7 sorters kakor-tårta med jordgubbar och karamellgrädde

13 maj, 2024

En jordgubbstårta med karamellgrädde dekorerad med 7 sorters kakor. Knasigt? Ja men kanske. Cool? Ja men det tycker jag!

Om jag ska vara helt ärlig så är det bara fem sorters kakor, jag tappade lusten efter fem.

Jag såg en bild på en tårta flimra förbi på Instagram, hos @hollyshootsandchef och kände direkt att jag ville göra en sån tårta, men med svenska klassiska småkakor.

Tårtan är mjuka ljusa bottnar varvade med jordgubbskompott och mellan och omkring har jag en fluffig grädde med karamellchoklad. En chantilly eller vispad ganache kan man kalla det. Den blir krämig och stabil att täcka tårtan med, stelnar lite i kylen men är mycket mycket mjukare och krämigare än ex smörkräm. Du kan absolut göra en sån här tårta med smörkräm, men jag gillar helt enkelt den här lite lättare frostingen bättre.

Sen är den dekorerad med småkakor, som jag bakade i en lite mindre och nättare variant än jag brukar, för att kunna få plats med några fler på tårtan. Jag gjorde chokladsnittar, bondkakor, schackrutor, drömmar och syltkakor.

Men hur ska man ta av tårtan då? Undrar säkert vän av ordning. Och ja du, ibland måste konsten helt enkelt gå före det praktiska. Man kan såga sig igenom kakorna med brödkniv. Man kan flytta dem lite försiktigt när man ska skära. Eller så bara skär man och hoppas på det bästa, det blir kanske lite kladdigt, men då ska ju tårtan ändå bara ätas och alla har sett hur fin den var!

Jag bakade två bottnar i mina anslagsformar på 20 cm. De blev höga nog att sen dela på två för att få fyra bottnar. Du kan välja att grädda botten i en form på 23 cm och sen bara dela den i 2 eller 3 bottnar. Eller grädda den i en form på 20 cm. Det är inte säkert att den rest sig lika mycket då så att du kan dela den på fyra, men helt säkert på tre.

Jag gjorde ett varmvispad anslag, alltså att jag värmde ägg och socker under omrörning i ett vattenbad tills de nådde 55 grader, innan jag vispade det fluffigt och rumstempererat. Det är samma procedur som när du gör en schweizisk maräng och det ger en otroligt fluffig och stabil smet. Om du inte orkar det så kan du bara vispa ägg och socker riktigt länge, minst 5 minuter, tills det är väldigt ljust och fluffigt.

När det gäller karamellchokladen till grädden så använde jag Caramello från Marabou, men även Gold från Callebaut eller Dulcey från Valrhona funkar fint.

Och till jordgubbskompotten använde jag frusna jordgubbstärningar, de är väldigt praktiska och bra till just tårtfyllningar tycker jag.

Min inspirationsbild till den här hade ju dekorerat med köpekakor och det kan man såklart göra om man vill. Oavsett, sätt på kakorna så nära servering som du kan, de blir lite mjuka efter ett tag på tårtan. Men 2-3 timmar är inga problem. Tårtan i sig kan du absolut göra klart dagen före servering. Tänk dock på att om frostingen är kall kan det vara svårare för kakorna att fästa.

7 sorters kakor-tårta med jordgubbar och karamellgrädde

4/5(12)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbottnar

4 ägg

180 g strösocker (2 dl)

2 msk neutral olja

2 msk filmjölk eller yoghurt

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

150 g vetemjöl (2,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Jordgubbskompott

250 g frusna jordgubbar

135 g syltsocker (1,5 dl)

Saft från 0,5 citron

Karamellchokladgrädde

300 g karamellchoklad

5 dl vispgrädde

Dekoration

Småkakor

Instruktioner:

Tårtbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme. Smörj 2 st anslagsformar, 20 cm. (Eller en springform).

2. Häll ägg och socker i en bunke och värm över ett vattenbad. Rör hela tiden och när det når 55-60 grader (eller att du känner att alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingertopparna) så häller du över det till en vispmaskin och vispar tills det är rumstemperat och väldigt fluffigt, nästan så att det blir toppar. Det tar minst 5 minuter.

3. Blanda filmjölk, olja, vanilj och salt i en liten skål.

4. Blanda mjölet med bakpulvret.

5. Sikta ner hälften av mjölet och vänd runt försiktigt med en slickepott. Vänd sen ner de våra ingredienserna och till sist mjölet igen.

6. Fördela smeten i formarna och grädda i 20-23 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner.

7. Vänta ett par minuter och stjälp sedan dem upp och ner på ett bakplåtspapper och låt dem svalna helt.

Jordgubbskompott

1. Häll allt i en kastrull och värm på låg temperatur tills allt är smält. Höj temperaturen lite och sjud i 5 minuter. Häll över i en bunke och sätt i kylen för att bli helt kall.

Karamellchokladgrädde

1. Dela chokladen, eller hacka den, i mindre bitar. Lägg i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vänta ett par minuter och rör sen om med en slickepott tills allt choklad har smält. Kör gärna några varv med en stavmixer. Sätt plastfilm tätt intill och sätt in i kylen för att bli helt kall. Minst 6 timmar men gärna över natten.

Montera tårtan

1. Dela bottnarna så att du får 3 eller 4 bottnar.

2. Vispa chokladgrädden tills den blir som en stabil vispgrädde. Men stanna i tid annars blir den grynig och skär sig. Häll över den på en spritspåse med en rund tyll.

3. Lägg en tårtbotten på fatet som du ska servera tårtan på. Spritsa ett varv med grädde som en mur. Spritsa ut en klick grädde, ca 0,5 dl, som du sen brer ut över botten. Fördela 1/3 av kompotten ovanpå (hälften om du bara har 3 bottnar). Lägg på nästa botten och upprepa proceduren.

4. Lägg på den sista botten och stryk ett tunt lager av grädden ovanpå och runt tårtan så att du fångar in alla smulor. Stryk sedan med resten av krämen ett lager till så att du har ett jämt lager runt hela. Detta är enklaste med en palett och ett snurrfat.

5. Sätt fast kakor på kanterna och ovanpå. Om du vill kan du bryta några i mindre bitar så att det blir som mosaik och fylla ut luckorna.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg