta som jag gör tills imorgon 😀. Hälsningar Anna
Emma Brink Rask
Den ska ätas helt tinad. Det tar 5-6 timmar i kylen från djupfryst.
Cicci
😍 Nu är allt inhandlat (inte lätt å hitta pistagenötter efter alla julbak 🤪) Tänkte baka i morgon å låta va i frysen till nyår, men när är lämpligast å göra speglarna? 🤔 Och man serverar väl den inte fryst, utan kylskåpskall?
Emma Brink Rask
Speglarna görs bäst när den tinat i någon timme. Den ska ätas helt tinad.
Bellan
Hej!
I receptet för botten står det 1 msk mjöl – vilken sorts mjöl är det?
Emma Brink Rask
Vete
Malin
Hej! Går det att baka varje botten för sig och sedan montera med kolan utan att kolan har varit med i ugnen? 😊
Emma Brink Rask
Nej, kolan måste bakas, den är flytande annars.
Cecilia
Hej! Tårtan ser helt magisk ut (precis som exakt ALLT annat du gör – testat flera tårtor och fått höra hyllningskörer varje gång; tack till dig för det!) och jag blir onekligen sugen på att testa. Fråga dock: passionsgelen som finns i ”fördjupningarna”, hur stabil blir den? Har köpt halvsfärer i silikon och gjutit ”kullar” till flera tårtor (precis som du visat), och jag tycker det blir så fint: tror du att passionsgelén är såpass stabil att den hade hållit formen efter frys, eller tror du man behöver med gelatin för det?
Emma Brink Rask
Den är stabil nog, du behöver nog öka receptet dock. Jag har också upplevt ibland när jag försökt frysa gelé i silikonformar att de kan vara svåra att få ut för att de inte stelnar riktigt. Och även att de tappar sin glans. Så du vet.
Cecilia
Åh, tack för svar och input! 🙂
Iréne Stoltz Öhman
Kan man göra botten med något annat än nötter ex digestive, solrosfrön,krossad cornflakes eller något annat pga allergi?
Emma Brink Rask
Absolut! Både kokos, mixade solrosfrön och krossad cornflakes går bra.
Veronica
Täcker du moussetårtor när du fryser dem?
Sist jag frös en moussetårta blev den lite vattnig ovanpå och som seg hinna. Vet inte om det kom för att jag inte hade täckt den på något vis.
Veronica
Tack 🙂
Täcker med plastfolie över formen?
Emma Brink Rask
De kan man göra, eller lägga hela kakan i en tät burk om man har.
Emma Brink Rask
Inte om det bara ska stå över natten, men längre än så måste man täcka dem. Det är luften som gör att ytan torkar och blir seg.
Madde
Om jag bakar denna i en form som är 25cm i diameter behöver jag ändra nått i receptet då?
Emma Brink Rask
Då behöver du dubbla receptet.
Maria Granholm
Hej! Ser så mycket fram emot att baka denna tårta till helgen. Men en liten fundering har jag. Är det karameliserad kondenserad mjölk du använder, eller den vita? Kolasåsen ser så mörk ut.
Hälsningar Maria 👋🏻
Emma Brink Rask
Sorry för sent svar. Det är kondenserad mjölk. Den blir så mörk för att man kokar ihop den med farinsocker och sen bakar den i ugnen.