Tiramisu

30 juli, 2023

En klassisk tiramisu som du lägger ihop och serverar som en tårta. Mycket smak av kaffe och sprit ska det vara och alldeles ljuvligt fluffig och krämig mascarponekräm.

För alla som älskar kaffe är denna läckerhet en given efterrätt. Jag har dessutom ofta italienskt tema på ina middag och inget avslutar en god pastamiddag så bra som en krämig tiramisu.

Marsalavinet går fint att byta ut mot mörk rom, konjak eller amarettolikör. Eller om du vill göra din tiramisu helt alkoholfri så byter du bara ut det mot mer espresso.

Och du kan självklart välja att montera din tiramisu i en vacker form om du inte vill bygga upp den som en tårta.

Detta recept är ursprungligen publicerat i min bok Desserter.

Tiramisu

3.9/5(34)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Kaffelag

1 dl espresso eller starkt kaffe

0,5 dl marsalavin

30 g florsocker (0,5 dl)

Mascarponekräm

2 äggulor

45 g strösocker (0,5 dl)

1 tsk vaniljpasta

250 g mascarpone

2 dl vispgrädde

Övrigt

1 paket savoiardikex (ca 24 st)

2 msk kakao

Instruktioner:

Kaffelag

1. Rör samman det varma kaffet med marsalavinet och florsockret. Ställ åt sidan och låt svalna.

Mascarponekräm

1. Vispa äggulor, socker och vanilj i en bunke över ett vattenbad tills sockerkristallerna har smält och smeten är vit och fluffig. Tag bort från värmen och låt svalna till rumstemperatur.

2. Vispa ner mascarponen i äggkrämen.

3. Vispa grädden hårt och vänd ner den i krämen. Häll krämen i en spritspåse med en rund tyll. Krämen är inte superfast, men den ska vara fast nog att inte rinna ur påsen.

Montera tiramisun

1. Tag fram fatet som du vill servera tiramisun på, ställ en tårtring (ca 18-20 cm) eller en springform utan botten på den. Klä insidan av formens kant med tårtplast eller remsor av bakplåtspapper.

2. Skär av de yttersta delarna av hälften av kexen (ca 2-3 cm) och lägg dem längs formens kant. Den skurna delen in mot mitten av formen. Fyll på med resten av kexbitarna tills du har fyllt hela ytan. Pensla kexen med hälften av kaffelagen. När de blivit fuktiga så kanske du kan trycka ihop dem lite och klämma in något kex till.

3. Spritsa ut krämbollar på kexen. Börja längs ytterkanten och gör ringar av bollar in mot mitten. Se till att du har hälften av krämen kvar när du fyllt lagret.

4. Lägg på ytterligare ett lager kex och kaffelag på samma sätt som tidigare. Spritsa resten av krämen på kexen.

5. Låt kakan stå i kylen för att sätta sig i minst 3-4 timmar, gärna över natten. Lossa sen försiktigt formen och dra loss tårtplasten eller bakplåtspappret. Pudra med kakao över. Servera kakan kall. Du kan skära tårtbitar av den eller bara ta med en stor sked.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg