Lingoncurd

13 september, 2021

Syrlig färggrann curd av lingon som passar till mycket!

Jag fick två burkar jättefina lingon av min svärmor och tänkte att jag ville göra något roligare än bara sylt med dem. Jag hade aldrig testat lingoncurd, men det var inte alls dumt!

Curden får en intensiv rosa färg och är hur läcker som helst. Precis som med citrus så blir den inte särskilt söt, då lingon ju är syrliga. Det gör att den passar utmärkt tillsammans med annat som är sött som exempelvis maräng.

Curden är jättegod att ha i paj, som fyllning i tårta, eller på nybakade scones. Höstigt, juligt och härligt!

Jag har den exempelvis i den här pajen.

Lingoncurd

4.2/5(34)
Röster
Portioner: Ca 3 dl curd

Ingredienser:

0,5 st gelatinblad

250 g frysta lingon

135 g strösocker (1,5 dl)

2 ägg + 1 äggula

100 g smör, tärnat

Instruktioner:

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2.Tina och mixa lingonen till en pure med en stavmixer. Lägg dem i en kastrull och värm på dem tillsammans med strösockret tills sockret har smält.

3. Häll ägg och äggulor i en bunke och vispa upp dem för hand, de ska bara vispas ihop, inte länge. Häll över lingonen över äggulorna under omrörning, jag hällde mina genom en sil, det gör du som du vill, men jag ville ha en helt slät curd.

4. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills det når 84 grader eller att du märker att den tjocknar.

5. Häll sedan allt i en bunke, tillsätt gelatinet och rör om tills det är upplöst.

6. Låt curden komma ner i ca 60 grader och stavmixa sedan ner smöret lite i taget. Stavmixa sen i 2 minuter till.

7. Häll upp i en skål och förvara i kylen. Håller i minst en vecka. Curden går fint att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Johanna

    Tror du en sats av denna lingoncurd räcker som interiör till en tårta som görs i en springform som är 20cm?

  • Marika Habbe

    Jag har vegetarianer i sällskapet. Kan man byta gelatinbladen mot gelesocker? Och då dra ner på strösockret?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan utesluta gelatinet och bara tillsätta en äggula till. Den blir något lösare men ändå ok.

  • Josefin Andersers

    Kan man använda färska lingon eller finns det en anledning till att de ska vara frysta?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går säker superfint med färska, det är bara inte så vanligt att folk har det. 🙂

  • Wow! Vilken bra idé med lingon 👌🏽

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg