Chokladbiskvier med hasselnötter

17 oktober, 2023
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Mjukseg hasselnötsbotten, len chokladsmörkräm och mörk choklad gör denna kondisklassiker till en vinnare i alla lägen och väl värd det kladd och besvär det kan vara att baka dem.

Jag har sett många sötsliskiga varianter på biskvier på sistone, men jag föredrar alltid denna variant, med chokladsmörkräm och mörk choklad. Dock har jag spexat till botten genom att göra den av hasselnötter istället för mandel.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Man kan göra dem hur små eller stora man vill beroende på när och hur de ska serveras. Förvara kakorna i kylen, men låt de gärna stå framme i nån halvtimme innan de ska ätas, då är smörkrämen som godast.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Chokladbiskvier med hasselnötter

3.8/5(25)
Röster
Portioner: 15-20 biskvier

Ingredienser:

Hasselnötsbottnar

100 g malda nötkärnor (2 dl)

70 g äggvitor (2 )

100 g florsocker (drygt 1,5 dl)

Chokladsmörkräm

50 g ljus choklad

50 g mörk choklad

140 g mjukt smör

45 g florsocker (0,5 dl)

en nypa salt

1/4 tsk vaniljpulver

Chokladtopping

200 gram mörk choklad

Instruktioner:

Hasselnötsbottnar

1. Värm ugnen till 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda samman florsocker och malda nötter.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

4. Vänd försiktigt ner socker och nötter i äggskummet. Spritsa ut smeten på plåtar, ca 3-4 cm i diameter.

5. Grädda kakorna i ugnen i 12-13 minuter.

6. Låt kakorna svalna.

Chokladsmörkräm

1. Smält chokladen och låt den svalna.

2. Vispa smöret tills det blir helt vitt. Minst 5 minuter.

3. Addera florsocker, salt och vaniljpulver och fortsätt vispa.

4. Addera chokladen och vispa i 1-2 minuter.

Lägg ihop kakorna

1. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Temperera gärna.

2. Bred smörkrämen på kakorna

3. Låt kakorna stelna i kylen i ca 30 minuter.

4. Doppa kakorna i chokladen.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg