1 kladdkaka 8 frostings

24 mars, 2020

8 olika frostings som du kan spritsa på din kladdkaka.

Den här kakan gjorde jag ursprungligen till ELLE mat & vin för ett par år sedan. Ett grundrecept på kladdkaka och 8 olika förslag på krämer som man kan spritsa med. Jag får ofta frågan om olika krämer, och i min bok, Baka & Spritsa, så finns det över 40 recept på olika krämer (bara en handfull av dem är smörkrämer, resten när annat).

Kladdkakan är gjord i en form som är 23 cm och alla recept på krämerna är gjorda för att räcka till en sån kladdkaka.

Tips när du ska göra kladdkaka med frosting

  • Låt gärna kladdkakan stå i kylen över natten, då håller den ihop bättre och blir som en seg fudgetryffel i konsistens.
  • När du smälter ner godis eller choklad i grädde så ska grädden inte koka utan det ska bara smältas. Den behöver sedan bli riktigt kall igen innan den ska vispas, helst i kylen över natten, men kan även skyndas på i en tät plastpåse som du lägger platt i frysen i någon timme.
  • En spritsad kladdkaka är perfekt fika att förbereda. När du har spritsat den klarar den sig fint i kyl i flera dagar.
  • Bara fantasin kan sätta stopp för hur du dekorerar. Spritsa ett fint mönster och dekorera sedan gärna med något som hintar om vad som finns i frostingen.
  • All grädde går fint att byta mot laktosfri grädde. Satsa på en med så hög fetthalt som möjligt.

 

Kladdkaka med 8 olika frostings

4/5(44)
Röster
Portioner: 8 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka

150 gram smör

100 gram mörk choklad

2 ägg (rumstempererade)

140 gram strösocker (1,5 dl)

75 gram farinsocker (1 dl)

1 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

20 gram kakao (0,5 dl)

60 gram vetemjöl (1 dl)

Vispad vinbärspannacotta med kardemumma


3 gelatinblad

150 gram puré av svarta vinbär (mixade och silade)

3 dl grädde

2 msk socker

2 tsk nymortlad kardemumma

Jordnötscheesecakefrosting

200 gram cream cheese

100 gram florsocker (1,5 dl)

130 gram jordnötssmör (gärna chunky)

1 tsk vaniljpasta

1 dl vispgrädde

Dumlegrädde

300 gram dumlekolor

5 dl grädde

Geléhallongrädde

100 gram geléhallon

5 dl grädde

Mörk chokladganache

300 gram mörk choklad

3 dl grädde

100 gram smör

20 gram glykos eller honung

Marshmallowkräm

150 gram marshmallows

5 dl grädde

Smörkräm med choklad och kaffe

100 gram mörk choklad (70%)

100 mjölkchoklad

300 gram mjukt smör

90 gram florsocker

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

4 tsk espressopulverkaffe

Hallonmarängfrosting

100 gram äggvita (ca 3 st)

200 gram florsocker (drygt 3 dl)

2 tsk vaniljsocker

3 tsk hallonpulver från frystorkade hallon

Instruktioner:

Kladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22-24 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten.

2. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret. Ställ åt sidan.

3. Vispa ihop socker, farinsocker och ägg tills allt är blandat.

4. Rör samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker.

5. Häll ner choklad och smör i ägg och socker och blanda samman. Sikta till sist ner de torra ingredienserna och vänd samman till en smet.

6. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter, den ska vara lite gungig i mitten. Låt sedan kakan svalna helt.

Vispad vinbärspannacotta med kardemumma


1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka upp bärpurén, grädde, socker och kardemumma.

3. Rör ner gelatinet. Häll i en bunke och plasta in och ställ i kylen över natten.

4. Vispa upp och spritsa.

Tyll: Wilton 104

Jordnötscheesecakefrosting

1. Blanda samman cream cheese, florsocker, jordnötssmör och vanilj, gärna med elvisp.

2. Vispa grädden och vänd ner den i massan och blanda tills du har en jämn frosting.

3. Spritsa på kladdkakan.

Tyll: En rund tyll, ca 15-20 mm (tryck olika hårt för olika storlek på bollar)

Dumlegrädde

1. Smält dumlekolorna i grädden i en kastrull.

2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.

3. Vispa upp och spritsa.

Tyll: Wilton 8d

Geléhallongrädde

1. Smält geléhallonen i grädden.

2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.

3. Vispa upp och spritsa.

Tyll: En vanlig öppen stjärntyll

Mörk chokladganache

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Lägg grädde, smör och glykos i en kastrull och värm tills det precis kokar upp.

3. Slå den heta grädden på chokladen och rör ordentligt tills du har en blank ganache.

4. Låt den svalna över natt i rumstemperatur eller i nån timme i kyl. Var försiktig med att röra för mycket i den, då kommer den in luft och den tappar sin mörka glans.

Tyll: Wilton 2D eller 1M

Marshmallowkräm


1. Smält marshmallows i grädden.

2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.

3. Vispa upp och spritsa.

Tyll: En vanlig öppen stjärntyll

Smörkräm med choklad och kaffe

1. Smält chokladen och låt den svalna tills rumstemperatur.

2. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt, ca 5 minuter.

3. Tillsätt florsockret, salt, vaniljsocker och espressopulver och vispa i ett par minuter till.

4. Häll ner chokladen i smörkrämen och vispa i två minuter.

5. Spritsa på kakan.

Tyll: Rund tyll, dra sen ut med baksidan på en sked. 

Hallonmarängfrosting

1. Värm äggvita, florsocker och vaniljsocker i en skål över ett vattenbad till det blir ca 65 grader.

2. Häll över i en vispskål och vispa till en fast maräng.

3. Vänd ner hallonpulvret och spritsa på kakan.

Tyll: St Honorétyll

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Susanne Ekeklint

    Underbart kladdkakerecept. Bästa hittills av alla jag provat. Gjorde hallonmaräng-frosting med massor av extra halllon.

  • Sara Nyström

    Jordnötscheescakefrostingen är bara såå himla god!
    Kan man spara det som blev över i 2 dagar? (Då är nästa kalas 🙂 )

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, så länge du gjort den i närheten av första kalaset.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg