En naturligt glutenfri favorittårta med en mjukseg marängbotten med rostad mandel och kokos. På den brer vi ut en chokladkolakräm som bara smälter i munnen. Toppa med lättvispad grädde och vilken frukt eller bär du vill.
Har du hittat hit från min födelsedagstårta på Instagram? Välkommen! Till den gjorde jag dubbelt recept, gräddade i en långpanna som var ca 20×30 cm (jag använde denna plåt). Dock blev det väldigt mycket kräm på den ytan, så man kan göra chokladkrämen gånger 1,5, det räcker. Du kan också grädda den i en lite större långpanna, då blir bara marängen lite lägre.
Den tårtan toppade jag också med passionscurd, det hittar du recept på här.
Detta var en av de första tårtorna som jag bakade till min familj för flera år sedan. Den har sedan dess varit en favorit, speciellt till min mans födelsedagar. Dock har jag aldrig riktigt sparat receptet och insåg att den inte ens finns här på bloggen. Så kan man ju inte ha det!
Den kan serveras med grädde på eller vid sidan och om och det är supergott med färska bär eller frukt till. I och med att den är ganska mäktig så blir det gott med något som bryter av. Nu till påsk så tyckte jag att det kunde vara gott med en söt mogen mango, och det var det verkligen.
Tårtan är toppen då den är naturligt glutenfri, och den går också fint att förbereda. Den blir bara godare av att stå i kylen ett par dagar.
Tänk bara på att chokladkrämen blir hårdare när den står i kylen och den är godast att äta när den är rumstempererad och krämig. Så bäst är om man väntar med att lägga på grädde och annat tills det är dags att servera. Du kan dock bre på krämen på botten långt före, låt det bara stå framme i rumstemperatur.
Du kan också enkelt baka den i långpanna, gör då dubbel sats. Och vill du byta ut mandel och kokos mot bara kokos eller bara mandel, eller för den delen vilken nöt eller frö du vill så går det också fint. Mixa det bara till ett fint mjöl.
Du kan också välja att bara använda ljus eller bara mörk choklad i krämen. Den blir lite hårdare med bara mörk choklad.
Jag har också bakat den här tårtan i en julig version med saffran och pistage.
Här hittar du en kalasbra springform på 20 cm som jag bakade i och som jag ofta använder.
Och vill du ha fler glutenfria recpet? Kolla här!
Jessica Persson
Hej! Tror du denna kan va god med att spritsa hallonmousse /pannacotta? Istället för grädde?
Emma Brink Rask
Det kan man göra, men håll den lite syrlig, annars blir allt väldigt sött.
Lisbeth
Varför inte använda alla gulorna?
Blir ju mer av det godaste då!
Bara att öka övriga ingredienser!
Emma Brink Rask
För att det redan är på gränsen till för mycket chokladkräm, att öka med en femtedel till skulle vara slöseri med ingredienser.
Sigrid
Jag gjorde denna till påsk och den var väldigt god! Älskar alla dina recept brukar alltid vara klockrena. Om jag skulle göra denna tårta igen skulle jag dock nog ha dragit ner lite på chokladkolakrämen (tycker den tog över lite) och ha tagit hallon istället för mango. Hallonen syrliget ger den perfekta brytningen mot chokladens tyngd och mäktighet. Men superbra recept som vanligt!
Emma P L
Vi åt denna tårtan idag, den var god och lätt att göra. Jag drog ner lite på sockret, hade 100 g i botten och 60 g i krämen, tyckte det blev rätt lagom. Tack för ett bra recept, uppskattar dina glutenfria recept även om jag är rätt bra på att konvertera till glutenfritt. 🙂
Malin
När man gör botten en dag före, ska den stå i kylen över natten eller ute?
Emma Brink Rask
Den kan stå framme i rumstemperatur
Agneta
Hur rostar jag mandeln och kan skalet vara på?
Emma Brink Rask
Det kan vara med eller utan skal. 10 minuter på en plåt i ugnen på 180 grader.
Frida
Har du testat att frysa tårtan med maräng och chokladkräm? Tänker om den fortfarande är bra vid upptining 🙂
Emma Brink Rask
Jag tror att det går bra!
Veronica
Hej! Jag ska försöka mig på denna tårta till påsk! Ser supersmarrig ut! 🙂 När du beskriver att man kan göra den ett par dagar före – menar du att man kan bre på chokladkrämen och låta tårtan stå ett par dagar? Blir inte marängen blöt och förstörd då?
Emma Brink Rask
Hej! Det kan man faktiskt. Krämen är så pass fast att tårtan inte blir blöt. Så den blir bara extra saftig av att stå ett par dagar.
Helena
Om man skulle vilja göra den lite större, i en springform på 24 cm. Tror du en och en halv sats smet funkar då?
Emma Brink Rask
Det blir nog lagom
Lovisa
Ser fantastiskt ut!
Vad räknar du att en långpanna har för mått? Har märkt att det är lite olika..
Emma Brink Rask
Med dubbel sats skulle jag säga att det funkar i en form på 20×30 cm