Choux au craquelin med passionscurd och vaniljkräm

19 januari, 2019

Franska små godbitar fyllda med syrlig passionsfruktscurd och krämig vaniljkräm.

Det är rätt säkert att säga att det här är mitt nya favoritbakverk. Jag gjorde en chokladvariant för ett tag sen som var underbart god. Jag har kämpat en del med att få till dem, men nu verkar jag har hittat fram till det bästa receptet och dessa vill jag nästan säga är idiotsäkrade.

Den här gången ville jag fylla dem med något syrligare och gjorde en curd på passionsfrukt. Jag gjorde också en vaniljkräm och blandade de två för att få en len och söt kräm, men med en hint av passionsfruktens syra.
Jag testade Martha Stewarts ”no fuss pastry cream”, en vaniljkräm där man häller allt i en gryta och kokar upp och låter koka i en minut. Den går enormt mycket fortare att göra än traditionell vaniljkräm, men den kanske inte riktigt är lika sofistikerad. Men om du ändå inte tänker använda vaniljstång (så dyrt nu!!), så rekommenderar jag den här metoden.

Choux au craquelin med passionscurd

3.9/5(21)
Röster
Portioner: ca 24 st

Ingredienser:

Pâte à choux

65 gram mjölk (0,65 dl)

65 gram vatten (0,65 dl)

65 gram smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Mördeg

50 gram mjöl (knappt 1 dl)

50 gram socker (drygt 0,5 dl)

50 gram smör

Passionsfruktscurd

135 g strösocker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl passionsfruktsjuice (ca 8-10 passionsfrukter där man silat bort kärnorna)

50 gram smör, skuret i mindre bitar

Vaniljkräm

50 gram socker (drygt 0,5 dl)

15 gram majsstärkelse (2 msk)

1 liten nypa salt

15 gram smör

2 äggulor

2,5 dl mjölk

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanilj, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna degen, 3 cm i diameter och lägg på varje boll.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

4. Låt bollarna svalna helt.

Passionsfruktscurd

1.Häll socker, ägg, passionsfruktsjuice (du gröper ur och silar frukterna för att få fram juicen) i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från grytan.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.

Vaniljkräm

1. Häll alla ingredienser utom vaniljen i en kastrull. Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka. Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen.

2. Sila krämen ner i en bunke och tillsätt vaniljen. Sätt plastfolie över, tätt intill krämen och låt den sedan bli helt kall i kylen.

Montera bakelserna

Blanda 1/3 vaniljkräm med 2/3 passionscurd. Vänd bara samman, blanda inte för mycket för då blir det rinnigt. Häll sedan krämen i en spritspåse med en spetsig tyll och fyll bollarna med krämen. Servera direkt!

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hur förvarar man choux-bullarna för att de fortfarande ska ha den krispiga ytan kvar? Om det går att förbereda utan att fylla dem 😊

  • Var lite orolig att jag skulle misslyckas men det gick jättebra! Tack för receptet 🙂

  • Mina jäste inte i ugnen, trots rätt temperatur osv. Tankar på varför? 😔

    • A
      Emma Brink Rask

      Då har något blivit fel med smeten, de jäser annars till ca dubbel storlek.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg