Vilken köksmaskin ska man köpa?

20 mars, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Efter många år som bakinspiratör har jag hunnit med att prova ett gäng bakmaskiner. Här har jag listat för- och nackdelar med de köksmaskiner som jag har provat genom åren. 

Efter många år som bakinspiratör har jag hunnit med att prova ett gäng bakmaskiner. Och såklart hittar man sina favoriter. Jag har också lyxen att inte behöva välja utan kan använda olika maskiner till olika saker. För den tråkiga sanningen är att ingen maskin är bäst på allt. Därför är det alltid så svårt att ge råd kring bakmaskiner. Det är, för många, en stor investering och en som man tänker att man bara ska behöva göra ett par gånger i livet och sen ska den funka till allt.

Jag är tacksam över att ha fått prova många olika och kan säga att det finns för- och nackdelar med alla maskiner. Det är också bra att jag har provat många så att jag kan rekommendera er olika utifrån olika behov och prisklasser. Man ska alltså inte tycka att det är konstigt att jag exempelvis kan göra reklam för, eller samarbete med och rekommendera flera olika maskiner.

Jag brukar säga att man ska utgå från sitt behov. Fråga dig själv:

  • Brukar jag baka till många eller till få, stora eller små satser?
  • Är det deg som jag huvudsakligen vill baka? Alltså är knådningsfunktionen viktigast för mig? Eller räcker det med en maskin som är duktig på att röra och vispa?
  • Är utseende eller funktion viktigast?
  • Vilken prisklass kan jag tänka mig?

Jag kommer inte att säga: ”Köp den här maskinen”, för alla maskiner är inte för alla. Men nedan listar jag för- och nackdelar med de maskiner som jag har provat genom åren.
Jag skriver inte ut literkapacitet och motorstyrka etc, det kan ni lätt googla er fram till. Dock så är inte alltid den maskin som har högst watt med säkerhet den starkaste eller bästa maskinen, det beror på fler faktorer, som ex var motorn är placerad.

Många frågar också om maskinerna låter mycket. Och ja, köksmaskiner låter. Jag har inte upplevt någon större skillnad mellan dem. Men om du väljer en stark maskin som är snabb, så behöver den bara låta i 10 minuter istället för 45 minuter som det tar för en svagare maskin att göra samma jobb.

För full transparens så har jag fått prova alla dessa maskiner genom att jag fått låna dem av varumärket, jag har alltså inte köpt dem för egna pengar. Jag har även gjort betalda samarbeten med några av dem. Dock har jag för tillfället inget samarbete och jag får inte betalt av någon för att skriva dessa rekommendationer.

Kitchen Aid

Jag fick min första Kitchen Aid i 30-årspresent för snart 15 år sedan. Den funkar fortfarande, men knoppen (plastknopp) på reglaget har lossnat och den funkar inte att vara helt avstängd, alltså på nollan, utan då måste man dra ut sladden. Min mamma har haft samma problem med sin Kitchen Aid, som också snart är 20 år gammal. Detta är tydligen ett känt fel hos Kitchen Aid som har några år på nacken.
När Kitchen Aid fyllde 100 år fick jag en ny maskin av mellanstorlek av Kitchen Aid, denna har både tillbehör (vispar etc) och knappen i massivt stål och känns tåligare än de som har dem i plast.

Kitchen Aid mini
Eftersom jag ofta bakar väldigt små satser så köpte jag en Kitchen Aid mini-variant för några år sedan, jag tänkte att den var lagom liten och behändig att ha framme för mindre bakning och vispning.

Plus
+Den är liten, söt och passar perfekt även i små kök.

Minus
Den är väldigt svag och kändes plastig. Det var inte många bak som gjordes med den innan den såldes på Marketplace. Inte ens vispa var den så bra på, kunde lika gärna ta fram elvispen.

Kitchen Aid mellanstorlek
En maskin som varit en trogen följeslagare för mig i 15 år och som jag aldrig vill skiljas ifrån.

Plus
+
Du kan välja bland många olika färger
+ Den är snygg att ha framme på köksbänken
+ Den finns med många olika tillbehör som köttkvarn, pastamaskin, glassmaskin etc.
+ Den är superbra på att vispa, det är det som den gör bäst. Så sockerkakssmet, maräng och vispgrädde är denna min go to i alla lägen.
+ Vingen är helt ok på att göra ex mördeg eller deg till cookies.
+ Enkelt att sätta i och ta ur vispar, krokar och skålen.

Minus
Sladden är lite kort. Funkar om du har elutag under överskåp och du står på kökbänken. Men när jag står vid min köks-ö och har eluttaget vid golvet så räcker inte sladden till.
Skålen är inte helt runt nedtill, så när man vispar lite så tar vispen inte alltid med allt. Man kan ställa in höjden på sin maskin (men det är trixigt och måste göras med skruvmejsel), så att vispen kommer längre ner i skålen. Många vet dock inte om detta.
Liten plats att tillsätta saker i bunken medan maskinen kör. Du måste nästan alltid stänga av och lyfta upp toppen om du inte vill ha spill och kladd överallt.
Den är totalt hopplös att göra deg i. Och detta är det tråkigaste med Kitchen Aid. Den fixar inte deg. Även de minsta satser på 2,5 dl vätska så blir motorn varm och maskinen hoppar. I och med att motorn sitter uppe i maskinen så är den för topp-tung och är inte stabil. Om du gör deg med 5 dl vätska eller mer så tar det EVIGHETER för degen att bli klar och degen vill gärna krypa upp längs kroken. Så om deg är din grej, så är inte Kitchen Aid det, tyvärr.

Kitchen Aid stor
Jag har även provat den stora Kitchen Aid, som är gjord för att funka i industrikök. Den har en större skål och en starkare motor och ska fixa mer än vad mellanmaskinen gör. Jag är dock inte särskilt imponerad av den. Jag tycker inte att den är nämnvärt bättre på deg och den är mindre användarvänlig än mellanvarianten då man inte kan lyfta upp överdelen utan bara höja den, och det gör att det är svårt att komma åt för att sätta dit krokar och vispar.

Plus
+ Snygg för att vara industrimaskin
+ Du kan välja färger
+ Rundad botten på bunken så att vispen kommer åt allt
+ Stor skål
+ Den har en vinge med silikonkanter vilket underlättar när man gör kakdeg.
+ Större bunke än den vanliga Kitchen Aiden.

Minus
Kort sladd
Bökig att komma åt att sätta i bunke och vispar.
För hög för många vanliga diskbänkar med överskåp.
Blir varm snabbt när du ska göra deg på upp mot 5 dl vätska. Tar lång tid för deg att bli klar.
Priset.

Smeg

För några år sedan gjorde jag ett samarbete där jag använde en köksmaskin från Smeg. Jag gjorde mest deg och var inte särskilt imponerad.

Plus
+ Snygg och du kan välja bland många olika färger.

Minus
Känns lite plastig.
Att motorn är placerad uppe i maskinen gör den ostabil.
Har samma problematik med deg som Kitchen aid. Degen kryper upp längs kroken,
motorn blir varm snabbt.

Kenwood Chef XL

Detta var min första köksmaskin efter min Kitchen Aid och jag använde den i flera år, framförallt till att göra deg.

Plus
+ En bra allroundmaskin. Både vispar, blandar och knådar bra. Den är inte bäst på något av det, men inte heller sämst och gör alla delar habilt. Den är bättre på deg än Kitchen Aid men sämre än Wilfas Probaker och Ankarsrum.
+ Den finns numera med digital våg, timer, uppvärmning och andra digitala funktioner med touch screen vilket kan vara användbart om man lär sig att använda de funktionerna.
+ Man kan köpa till många olika tillbehör, till och med en matberedare som man sätter på maskinen.

Minus
Lite tråkigt utseende och känns lite plastig.

Ankarsrum

Detta är köksmaskinen som jag är uppvuxen med. En stark och pålitlig maskin som ofta håller i en livstid.

Plus
+ Stabil maskin med motorn i botten vilket gör att den står stabilt när du använder den.
+ Stor bunke som klarar stora degar.
+ Finns många bra tillbehör så man kan använda maskinen till mer än bakning.

Minus
Stor och otymplig att ha framme på bänken.
Olika bunkar till deg och till vispning, många olika delar som det ska finnas plats för i dina skåp. Bunken för att vispa tycker jag också är lite trång och smal med de båda roterande visparna som tar upp stor plats.
Även om den är bra till deg, jämfört med många andra maskiner, så behöver du ändå hjälpa till själv ganska mycket. Jag upplever att den mest snurrar runt degen, snarare än knådar den. Den klarar stora degar, men om du jämför med Wilfas probaker så tar det mycket längre tid att knåda en deg till glutenutveckling med Ankarsrum.

Wilfa Probaker

Jag blev ambassadör för Wilfas probaker för några år sedan, när den lanserades, och var det under ett års tid. Och innan dess hade deg inte varit min grej, jag tyckte att det var krångligt och kladdigt. Men jag blev verkligen golvad över hur denna maskin knådar deg.
Om du är nyfiken på att se mer av hur den här maskinen funkar så finns det en höjdpunkt med min instagram med massor med klipp från tiden då jag var ambassadör. Se den här >>

Plus
+ Tung maskin med motorn i botten, vilket gör den väldigt stabil. Även med degar på 1 liter vätska så står den stabilt på bänken och blir inte varm.
+ Sladden går att ta loss från maskinen och lägga i bunken när den inte används.
+ Snygg och stilren för att vara en maskin av denna kapacitet.
+ Bunken är stor och vid och det finns gott om plats att tillsätta både vätska och mjöl medan maskinen kör.
+ Degkrogen och hur den funkar är precis som degmaskiner på bagerier och en teknik som ingen annan maskin för hemmabruk har. Det gör den oerhört effektiv och degarna blir klara nästan dubbelt så fort som i andra maskiner.
+ Även om den är stor och bunken är stor så kan du både göra en liten deg eller vispa ganska små mängder och den hanterar det bra.
+ Genom att köpa en adapter så kan du använda tillbehör till Kenwood till denna maskinen.

Minus
Maskinen är stor och tung och har du inte gott om plats i ditt kök så kan den upplevas som skrymmande.
Att du måste köpa en dyr adapter för att kunna använda tillbehör från Kenwood. Annars har den ingen funktion utöver att att knåda, vispa och röra.
Vispanordningen är i tre olika delar och kan upplevas lite krånglig att sätta ihop.
Även om den fixar på att vispa små mängder så känns det ofta onödigt att använda den till mindre än 3 dl grädde eller 3 äggvitor och då tar jag hellre fram elvispen.
Priset.

Vad använder jag själv då?

Hos mig står Kitchen Aid i mellanstorlek alltid framme på bänken och det är den jag alltid vänder mig till för små och lagom stora satser av sånt som ska vispas och röras. Men jag skulle inte ens göra den minsta deg i den utan då hämtar jag upp min Wilfa Probaker från förrådet i källaren. Det gäller även om jag behöver göra större satser av sånt som ska vispas eller röras, då är Probaker grym.

Jag förstår naturligtvis att de allra flesta inte kan ha det så förspänt med två dyra maskiner att välja mellan, men detta är också mitt jobb och då är det viktigt med bra utrustning.

Vad är mina rekommendationer?

Först och främst rekommenderar jag dig att ställa dig frågorna ovan så att du inte lägger tusenlappar på funktioner eller kapacitet som inte du kommer att ha användning för.

Om jag ska rekommendera en maskin i mellanprisklass som är helt ok på de flesta delar så skulle jag rekommendera Kenwood.
Vill du köpa det bästa av det bästa och vill kunna köra mycket deg så är Wilfas Probaker min varmaste rekommendation.
Vill du ha en snygg maskin på bänken och mest behöver vispa och röra och kanske bara baka nåt ibland, då rekommenderar jag Kitchen Aid.

Med detta sagt så finns det massor med flera maskiner på marknaden, speciellt i den lägre prisklassen, som jag inte har provat och därför inte kan uttala mig om.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Tack för tipsen! Jag tror du kom fram till ungefär där jag själv hamnat för mina behov, Wilfa + Kitchen Aid. Har idag en Ankarsrum som jag har någon slags hatkärlek till. Den är hyfsat rejäl, men blir varm, knoppen för att ställa in armen är trasig, den har slutat hoppa runt på bänken men det eviga extraarbetet med att se till att degen inte bara snurrar runt. Och sedan att försöka använda vispen för att baka i en plastbytta av tvivelaktig kvalitet, gräva runt på botten för att få upp socker osv, och sen få ur skiten ur bunken. Bara att börja spara slantarna till uppgradering tror jag 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg