Hallonmoussetårta med chokladbrownie och mirrorglaze

22 april, 2024

Chokladbrownie med hallonmousse och hallonglaze. En enkel moussetårta och perfekt om du är nybörjare till mousse och glaze. 

Läs mer här om hur man lyckas med mousse >>

Läs mer här om hur man lyckas med mirrorglaze >>

Läs mer om silikonformar här >>

Detta recept är ursprungligen från min bok, Desserter.

Moussetårtor kan man göra hur krångliga eller enkla man vill, jag skulle säga att detta är en enklare variant.  Glazen på tårtan ger en spegelblank tårta, men är inget måste för smakens skull. Genom att baka botten i en storlek mindre på formen kan man täcka hela tårtan i mousse och gömma botten, det är ett fint sätt att presentera en tårta på, jämfört med att bara hälla moussen ovanpå botten.

Jag har bakat botten i en form som är 18 cm i diameter och sen stöpt hela tårtan i en form som är 20 cm. Då använde jag en silikonform och monterar då tårtan upp och ner. Alltså häller moussen i silikonformen, låter den sätta sig i 5-10 minuter i frysen och trycker sen ner brownien innan hela tårta fryses till djupfryst så att den enkelt lossas från silikonformen.

Vill du hellre montera tårtan i en springform så går det utmärkt, då lägger du brownien i botten och häller moussen över och ser sen till att du har fått en jämn och slät yta.

Det går att helt utesluta vetemjölet i den här kakan om man vill göra den glutenfri, botten blir inte lika kompakt med fortfarande väldigt god. 

Glazen som blir över kan du använda igen. Frys den i en tät burk tills du behöver den nästa gång.

Hallonpuré är frusna hallon som jag tinat upp och sedan mixat och silat får att få bort kärnorna. Gör all hallonpuré du behöver till både mousse och glaze på samma gång för enkelhetens skull. Då behöver du ca 300 g frusna hallon.

Ovanpå tårtan har jag dekorerat med kristalliserad choklad och en spiral som jag gjort av vit choklad. Och så färska hallon.

Hallonmoussetårta med chokladbrownie och mirrorglaze

4.3/5(22)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Browniebotten

80 g smör

80 g mörk choklad

90 g socker (1 dl)

2 ägg

20 g vetemjöl (2 msk)

½ tsk salt

Hallonmousse

3 gelatinblad

150 g hallonpuré (1 ½ dl)

135 g strösocker (1 ½ dl)

300 g vispgrädde (3 dl)

150 g turkisk yoghurt (1 ½ dl)

Hallonglaze

3 gelatinblad

75 g vit choklad

50 g vispgrädde (½ dl)

25 g hallonpuré (¼ dl)

75 g strösocker (knappt 1 dl)

75 g glykossirap (½ dl)

Vit chokladdekoration

100 g vit choklad

färska hallon

Instruktioner:

Browniebotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme) och smörj en form med löstagbar botten, 18 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att lossa.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad. Hacka chokladen och smält den med smöret. Tag av skålen från värmen och rör ner sockret. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Sikta till sist ner vetemjölet och saltet och vänd om tills du har en slät smet.

3. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter i ugnen. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, den ska vara lite kladdig. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ sedan in formen i kylen och låt kakan bli riktigt kall.

Hallonmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Koka upp hälften av hallonpurén tillsammans med sockret. Smält sedan gelatinet där i och rör ner resten av purén och låt svalna till fingervarmt.

3. Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.

4. Rör ihop den avsvalnade hallonpurén med yoghurten, vänd sedan försiktigt ner lite grädde i taget tills du har en slät mousse.

5. Ta fram en springform eller tårtring som är 20 cm (2 cm större än den form som du bakat brownien i). Klä botten med bakplåtspapper och insidan av kanten med tårtplast eller plastfolie. Använda gärna en silikonform om du har. Ta fram den kalla brownien och lägg den i botten mitt i ringen. Fyll sedan på med moussen över. Skaka formen lite så att du får en slät yta. Ställ in i frysen i 5–6 timmar, gärna över natten. (om du använder silikonform, gör då enligt instruktionerna i texten ovan och montera upp och ner).

Hallonglaze

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Finhacka chokladen och lägg den i en hög kanna.

3. Koka upp grädde, hallonpuré, socker och glykossirap. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen. Mixa till en jämn glaze, se till att inte få några bubblor i moussen, det gör du genom att inte gå upp och ner med mixerna utan hela tiden hålla den under ytan med lite lutning. Låt glazen svalna till ca 38–40 grader.

4. Ta fram den frusna tårtan, tag loss den från formen och ställ den på ett glas eller en upp och ner vänd skål som lämnar den yttersta delen av tårtan hängandes i luften. Häll över glazen på tårtan och låt den rinna av tills det slutat droppa. Dra försiktigt längs med under kanten av tårtan med en palett eller kniv för att få bort det som hänger ner. Flytta över tårtan med hjälp av ett par stekspadar till fatet som du vill servera den på och låt den långsamt tina i kylen i 4-5 timmar innan servering.

Vit chokladspiral

1. Temperera chokladen. Stryk ut chokladen på en remsa av tårtplast. Dra med ett bestämt tag genom chokladen med en tårtkam med tänder. Snurra sedan remsan några varv som en spiral, med chokladen inåt, och fäst kanterna under något tungt. Låt chokladen stelna så. När den stelnat kan man sätta in den i frysen ni ett par minuter innan man försiktigt lossar spiralerna från plasten.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag ska göra flera tårtor och har bara 24 cm formar. Tror du det blir bäst att göra 1,5 sats av moussen eller gilla läget och acceptera att den blir lägre?

  • Använder du färdig hallonpuré eller gör du egen? Har du något recept du följer?

  • Tårtan ser fantastiskt god ut och jag skulle vilja baka den till ett födelsedagsbarn. Kan man använda grekisk yoghurt istället för turkisk? Jag bor i England och här finns inte turkisk yoghurt.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg