Små munsbitar med spröd botten, syrlig curd och söt maräng.
Sablétarte med yuzucurd och Italiensk maräng
Ingredienser:
Sablé Breton
40 g äggulor (2 st)
80 g strösocker (knappt 1 dl)
120 g mjöl (2 dl)
1,5 tsk bakpulver
110 gram smör, rumstempererat
0,5 tsk salt
Yuzucurd
135 g strösocker (1,5 dl)
1 helt ägg
2 äggulor
1 dl yuzujuice (finns i asiathyllan i välsorterade matbutiker, går annars att byta mot citron)
50 gram smör, skuret i mindre bitar
Italiensk maräng
65 g äggvita (ca 2 st)
25 g vatten (0,25 dl)
105 g strösocker (1,25 dl)
Instruktioner:
Sablé Breton
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
2. Vispa ihop äggulor och socker lite lätt.
3. Blanda i mjöl, bakpulver och salt och sedan smöret lite i taget tills du har en mjuk deg. Plasta in den och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Tryck eller kavla ut degen i en minimuffinsplåt, baka i ca 10 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna helt.
Yuzucurd
1.Häll socker, ägg och yuzujuice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från värmen.
3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.
4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.
Italiensk maräng
1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.
2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.
3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
4. Spritsa på curden, (jag har använt tyllen Wilton 104), och bränn av med en brännare.