Ugnsbakad rabarber med kokoskräm och kolasmul

22 april, 2024

Spänstig rabarber som försiktigt bakas i ugnen varvat med sega kolakakor och fluffig kokoskräm. Jag lovar att varje tugga är en njutning i denna lyxiga försommardessert. Perfekt som avslutning på festbuffén kanske?


Foto: Lina Eidenberg Adamo

En perfekt sommardessert som är fin att servera i glas, men funkar också fint att lägga upp på fat. Jag har bakat vanliga kokossnittar som jag har smulat. I en annan rabarberdessert har jag bakat dem i miniformat och lägger på desserten, det är också tjusigt! Du kommer oavsett att få kolasnittar över när du gör det här recpetet. Bara ät och njut!

Kokoskrämen är en variant av en chantilly, alltså en vispad vit chokladgrädde, där jag ersatt lite av vispgrädden med kokosgrädde. Det blir så gott med en hint av kokos till det här. Tänk på att den måste vara helt kall när du vispar upp den, gärna ha stått i kylen över natten.

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok, Desserter.

Ugnsbakad rabarber med kokoskräm och kolasmul

5/5(1)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Kokoskräm

100 g kokosgrädde (1 dl)

20 g glykos (1 msk)

100 g vit choklad

150 g vispgrädde (1,5 dl)

Kolasnittar

75 g kallt smör

70 g strösocker (¾ dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

20 g sirap (1 msk)

Ugnsbakad rabarber

300 g rabarber

90 g socker (1 dl)

2 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

Kokoskräm

1. Koka upp kokosgrädde och glykos i en liten kastrull.

2. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Slå över den varma vätskan och rör tills chokladen är smält. Tillsätt vispgrädden och rör om. Mixa gärna med stavmixer om du har.

3. Ställ in i kylen för att bli helt kall, minst 5 timmar, gärna över natten. Vispa sedan upp med elvisp tills det blir krämigt.

Kolasnittar

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- undervärme).

2. Blanda alla ingredienser i en matberedare (eller för hand) och mixa tills det går ihop till en deg. Rulla ut till två längder på en plåt. Platta till något och grädda i ca 15 minuter. Ta ut och skär dem i snittar medan de fortfarande är varma.

Ugnsbakade rabarber

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.

2. Skär rabarberstjälkarna i 3 cm långa bitar och lägg dem i en ugnsfast form.

3. Blanda socker och vanilj och strö över rabarbern. Baka i ugnen i ca 10 minuter. Pensla rabarbern med den saft som runnit ut, så att de blir glansiga. Låt rabarbern svalna.

Vid servering

Varva kokoskräm, rabarber och smulade kakor i glas. Servera direkt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg