Kokos- och mandeltårta med chokladkolakräm

31 mars, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En naturligt glutenfri favorittårta med en mjukseg marängbotten med rostad mandel och kokos. På den brer vi ut en chokladkolakräm som bara smälter i munnen. Toppa med lättvispad grädde och vilken frukt eller bär du vill.

Har du hittat hit från min födelsedagstårta på Instagram? Välkommen! Till den gjorde jag dubbelt recept, gräddade i en långpanna som var ca 20×30 cm (jag använde denna plåt). Dock blev det väldigt mycket kräm på den ytan, så man kan göra chokladkrämen gånger 1,5, det räcker. Du kan också grädda den i en lite större långpanna, då blir bara marängen lite lägre.

Den tårtan toppade jag också med passionscurd, det hittar du recept på här.

Detta var en av de första tårtorna som jag bakade till min familj för flera år sedan. Den har sedan dess varit en favorit, speciellt till min mans födelsedagar. Dock har jag aldrig riktigt sparat receptet och insåg att den inte ens finns här på bloggen. Så kan man ju inte ha det!

Den kan serveras med grädde på eller vid sidan och om och det är supergott med färska bär eller frukt till. I och med att den är ganska mäktig så blir det gott med något som bryter av. Nu till påsk så tyckte jag att det kunde vara gott med en söt mogen mango, och det var det verkligen.

Tårtan är toppen då den är naturligt glutenfri,  och  den går också fint att förbereda. Den blir bara godare av att stå i kylen ett par dagar.

Tänk bara på att chokladkrämen blir hårdare när den står i kylen och den är godast att äta när den är rumstempererad och krämig. Så bäst är om man väntar med att lägga på grädde och annat tills det är dags att servera. Du kan dock bre på krämen på botten långt före, låt det bara stå framme i rumstemperatur.

Du kan också enkelt baka den i långpanna, gör då dubbel sats. Och vill du byta ut mandel och kokos mot bara kokos eller bara mandel, eller för den delen vilken nöt eller frö du vill så går det också fint. Mixa det bara till ett fint mjöl.

Du kan också välja att bara använda ljus eller bara mörk choklad i krämen. Den blir lite hårdare med bara mörk choklad.

Jag har också bakat den här tårtan i en julig version med saffran och pistage.

Här hittar du en kalasbra springform på 20 cm som jag bakade i och som jag ofta använder.

Och vill du ha fler glutenfria recpet? Kolla här!

Kokos- och mandeltårta med chokladkolakräm

3.9/5(275)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Kokos- och mandelmarängbotten

100 g mandel (gärna rostad men det går bra med färdigt mandelmjöl också)

50 g kokos

3 äggvitor

120 g florsocker (2 dl)

Chokladkolakräm

2 äggulor

120 g florsocker (2 dl)

125 g vispgrädde (1,25 dl)

0,5 tsk salt

100 g ljus choklad

100 g mörk choklad

75 g smör

Övrigt

2-3 dl vispgrädde

1 mogen mango

Instruktioner:

Kokos- och mandelmarängbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Mixa mandel och kokos till ett fint mjöl.

3. Vispa äggvitorna tills de börjar bli vita, tillsätt florsockret och vispa i 3-4 minuter till, tills du har en tjock maräng. Vänd försiktigt ner mandel och kokos, rör inte för mycket, vi vill behålla fluffet. Bred ut smeten i formen. Grädda i ca 20-25 minuter tills du känner på mitten av kakan att den är genombakad. Låt botten bli helt kall. (Du kan göra den dagen före. Låt den svalna och stoppa sedan hela formen i en plastpåse)

Chokladkolakräm

1. Lägg äggulor, florsocker och grädde i en tjockbottnad kastrull och värm på medelhög värme tills den tjocknar. Smält ner chokladen och rör till sist ner smöret och saltet. Låt krämen sätta sig. Antingen i kylen, men jag tycker att den blir lättast att bre ut om den bara får stå framme på bänken över natten.

Montera och servera

Lägg marängbotten på ett fat. Bred ut krämen över hela (du kan även bre den på kanterna om du vill, till och med spritsa). Vispa grädden lätt och lägg i en klick mitt på tårtan. Skicka mango och lägg på toppen.

Om du vill kan du servera grädde och frukt vid sidan om tårtan istället.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
18 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jessica Persson

    Hej! Tror du denna kan va god med att spritsa hallonmousse /pannacotta? Istället för grädde?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan man göra, men håll den lite syrlig, annars blir allt väldigt sött.

  • Lisbeth

    Varför inte använda alla gulorna?
    Blir ju mer av det godaste då!
    Bara att öka övriga ingredienser!

    • A
      Emma Brink Rask

      För att det redan är på gränsen till för mycket chokladkräm, att öka med en femtedel till skulle vara slöseri med ingredienser.

  • Jag gjorde denna till påsk och den var väldigt god! Älskar alla dina recept brukar alltid vara klockrena. Om jag skulle göra denna tårta igen skulle jag dock nog ha dragit ner lite på chokladkolakrämen (tycker den tog över lite) och ha tagit hallon istället för mango. Hallonen syrliget ger den perfekta brytningen mot chokladens tyngd och mäktighet. Men superbra recept som vanligt!

  • Emma P L

    Vi åt denna tårtan idag, den var god och lätt att göra. Jag drog ner lite på sockret, hade 100 g i botten och 60 g i krämen, tyckte det blev rätt lagom. Tack för ett bra recept, uppskattar dina glutenfria recept även om jag är rätt bra på att konvertera till glutenfritt. 🙂

  • När man gör botten en dag före, ska den stå i kylen över natten eller ute?

  • Hur rostar jag mandeln och kan skalet vara på?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan vara med eller utan skal. 10 minuter på en plåt i ugnen på 180 grader.

  • Har du testat att frysa tårtan med maräng och chokladkräm? Tänker om den fortfarande är bra vid upptining 🙂

  • Veronica

    Hej! Jag ska försöka mig på denna tårta till påsk! Ser supersmarrig ut! 🙂 När du beskriver att man kan göra den ett par dagar före – menar du att man kan bre på chokladkrämen och låta tårtan stå ett par dagar? Blir inte marängen blöt och förstörd då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det kan man faktiskt. Krämen är så pass fast att tårtan inte blir blöt. Så den blir bara extra saftig av att stå ett par dagar.

  • Om man skulle vilja göra den lite större, i en springform på 24 cm. Tror du en och en halv sats smet funkar då?

  • Ser fantastiskt ut!
    Vad räknar du att en långpanna har för mått? Har märkt att det är lite olika..

    • A
      Emma Brink Rask

      Med dubbel sats skulle jag säga att det funkar i en form på 20×30 cm

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg