Den godaste chokladigaste kladdkakan

4 november, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

När du bara vill ha en helt vanlig kladdkaka med mycket chokladsmak, med en kladdig kärna, en lite mjukseg kant som du vill äta ljummen med lättvispad grädde. Då är detta receptet för dig.

Jag har många recept på kladdkaka här på bloggen, men ofta tillsammans med en topping eller frosting. Då vill man att kladdkakans ska sätta sig i kylen över natten så att den blir så där fudge-lik och seg. Men kladdkakan som jag är uppväxt med, den åts ljummen med lättvispad grädde och det är bara så himla gott. Jag brukar alltid bröa kanten med kokos för det ger en så himla god smak av rostad kokos tycker jag, men det gör man ju som man vill. Om du inte vill bröa med kokos, ta då bara smör, ströbröd tycker jag inte är så gott till kladdkaka.

Jag ser många bilder på kladdkakor som är råa och obakade i mitten, men det är inte det som är grejen med kladdkaka. Den ska inte vara obakad med en sockerknastrig smet i mitten, det ska alltid vara gräddad, men med en väldigt lättbakad kärna som är kladdig. Ju tidigare du skär upp kakan ju rinnigare kommer den att vara. En kaka som du vill äta ljummen får gärna gräddas och sen stå i rumstemperatur i 2-3 timmar, då blir det helt perfekt i konsistens tycker jag.

Kolla in mina 5 bästa tips för att lyckas med kladdkakan här >>

Min bästa springform på 23 cm i anodiserad aluminium kommer från Heirol och en sån hittar du här >>

Den godaste chokladigaste kladdkakan

4/5(69)
Röster
Portioner: 8 portioner

Ingredienser:

200 g smör

100 g mörk choklad

4 ägg (rumstempererade)

225 g strösocker (2,5 dl)

80 g farinsocker (1 dl)

180 g mjöl (2,5 dl)

20 g kakao (0,5 dl)

0,5 tsk salt

Övrigt

Smör och kokos till att bröa formen

3 dl lättvispad grädde

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form (22-24 cm i diameter) och bröa med kokos.

2. Smält smöret och smält sedan chokladen där i.

3. Vispa samman ägg, strösocker och farinsocker tills det är blandat. Rör ner smör och choklad.

4. Blanda samman mjöl, kakao och salt och vänd sedan ner det i smeten, rör tills du har en slät smet men inte mer än så. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter. Kakan är klar när den har satt sig lite i kanterna men är lite gungig i mitten.

5. Låt kakan stå framme i rumstemperatur i ett par timmar innan du serverar den med lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg