En nötig marängbotten med saltkola och ovanpå en len mousse av mango och passionfrukt. Vilken höjdare!
Den här tårtan alltså. Förutom att den kanske har det längsta namnet någonsin på en tårta så är den också helt galet god. Det är inte ofta som jag inte kan motstå frestelsen när jag har fotograferat en tårta, men här var jag tvungen att äta upp en hel tårtbit direkt. Den var så god!
Botten är bakad i tre lager, två lager med nötmaräng och så en saltkolasås emellan. Förstår ni vad gott! Receptet på botten är från Liv Martine, som vann Hela Danmark Bakar 2015. Den botten kommer jag att använda om och om igen, det kan jag lova.
Moussen är söt och syrlig från mango och passionsfrukt och lite frisk med yoghurt och creme fraiche. Kombinationen är fantastisk.
Jag testade också en lite ny dekorationsteknik där jag gjorde grunda runda hål som jag fyllde med passionsfruktsgelé, det blev väldigt fint tycker jag. Marängerna på sidan har jag bara spritsat som långa korvar, bakat och den skurit och satt på tårtan. Man kan hoppa över dem om man vill!
Missa inte mina bästa tips för att lyckas med moussetårta!
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom bak-kulisserna!
28 reaktioner på ”Nötmaräng- och saltkolatårta med mango- och passionsfruktsmousse”
Hej! Ser så mycket fram emot att baka denna tårta till helgen. Men en liten fundering har jag. Är det karameliserad kondenserad mjölk du använder, eller den vita? Kolasåsen ser så mörk ut.
Hälsningar Maria 👋🏻
Sorry för sent svar. Det är kondenserad mjölk. Den blir så mörk för att man kokar ihop den med farinsocker och sen bakar den i ugnen.
Om jag bakar denna i en form som är 25cm i diameter behöver jag ändra nått i receptet då?
Då behöver du dubbla receptet.
Täcker du moussetårtor när du fryser dem?
Sist jag frös en moussetårta blev den lite vattnig ovanpå och som seg hinna. Vet inte om det kom för att jag inte hade täckt den på något vis.
Inte om det bara ska stå över natten, men längre än så måste man täcka dem. Det är luften som gör att ytan torkar och blir seg.
Tack 🙂
Täcker med plastfolie över formen?
De kan man göra, eller lägga hela kakan i en tät burk om man har.
Kan man göra botten med något annat än nötter ex digestive, solrosfrön,krossad cornflakes eller något annat pga allergi?
Absolut! Både kokos, mixade solrosfrön och krossad cornflakes går bra.
Hej! Tårtan ser helt magisk ut (precis som exakt ALLT annat du gör – testat flera tårtor och fått höra hyllningskörer varje gång; tack till dig för det!) och jag blir onekligen sugen på att testa. Fråga dock: passionsgelen som finns i “fördjupningarna”, hur stabil blir den? Har köpt halvsfärer i silikon och gjutit “kullar” till flera tårtor (precis som du visat), och jag tycker det blir så fint: tror du att passionsgelén är såpass stabil att den hade hållit formen efter frys, eller tror du man behöver med gelatin för det?
Den är stabil nog, du behöver nog öka receptet dock. Jag har också upplevt ibland när jag försökt frysa gelé i silikonformar att de kan vara svåra att få ut för att de inte stelnar riktigt. Och även att de tappar sin glans. Så du vet.
Åh, tack för svar och input! 🙂
Hej! Går det att baka varje botten för sig och sedan montera med kolan utan att kolan har varit med i ugnen? 😊
Nej, kolan måste bakas, den är flytande annars.
Hej!
I receptet för botten står det 1 msk mjöl – vilken sorts mjöl är det?
Vete
😍 Nu är allt inhandlat (inte lätt å hitta pistagenötter efter alla julbak 🤪) Tänkte baka i morgon å låta va i frysen till nyår, men när är lämpligast å göra speglarna? 🤔 Och man serverar väl den inte fryst, utan kylskåpskall?
Speglarna görs bäst när den tinat i någon timme. Den ska ätas helt tinad.
Skall tårtan vara fryst när den serveras eller helt tinad? När är lämpligt att ta ut den ur frysen? Superspänd på denna tårta som jag gör tills imorgon 😀. Hälsningar Anna
Den ska ätas helt tinad. Det tar 5-6 timmar i kylen från djupfryst.
Hej! Jag bakade denna och frös den direkt. När vi sen skulle äta den tinad var den en aning grynig. Trodde det var för att den var lite frusen fortfarande, men den var så dagen efter också. Däremot var det lite smet som hade läckt runt kanterna och den moussen var len och krämig när den tinat. Vet du vad som kan gått fel?
Det låter som att moussen har skurit sig, och eventuellt kan det vara klumpar av gelatinet som inte har löst ut sig ordentligt.
Tack för svar! Och vilken god botten. Tack för det receptet!
Hej! Går det att frysa ner botten i någon vecka och sen göra resten?
Det går jättebra!
Hej! Den här tårtan låter fantastiskt god, tyvärr funkar inte nötter här. Har du förslag på en annan botten du gjort i någon annan tårta som skulle fungera?
Du kan göra samma botten fast med kokos.