Tårta med pistage, mjölkchoklad, hallon, passionsfrukt och mjuk maräng

23 december, 2022

Mjuka pistagebottnar varvade med vispad mjölkchokladganache, passionsfruktskräm, hallonkompott, kola och krispiga chokladkulor. Omsluten av en bränd mjuk maräng.

Mina följare på instagram fick rösta och välja bland massa olika smaker och dessa smaker var de som fick allra mest röster. Så jag bestämde mig för att göra en tårta som innehöll allt detta goda. Pistage, mjölkchoklad, hallon, passion, salt karamell och mjuk maräng. Kanske blev det lite väl många grejer, men ändå gott!

Du kan välja att göra tårtan helt glutenfri genom att enbart använda dig av potatismjöl i tårtbottnarna. Och vill du inte ha nötterna i den så utesluter du bara dem.

Jag brukar använda frusna kuber av passionsfrukt när jag ska göra curd eller kräm, som jag bara tinar och silar. Men det går såklart också att använda sig av färska passionsfrukter.

Jag har också valt att sila bort kärnorna till hallonkompotten, men det gör man som man vill.

Jag använde mig av dulce de leche i och på tårtan, du kan ta vilken kolasås du vill.

De krispiga chokladkulorna har jag köpt på lite olika ställen. Du hittar salted caramel-kulor här och med rubychoklad finns här. 

Jag gjorde tårtan i en form som är 18 cm, men den går även att göra som 20 cm, men den blir då eventuellt något lägre.

Här kan du läsa min guide till hur du ska lyckas med italiensk maräng >>

Du kan med fördel lägga ihop tårtan dagen före servering och sedan bara täcka den med maräng samma dag. Den kan även stå i kylen i några timmar efter att du täckt den med maräng.

Tårta med pistage, mjölkchoklad, hallon, passionsfrukt och mjuk maräng

4/5(21)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Pistagebottnar

3 ägg (rumstempererade)

140 g socker (1,5 dl)

1 tsk vaniljpasta

60 g vetemjöl (1 dl)

80 g potatismjöl (1 dl)

1,5 tsk bakpulver

50 g pistagenötter (1 dl)

Vispad mjölkchokladganache

300 g vispgrädde

200 g mjölkchoklad

Hallonkompott

100 g hallonpuré (ca 125 g mixade och silade hallon)

50 g syltsocker (2/3)

Passionskräm

90 g strösocker (1 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl saft från passionsfrukt (1 dl)

100 g rumstempererat smör

Italiensk maräng

100 g äggvita (ca 3 st)

70 g vatten (0,7 dl)

180 g strösocker (2 dl)

Övrigt

Dulce de leche (eller annan kolasås)

Krispiga chokladkulor

Citronmeliss

Instruktioner:

Pistagebottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 18-20 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

4. Mixa pistagenötterna till ett grovt mjöl. Blanda med mjöl, potatismjöl och bakpulver.

5. Vänd försiktigt ner i äggblandningen, se till att behålla så mycket luft som möjligt i degen.

6. Grädda i ca 25 minuter, känn med en sticka som ska komma ut torr. Låt sedan botten bli helt sval.

Vispad mjölkchokladganache

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Mixa slät med stavmixer (den går att bara röra den slät men det blir bättre med stavmixer). Sätt plast över och låt den stå i kylen över natten.

2. Vispa upp ganachen med elvisp tills du har en krämig mousse.

Hallonkompott

1. Lägg hallonpuré och syltsocker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 5 minuter och kyl den helt. Häll sedan över den på en spritspåse.

Passionsfruktskräm

1. Lägg socker, passionsjuice, ägg och äggulor i en kastrull och värm på medelvärme under konstant omrörning tills det tjocknar (det gör det vid 84 grader).

2. Sila ner i en bunke (för att få bort ev äggviterester) och låt svalna till ca 50 grader. Mixa sedan ner smöret och mixa krämen i 1-2 minuter.

3. Sätt plast på och sätt in i kylen några timmar, gärna över natten. Häll sedan över på spritspåse.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en ren bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett skum.

3. När sockerlagen når 121-122 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på lägsta hastighet. Var noga så att inte sockerlagen stänker upp på bunkens kant, vi vill ha alla sockerlag i äggvitan. Så häll gärna så att det rinner ner längs kanten. När du hällt i all sockerlag, öka och vispa på medelhastighet tills marängen är fluffig och följsam och håller formen. Den får gärna vara ljummen när den är klar.

4. Förbered två spritspåsar, en med en stor rund tyll och en med en eclairtyll (ex wilton 8D).

Montera och dekorera

1. Dela tårtbotten i tre delar. Spritsa en mur med chokladganachen och bred ut ett tunt lager chokladganache på botten.

2. Bred ut ett tunt lager hallonkompott på ganachen.

3. Spritsa ut ett lager med passionskräm och bred ut över hallonkompotten.

4. Klicka ut lite kolasås och strö över chokladkulor.

5. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren, men spara lite av passions- och hallonkrämen för dekoration.

6. Lägg på sista botten och bred ut chokladganache på och runt om tårtan. Så här långt kan du förbereda dagen före. Sätt i så fall plast på tårtan och sätt in den i kylen.

7. Bred ut ett lager maräng runt om hela tårtan och spritsa bollar ovanpå. Bränn av med gasolbrännare. Spritsa ut lite av krämerna för dekoration och avsluta med mer chokladkulor och citronmeliss.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg