Krämig och syrlig lemon curd med citron som du enkelt gör själv hemma. God att äta som den är eller på scones men perfekt att ha i alla slags bakverk.
When life brings you lemons, make lemon curd! Bevingade ord. Med en twist.
Som av en tillfällighet så möttes jag av ett citronberg på ICA och en stor ”3 för 10 kr”-skylt just när jag åkt dit för att köpa citroner. Lemon curd är något av det godaste jag vet, och jag får alltid vakta mig själv för att inte äta upp allt med sked när den är klar.
Lemon curd är nog det tillbehör till bakning som jag har gjort allra flest gånger. Eller inte bara citron, utan även med lime, passionsfrukt, lingon, yuzu, eller apelsin. Du kan byta ut vätskan mot vad du vill i samma mängd. Du kan dock också behöva ändra sockermängden beroende på hur söt eller sur vätskan är.
Det finns flera olika metoder för att göra lemoncurd, men jag kör gärna på detta som har både hela ägg och äggula, då blir det mindre udda delar över.
Du kan bara smälta ner smöret också i curden, men jag upplever att du får en krämigare och stabil curd om du väntar tills curden svalnat något och sedan mixar ner smöret. Om du ska ha curden som fyllning i paj eller i tårta så tillsätt ett gelatinblad (som legat i blöt i 10 minuter) i curden när du tar den från värmen.
Kolla in alla mina bakverk med lemoncurd.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom bak-kulisserna!
Jelena
Gjorde den idag och både barnen och jag tyckte att den smakade nästan bättre innan jag tillsatte smöret. Tror du att man kan utesluta smöret nästa gång?
Efter någon timme i kylen provade vi igen och den är jättegod, men tyvärr har den lite ägg-eftersmak. Vad kan det bero på?
Emma Brink Rask
Hej, man kan skippa smöret men curden kommer att bli nästan rinnande. Smöret hjälper till att göra curden stabil.
Svårt att svara på varför den smakar ägg, alla är olika känsliga för det. Jag upplever inte att min gör det.
Ida
Kan man ta mjölkfritt margarin istället för smör för att det ska passa allergiker?
Emma Brink Rask
Det borde funka. Det som kan hända är att curden blir lite lösare.
Elin
Min lemon curd tjocknar väldigt lite. Kan man värma upp den igen och blanda i maizena för att få tjockare konsistens?
Emma Brink Rask
Det är viktigt att den kommer upp i minst 84 grader, för det är då den tjocknar.
Du kan testa att göra som du säger, man jag själv gillar inte smaken av maizena i curd.
Den tjocknar också mer när den kallnat.