Kan man frysa ägg?

19 april, 2024

Många blir förvånade när de får höra att det går utmärkt att frysa råa ägg. Här kommer några tips kring vad du ska tänka på. 

Råa ägg går fint att frysa. Men du ska separera äggvita och äggula innan du fryser och gärna vispa upp dem lite med en gaffel. Häll dem sen i en plastpåse eller i en tät plastburk, gärna med plastfolie mot ytan, så håller de sig längst.

Äggulor

På grund av fettinnehållet är hållbarheten på äggulor i frysen kortare än vitor. Trots att man vispar upp dem lite så ”torkar” de lätt ut på bara några veckor i frysen. Man kan avhjälpa detta genom att tillsätta lite socker, ca 10% av äggulans vikt i gram, då håller de längre. Kom bara ihåg att räkna av det sockret när du väl ska baka med dem sen. Och då kanske du inte ska ha dem i en omelett. Om du upplever att de har blivit lite väl tjocka när de varit frusna så kan du också bara vispa eller mixa upp dem med någon matsked vatten, eller av mjölken om du ska göra vaniljkräm exempelvis, innan du använder dem. Dessa gulor går finfint att använda i glass-baser, vaniljkräm eller curd tillexempel.
Äggulor kan du ha i frysen i 2-3 månader.

Äggvitor

Äggvitor håller mycket längre i frysen, i flera månader faktiskt. Det händer att jag köper äggvita på dunk och väger sedan upp 3 vitor, ca 100 g, i portionsförpackningar och fryser, så är det bara att ta fram och tina när man behöver.  De kan dock svårare att vispa upp, även om det ska gå, men om du inte vill chansa så använd dem till annat än just maräng om de varit frusna. Jag har gjort maräng av frusna äggvitor massor av gånger, och framförallt marängsmörkräm, men kanske använder färska ägg om det står mycket på spel just den dagen.
Äggvitor kan du ha i frysen i upp till ett halvår.

Det finns alltså aldrig någon orsak att slänga överblivna äggulor eller äggvitor eller låta dem stå och bli gamla i kylen. In i frysen med dem.

Men om du undrar så klarar sig äggulor i kylskåp i upp till en vecka och äggvitorna i ett par veckor minst. Om de inte luktar illa eller har fått en konstig färg eller konsistens så är det bara att använda.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg