Tartlett med limecurd och blåbärsmaräng

4 september, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Syrlig limecurd i ett sprött skal, toppat med mjuk blåbärsmaräng.

Jag har länge velat testa att göra lila blåbärsmaräng. Man kan göra det på två sätt, antingen som här, att byta ut vattnet i sockerlagen mot blåbärspuré, eller tillsätta blåbärspuré i den färdiga marängen. Det här funkade fint, men jag gissar att den får en ännu finare färg om man tillsätter purén efteråt. Det ska testa nästa gång!

Lime och blåbär är en god smakkombination och den syrliga curden bryter fint mot den söta marängen.

Här hittar ni tartlettformarna som jag använt till skalen. 

Tartlett med limecurd och blåbärsmaräng

4/5(92)
Röster
Portioner: 10-12 tartletter

Ingredienser:

Tartlettskal

115 g smör

65 g florsocker (1 dl)

195 g vetemjöl (3,25 dl)

1 litet ägg

Limecurd

135 g strösocker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

Saft och finrivet skal från 3-4 limefrukter (1 dl saft)

50 gram smör, skuret i mindre bitar

Blåbärsmaräng

150 äggvitor (ca 4 st)

1 dl blåbärspuré (saften från mosade blåbär som du silat, går fint med frusna som är tinade)

275 g strösocker (3 dl)

Instruktioner:

Tartletteskal

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Kavla ut och klä din pajform eller pajring med degen. Mina formar är 8 cm i diameter. Du kan också göra en stor paj, ca 22-24 cm. Sätt formen med degen i frysen i 15 minuter och baka sedan i 14-15 minuter på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

3. Låt pajskalet kallna.

Limecurd

1.Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort limeskalsbitarna.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Fyll curden i de färdigbakade tartlettskalen, fyll inte riktigt hela vägen upp. Låt curden sätta sig i kylen i ca 1 timme.

Blåbärsmaräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll blåbärspurén och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll blåbärslagen i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar. Vispa sedan tills du har en glansig maräng. Den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar.

2. Spritsa direkt på curden på tartletterna. Jag använde tyllen st honoré.

Dela det här inlägget:
17 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Olivia Mellström

    Jag undrar hur länge marängen håller sig fräsch? Vill gärna göra denna & ha med på nyår men det blir ju några timmar som den kommer stå..

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint att spritsa marängen på förmiddagen samma dag som den ska serveras.

  • Om man gör en enda stor pajform, kommer kurden stelna så pass mycket att man kan skära perfekta bitar utan att det sen rinner ut?
    Den ser fantastiskt god ut!!!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Nej, detta är en krämigare curd. Men om du lägger till blötlagda 2 gelatinblad när curden är varm (när du tar den från värmen) så kommer den att gå bra att skära i.

  • Maria Eriksson

    Hej! Kan man förbereda och förvara curden i kyl dagen innan man fyller skalen eller stelnar den då?
    Mvh Maria

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra. Den stelnar men går fint att spritsa ner i skalen.

  • Ska man endast ha en ring av pajskal eller även täcka botten? Hur funkar det om man kör på tårtringar som du gör? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Du måste täcka botten också. Du kavlar ut och gör en botten med formen.

  • Skulle man kunna göra det här receptet i en stor pajform istället? Dubbla receptet eller hur ska jag tänka angående det? Tacksam för svar =)

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan du. Om din form är runt 20-22 cm behöver du inte dubbla utan kan köra på receptet som det är.

      • Nathalie

        Blir pajskalen soggy om man häller ner curden direkt i dem eller kan det vara en bra idé att pensla dem med vit choklad innan?

        • A
          Emma Brink Rask

          Det är en bra idé att pensla med vit choklad.

  • Jag har letat men inte hittat släta runda små tarlettformar. Vet du var du köpt dina?

  • Hej,
    Jag ser att det är en st honoré tyll, men vilken storlek är det på det? Hur stor är öppningen? Den såg så perfekt ut.

  • Behöver man fylla pajskalet med linser elr liknande när man bakar det? (Blind bake på engelska)
    Och kan man förbereda och ha de färdiga tartletterna med maräng och allt i kylen ett tag eller blir marängen konstig?
    Tack! De ser supergoda ut.

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag gör aldrig det, jag bara fryser dem 15 minuter innan jag bakar dem, tycker att det räcker. Du kan förbereda dem, med maräng i några timmar innan servering, men helst inte över natten.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg