Sablétarte med yuzucurd och Italiensk maräng

5 september, 2019

Små munsbitar med spröd botten, syrlig curd och söt maräng.

Sablétarte med yuzucurd och Italiensk maräng

4.6/5(12)
Röster
Portioner: Ca 25 minitartes

Ingredienser:

Sablé Breton

40 g äggulor (2 st)

80 g strösocker (knappt 1 dl)

120 g mjöl (2 dl)

1,5 tsk bakpulver

110 gram smör, rumstempererat

0,5 tsk salt

Yuzucurd

135 g strösocker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl yuzujuice (finns i asiathyllan i välsorterade matbutiker, går annars att byta mot citron)

50 gram smör, skuret i mindre bitar

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten (0,25 dl)

105 g strösocker (1,25 dl)

Instruktioner:

Sablé Breton

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Vispa ihop äggulor och socker lite lätt.

3. Blanda i mjöl, bakpulver och salt och sedan smöret lite i taget tills du har en mjuk deg. Plasta in den och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

4. Tryck eller kavla ut degen i en minimuffinsplåt, baka i ca 10 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Yuzucurd

1.Häll socker, ägg och yuzujuice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från värmen.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

4. Spritsa på curden, (jag har använt tyllen Wilton 104), och bränn av med en brännare.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg