Glutenfri lakritsbrownie tillsammans med mousse på lemon curd och mjuk maräng. Den perfekta bakelsen till påsk eller desserten till nyårsfesten.
De här bakelserna gjorde jag för första gången till nyårsdessert och de blev en sån hit att jag bestämde mig för att göra dem igen när Tidningen Hembakat var här på besök.
De innehåller en del moment men är inte svåra, de går att göra väldigt fina och dessutom kan man enkelt göra dem glutenfria. Det har jag gjort i det här receptet. Men du kan också tillsätta ett par matskedar vetemjöl i brownien, då blir den lite mindre kladdig.
Jag har tidigare gjort detta receptet i en liten annan utformning. Och så kan du också göra om du inte har samma formar som mig. Då gräddar du brownien i en form, typ limpform, och häller sedan moussen över och sedan när allt stelnat så skär du bakelsestora bitar med en vass kniv. En sån här form funkar.
Så här såg den ut då:
Här hittar du den lilla formen som jag bakat brownien i. Och här finns den större kvadratiska. Jag har spritsat med en st honorétyll.
Jag har litet lakritsgranulat i marängen, därav de svarta prickarna. Det kan man skippa om man vill.
Alexandra
Går det att göra i silikonformar? Har fått två TOR-formar (16&18) i present och skulle vilja använda dem..
Emma Brink Rask
Absolut, borde stämma rätt bra med mängden i receptet. Gör brownien i den lilla formen, djupfrys och ta loss. Häll moussen i den stora formen, tryck ner botten. Frys.
Alexandra
Tack för snabbt svar! Vad bra, då ska jag testa!
Miranda
När du bakat dem i limpformen, har du fodrat formen med typ bakplåtspapper eller räcker det med att frysa den med moussen på för att kunna sedan få ut bakelsen snyggt?
Emma Brink Rask
Hej! Det är bäst att fodra med bakplåtspapper. Sen brukar jag ta ut det och fodra formen med plastfolie innan jag lägger tillbaka brownien och häller på moussen.
Milla
Hej!
Skulle det fungera att frysa in brownien (i en stor form) med mousse i några veckor? Jag antar att den behöver mer tid på sig att tina än de som är bakade i portionsbitar.
Tack för alla fantastiska recept!
Emelie
Tror du att det skulle fungera att utesluta lakritspulvret så det blir chokladbrownie med lemoncurdmousse?
Carrie
Hej! Dessa ser fantastiska ut! Kan man ställa in den italienska marängen i kylen en stund eller måste man använda dem på en gång? Eller kan man spritsa dem, låta dem stå 2-3 timmar och sedan bränna av? Skulle vilja förbereda så mycket jag kan eftersom jag tänkte ta dem till jobbet.
Hälsar Carrie i Australien 🙂
Emma Brink Rask
Hej! Du måste spritsa när marängen är nyvispad, men när du väl spritsar den så håller den. Så de kan stå i kylen några timmar innan du bränner av. Helst inte över natten dock. Vet inte hur det är i Australien, men ju fuktigare det är i kylen, ju mer känslig är marängen.
Carrie
Tusen tack Emma, de blev fantastisk goda. Jag gjorde två satser som räckte till 20 pers uppskurna i fyrkantiga bakelser. Alla älskade dem och sa att de var perfekt balanserade i smak!
Emma Brink Rask
Vad roligt att höra!