Lemon curd

24 mars, 2022

Krämig och syrlig lemon curd med citron som du enkelt gör själv hemma. God att äta som den är eller på scones men perfekt att ha i alla slags bakverk.

When life brings you lemons, make lemon curd! Bevingade ord. Med en twist.
Som av en tillfällighet så möttes jag av ett citronberg på ICA och en stor ”3 för 10 kr”-skylt just när jag åkt dit för att köpa citroner. Lemon curd är något av det godaste jag vet, och jag får alltid vakta mig själv för att inte äta upp allt med sked när den är klar.

Lemon curd är nog det tillbehör till bakning som jag har gjort allra flest gånger. Eller inte bara citron, utan även med lime, passionsfrukt, lingon, yuzu, eller apelsin. Du kan byta ut vätskan mot vad du vill i samma mängd. Du kan dock också behöva ändra sockermängden beroende på hur söt eller sur vätskan är.

Det finns flera olika metoder för att göra lemoncurd, men jag kör gärna på detta som har både hela ägg och äggula, då blir det mindre udda delar över.

Du kan bara smälta ner smöret också i curden, men jag upplever att du får en krämigare och stabil curd om du väntar tills curden svalnat något och sedan mixar ner smöret. Om du ska ha curden som fyllning i paj eller i tårta så tillsätt ett gelatinblad (som legat i blöt i 10 minuter) i curden när du tar den från värmen.

Kolla in alla mina bakverk med lemoncurd. 

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom bak-kulisserna!

Lemon curd

3.7/5(222)
Röster
Portioner: Ca 3-4 dl

Ingredienser:

135 g strösocker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl saft från citron (1 dl)

Finrivet zest från 1-2 citroner

50 gram smör, skuret i mindre bitar

Instruktioner:

1.Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjockare (det kan ta en stund, men går fort mot slutet, det händer vid 83-84 grader om du har en termometer), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort citronskalsbitarna.

3. Vänta tills curden svalnat något (50-60 grader). Tillsätt smöret och mixa med stavmixer i 2-3 minuter.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Gjorde den idag och både barnen och jag tyckte att den smakade nästan bättre innan jag tillsatte smöret. Tror du att man kan utesluta smöret nästa gång?
    Efter någon timme i kylen provade vi igen och den är jättegod, men tyvärr har den lite ägg-eftersmak. Vad kan det bero på?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, man kan skippa smöret men curden kommer att bli nästan rinnande. Smöret hjälper till att göra curden stabil.
      Svårt att svara på varför den smakar ägg, alla är olika känsliga för det. Jag upplever inte att min gör det.

  • Kan man ta mjölkfritt margarin istället för smör för att det ska passa allergiker?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det borde funka. Det som kan hända är att curden blir lite lösare.

  • Min lemon curd tjocknar väldigt lite. Kan man värma upp den igen och blanda i maizena för att få tjockare konsistens?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är viktigt att den kommer upp i minst 84 grader, för det är då den tjocknar.
      Du kan testa att göra som du säger, man jag själv gillar inte smaken av maizena i curd.
      Den tjocknar också mer när den kallnat.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg