Bakad chokladcheesecake med whiskeykolasås

25 april, 2024

Mer dekadent än så här blir inte en tårta. En mastig men krämig bakad chokladcheesecake med whiskeykolasås. (Du kan skippa whiskeyn om du vill vara en smula mindre dekadent).

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Mitt favoritrecept på New York cheesecake, men med choklad i. Så otroligt gott! Kan ätas med eller utan kolasås och gärna med en klick vispad grädde till.

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok Tårtor & Smörgåstårtor.

Bakad chokladcheesecake med whiskeykolasås

4.1/5(4)
Röster
Portioner: 10–12 bitar

Ingredienser:

Chokladcheesecake

185 g digestive (12 st)

65 g smör

12 g kakao (2 msk)

200 g mörk choklad

450 g färskost

400 g sötad kondenserad mjölk (1 burk)

3 ägg

½ tsk salt

Whiskeykolasås

200 g strösocker (ca 2 1/3 dl)

120 g rumstempererad grädde (1,2 dl)

90 g rumstempererat smör

½ tsk salt

60 g whiskey (4 msk)

Instruktioner:

Chokladcheesecake

1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft (150 grader vanlig ugn). Klä en springform, ca 22–24 cm, med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.

2. Mixa digestivekexen med smöret och kakaon, det behöver inte smältas utan kan absolut bara vara rumstempererat. Tryck ut i botten på formen.

3. Smält chokladen och ställ åt sidan.

4. Blanda färskost med kondenserad mjölk. Rör samman tills det inte finns några klumpar längre, det är enklast om färskosten är rumstempererad. Tillsätt ett ägg i taget och rör om till en jämn smet. Rör till sist ner chokladen.

5. Häll smeten på kexbotten och grädda i mitten av ugnen i ca 30–35 minuter tills cheesecaken har stelnat men fortfarande gungar lite. Stäng av ugnen, ställ luckan lite på glänt och låt cheesecaken stå kvar i ca en timme. Ta ut och låt svalna helt i kylskåp. Lossa sedan kakan från formen och dra bort bakplåtspappret.

Whiskeykolasås

1.Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Sätt på medel till hög värme på spisen. Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns.

2. När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp rejält här. Lägg inte i mer smör förrän det du just la i har gått in i såsen. Fortsätt tills allt smör är i och smält. (OM det skulle vara så att det skär sig och att allt smör inte vill gå in i såsen. Tillsätt då bara resten av smöret och grädden och värm såsen igen tills allting har smält.)

3. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning. Tillsätt saltet. Sätt tillbaka grytan på värmen och låt småputtra i 4–5 minuter till. Har du en termometer ska den nå ca 107 grader. Ta grytan från värmen och rör ner whiskeyn, låt såsen svalna tills den är trögflytande. Häll den sedan på cheesecaken och strö gärna över lite flingsalt innan servering.

Förvara kakan i kylen men ta gärna fram den ca 30 minuter innan servering.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg