Nötmaräng- och saltkolatårta med mango- och passionsfruktsmousse

2 januari, 2020

En nötig marängbotten med saltkola och ovanpå en len mousse av mango och passionfrukt. Vilken höjdare!

Den här tårtan alltså. Förutom att den kanske har det längsta namnet någonsin på en tårta så är den också helt galet god. Det är inte ofta som jag inte kan motstå frestelsen när jag har fotograferat en tårta, men här var jag tvungen att äta upp en hel tårtbit direkt. Den var så god!
Botten är bakad i tre lager, två lager med nötmaräng och så en saltkolasås emellan. Förstår ni vad gott! Receptet på botten är från Liv Martine, som vann Hela Danmark Bakar 2015. Den botten kommer jag att använda om och om igen, det kan jag lova.

Moussen är söt och syrlig från mango och passionsfrukt och lite frisk med yoghurt och creme fraiche. Kombinationen är fantastisk.

Jag testade också en lite ny dekorationsteknik där jag gjorde grunda runda hål som jag fyllde med passionsfruktsgelé, det blev väldigt fint tycker jag. Marängerna på sidan har jag bara spritsat som långa korvar, bakat och den skurit och satt på tårtan. Man kan hoppa över dem om man vill!

Missa inte mina bästa tips för att lyckas med moussetårta!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom bak-kulisserna!

Nötmaräng- och saltkolatårta med mango- och passionsfruktsmousse

3.9/5(48)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

Nötmarängbotten
50 gram hasselnötter

50 gram valnötter

50 gram osaltade pistagenötter

3 st äggvitor

100 gram fint råsocker, eller vanligt strösocker

1 msk mjöl

Saltkola
200 gram kondenserad mjölk (en halv burk)

40 gram brun farin

40 gram smör

0,5 tsk salt

Mango- och passionsfruktsmousse

2 dl mogen mango (ca 2 st), mixad, (det går fint att använda fryst, tinad)

1 dl juice från passionsfrukt, (ca 6-8 st)

180 g (2 dl) socker

2 msk pressad citron

4 gelatinblad

3 dl grädde

1 dl creme fraiche

1 dl turkisk yoghurt

Passionsfruktgelé till dekoration

Juicen från 2 passionsfrukter

1 msk socker

0,5 gelatinblad

Marängstänger

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).

2. Lägg alla nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, skaka plåten emellanåt.

3. Låt nötterna svalna och mixa dem sedan till ett fint mjöl.

4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.

5. Vänd ner nötter och mjölet i marängen.

6. Häll hälften av din smet i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i 15 minuter. Gör under tiden saltkolan.

7. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud i några minuter tills det har fått en gyllenbrun färg och tjocknat. Rör hela tiden, annars bränner det!!

8. Tag ut din form ur ugnen, bred ut kolan över den bakade marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och baka i 18 minuter till.

9. Låt tårtbotten svalna helt.

Mango- och passionsfruktsmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten medan du förbereder det andra.

2. Skala och mixa mangon till en fin puré.

3. Del passionsfrukterna och sila dem så att du bara får juicen kvar. Häll den i en liten kastrull.

4. Pressa ner 2 msk citronsaft med passionsfruktsjuicen och häll även i hälften av sockret. Värm tills allt socker har smält. Lägg i gelatinbladen och rör om tills de har smält helt. Låt svalna något.

5. Vispa grädden lätt. Den ska vara fluffig och det ska bli märken efter vispen, men som går ihop igen. Lättvispat alltså.

6. Blanda yoghurt, creme fraiche, resten av sockret och mangon i en skål.

7. Rör ner passionsjuicen i yoghurt- och mangoblandningen.

8. Häll i lite i taget av fruktblandningen i grädden och vänd runt.

Passionsfruktgelé till dekoration

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter

2. Dela och sila passionsfrukterna och häll juicen i en kastrull. Tillsätt sockret och koka upp.

3. Lägg i gelatinbladet i vätskan och låt det smälta.

Maränger

1. Fyll marängen på en spritspåse med en rund tyll som är 1 cm i öppningen. Sprits långa ränder på en plåt och baka enligt anvisning. När det är dags att dekorera tårtan så bryter du av dem och fäster dem runt om tårtan med den platta sidan mot tårtan.

Montera tårtan

1. Lägg tårtbotten på ett fat med en tårtring runt om, tårtringen ska vara större än tårtan, ca 1 cm runt om kakan till ringen. Om du inte har en tårtring, lägg tårtbotten i en springform som är större än tårtbotten. Klä den med tårtplast, och har du inte det, klä in hela i plastfolie.

2. Häll moussen runt kanterna på tårtbotten, detta är lättast om man hällt moussen i en spritspåse först, och sen ovanpå tårtbotten. Skaka och slå tårtan försiktigt mot underlaget så att moussen kommer jämnt ner runt om och får en jämn yta. Ställ in moussen i frysen i 4-5 timmar.

3. Häll resterande mousse i silikonformar som du vill dekorera tårtan med. Om du inte vill det så kan du bara hälla alla mousse på tårtan.

4. När tårtan stelnat och är frusen. Ta den ur formen. Man kan göra detta även när tårtan bara är kyld, om du inte vill ha den i frysen. Det tar 4-5 timmar för den att stelan i kyl också, men den blir finare om man tar bort plasten när den är frusen.

5. Om du vill göra små geléspeglar. Gör passionsfruktsgelen. Gör hål i tårtan med hjälp av rund utstickare. Sätt ner dem i moussen, ett par millimeter, och gröp ur dem med en sked. Ta bort utstickaren och fyll hålet med gelén. Så här långt kan du förbereda.

5. Dekorera med marängerna, men gör det max en timme innan servering, annars kommer marängerna att bli mjuka.

Jag dekorerade också med citronmeliss och vita chokladkulor.

Dela det här inlägget:
33 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej,
    hur länge skulle du säga att den håller i kylen efter att den varit tinad?

  • Hej, ska göra denna tårta till en fest om en veckas tid och tänkte passa på att göra bottnen i förväg. Klarar bottnen sig övertäckt i rumstemperatur en vecka eller behöver den frysas in?

  • Hej!
    Supergod tårta 😌, har tänkt att göra den men den behöver vara glutenfri tror du det funkar smidigt att byta ut vetemjölet i botten mot någon glutenfri mjölmix?
    Finns det soja med någonstans i receptet?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan utesluta mjölet. Tror inte att det är någon soja.

  • Veronica

    Hej! Den här tårtan låter fantastiskt god, tyvärr funkar inte nötter här. Har du förslag på en annan botten du gjort i någon annan tårta som skulle fungera?

  • Emilia Ekstedt

    Hej! Går det att frysa ner botten i någon vecka och sen göra resten?

  • Hej! Jag bakade denna och frös den direkt. När vi sen skulle äta den tinad var den en aning grynig. Trodde det var för att den var lite frusen fortfarande, men den var så dagen efter också. Däremot var det lite smet som hade läckt runt kanterna och den moussen var len och krämig när den tinat. Vet du vad som kan gått fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det låter som att moussen har skurit sig, och eventuellt kan det vara klumpar av gelatinet som inte har löst ut sig ordentligt.

      • Tack för svar! Och vilken god botten. Tack för det receptet!

  • Skall tårtan vara fryst när den serveras eller helt tinad? När är lämpligt att ta ut den ur frysen? Superspänd på denna tårta som jag gör tills imorgon 😀. Hälsningar Anna

    • A
      Emma Brink Rask

      Den ska ätas helt tinad. Det tar 5-6 timmar i kylen från djupfryst.

  • 😍 Nu är allt inhandlat (inte lätt å hitta pistagenötter efter alla julbak 🤪) Tänkte baka i morgon å låta va i frysen till nyår, men när är lämpligast å göra speglarna? 🤔 Och man serverar väl den inte fryst, utan kylskåpskall?

    • A
      Emma Brink Rask

      Speglarna görs bäst när den tinat i någon timme. Den ska ätas helt tinad.

  • Hej!
    I receptet för botten står det 1 msk mjöl – vilken sorts mjöl är det?

  • Hej! Går det att baka varje botten för sig och sedan montera med kolan utan att kolan har varit med i ugnen? 😊

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, kolan måste bakas, den är flytande annars.

  • Cecilia

    Hej! Tårtan ser helt magisk ut (precis som exakt ALLT annat du gör – testat flera tårtor och fått höra hyllningskörer varje gång; tack till dig för det!) och jag blir onekligen sugen på att testa. Fråga dock: passionsgelen som finns i ”fördjupningarna”, hur stabil blir den? Har köpt halvsfärer i silikon och gjutit ”kullar” till flera tårtor (precis som du visat), och jag tycker det blir så fint: tror du att passionsgelén är såpass stabil att den hade hållit formen efter frys, eller tror du man behöver med gelatin för det?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den är stabil nog, du behöver nog öka receptet dock. Jag har också upplevt ibland när jag försökt frysa gelé i silikonformar att de kan vara svåra att få ut för att de inte stelnar riktigt. Och även att de tappar sin glans. Så du vet.

  • Iréne Stoltz Öhman

    Kan man göra botten med något annat än nötter ex digestive, solrosfrön,krossad cornflakes eller något annat pga allergi?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut! Både kokos, mixade solrosfrön och krossad cornflakes går bra.

  • Veronica

    Täcker du moussetårtor när du fryser dem?
    Sist jag frös en moussetårta blev den lite vattnig ovanpå och som seg hinna. Vet inte om det kom för att jag inte hade täckt den på något vis.

    • Veronica

      Tack 🙂
      Täcker med plastfolie över formen?

      • A
        Emma Brink Rask

        De kan man göra, eller lägga hela kakan i en tät burk om man har.

    • A
      Emma Brink Rask

      Inte om det bara ska stå över natten, men längre än så måste man täcka dem. Det är luften som gör att ytan torkar och blir seg.

  • Om jag bakar denna i en form som är 25cm i diameter behöver jag ändra nått i receptet då?

  • Maria Granholm

    Hej! Ser så mycket fram emot att baka denna tårta till helgen. Men en liten fundering har jag. Är det karameliserad kondenserad mjölk du använder, eller den vita? Kolasåsen ser så mörk ut.
    Hälsningar Maria 👋🏻

    • A
      Emma Brink Rask

      Sorry för sent svar. Det är kondenserad mjölk. Den blir så mörk för att man kokar ihop den med farinsocker och sen bakar den i ugnen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg