Chokladbrownie med hallonmousse och hallonglaze. En enkel moussetårta och perfekt om du är nybörjare till mousse och glaze.
Läs mer här om hur man lyckas med mousse >>
Läs mer här om hur man lyckas med mirrorglaze >>
Läs mer om silikonformar här >>
Detta recept är ursprungligen från min bok, Desserter.
Moussetårtor kan man göra hur krångliga eller enkla man vill, jag skulle säga att detta är en enklare variant. Glazen på tårtan ger en spegelblank tårta, men är inget måste för smakens skull. Genom att baka botten i en storlek mindre på formen kan man täcka hela tårtan i mousse och gömma botten, det är ett fint sätt att presentera en tårta på, jämfört med att bara hälla moussen ovanpå botten.
Jag har bakat botten i en form som är 18 cm i diameter och sen stöpt hela tårtan i en form som är 20 cm. Då använde jag en silikonform och monterar då tårtan upp och ner. Alltså häller moussen i silikonformen, låter den sätta sig i 5-10 minuter i frysen och trycker sen ner brownien innan hela tårta fryses till djupfryst så att den enkelt lossas från silikonformen.
Vill du hellre montera tårtan i en springform så går det utmärkt, då lägger du brownien i botten och häller moussen över och ser sen till att du har fått en jämn och slät yta.
Det går att helt utesluta vetemjölet i den här kakan om man vill göra den glutenfri, botten blir inte lika kompakt med fortfarande väldigt god.
Glazen som blir över kan du använda igen. Frys den i en tät burk tills du behöver den nästa gång.
Hallonpuré är frusna hallon som jag tinat upp och sedan mixat och silat får att få bort kärnorna. Gör all hallonpuré du behöver till både mousse och glaze på samma gång för enkelhetens skull. Då behöver du ca 300 g frusna hallon.
Ovanpå tårtan har jag dekorerat med kristalliserad choklad och en spiral som jag gjort av vit choklad. Och så färska hallon.
Chatrine
Jag ska göra flera tårtor och har bara 24 cm formar. Tror du det blir bäst att göra 1,5 sats av moussen eller gilla läget och acceptera att den blir lägre?
Erika
Använder du färdig hallonpuré eller gör du egen? Har du något recept du följer?
Emma Brink Rask
Jag gör egen. Tinar frysta hallon, mixar och silar.
Kristina
Tårtan ser fantastiskt god ut och jag skulle vilja baka den till ett födelsedagsbarn. Kan man använda grekisk yoghurt istället för turkisk? Jag bor i England och här finns inte turkisk yoghurt.
Emma Brink Rask
Det går fint det.
Kristina
Tack Emma!