En jordgubbstårta med karamellgrädde dekorerad med 7 sorters kakor. Knasigt? Ja men kanske. Cool? Ja men det tycker jag!
Om jag ska vara helt ärlig så är det bara fem sorters kakor, jag tappade lusten efter fem.
Jag såg en bild på en tårta flimra förbi på Instagram, hos @hollyshootsandchef och kände direkt att jag ville göra en sån tårta, men med svenska klassiska småkakor.
Tårtan är mjuka ljusa bottnar varvade med jordgubbskompott och mellan och omkring har jag en fluffig grädde med karamellchoklad. En chantilly eller vispad ganache kan man kalla det. Den blir krämig och stabil att täcka tårtan med, stelnar lite i kylen men är mycket mycket mjukare och krämigare än ex smörkräm. Du kan absolut göra en sån här tårta med smörkräm, men jag gillar helt enkelt den här lite lättare frostingen bättre.
Sen är den dekorerad med småkakor, som jag bakade i en lite mindre och nättare variant än jag brukar, för att kunna få plats med några fler på tårtan. Jag gjorde chokladsnittar, bondkakor, schackrutor, drömmar och syltkakor.
Men hur ska man ta av tårtan då? Undrar säkert vän av ordning. Och ja du, ibland måste konsten helt enkelt gå före det praktiska. Man kan såga sig igenom kakorna med brödkniv. Man kan flytta dem lite försiktigt när man ska skära. Eller så bara skär man och hoppas på det bästa, det blir kanske lite kladdigt, men då ska ju tårtan ändå bara ätas och alla har sett hur fin den var!
Jag bakade två bottnar i mina anslagsformar på 20 cm. De blev höga nog att sen dela på två för att få fyra bottnar. Du kan välja att grädda botten i en form på 23 cm och sen bara dela den i 2 eller 3 bottnar. Eller grädda den i en form på 20 cm. Det är inte säkert att den rest sig lika mycket då så att du kan dela den på fyra, men helt säkert på tre.
Jag gjorde ett varmvispad anslag, alltså att jag värmde ägg och socker under omrörning i ett vattenbad tills de nådde 55 grader, innan jag vispade det fluffigt och rumstempererat. Det är samma procedur som när du gör en schweizisk maräng och det ger en otroligt fluffig och stabil smet. Om du inte orkar det så kan du bara vispa ägg och socker riktigt länge, minst 5 minuter, tills det är väldigt ljust och fluffigt.
När det gäller karamellchokladen till grädden så använde jag Caramello från Marabou, men även Gold från Callebaut eller Dulcey från Valrhona funkar fint.
Och till jordgubbskompotten använde jag frusna jordgubbstärningar, de är väldigt praktiska och bra till just tårtfyllningar tycker jag.
Min inspirationsbild till den här hade ju dekorerat med köpekakor och det kan man såklart göra om man vill. Oavsett, sätt på kakorna så nära servering som du kan, de blir lite mjuka efter ett tag på tårtan. Men 2-3 timmar är inga problem. Tårtan i sig kan du absolut göra klart dagen före servering. Tänk dock på att om frostingen är kall kan det vara svårare för kakorna att fästa.