Kanelbullar tangzhong

15 september, 2021

Dina kanelbullar blir extra saftiga, fluffiga och hållbara om du bakar dem med tangzhongmetoden.

Nu har jag nog testat att baka alla bullar som finns med tangzhong. Lussekatter, semlor, kardemummabullar, solbullar. Här kan du läsa mer om vad tangzhong är om du är nyfiken.

Och här kan du läsa mina bästa tips för hur du lyckas med kanelbullar.  Och skulle du, mot förmodan, få bullar över, så kan du göra brödpudding av dem.

 

Kanelbullar tangzhong

3.8/5(81)
Röster
Portioner: Ca 16 bullar

Ingredienser:

Vetedeg tangzhong

Steg 1:
40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)

200 g mjölk (2 dl)

Steg 2:
460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

20 g färsk jäst

175 g kall mjölk (1,75 dl)

2 tsk nymortlad kardemumma

75 g kallt smör i tärningar

0,5 tsk salt

Kanelfyllning

200 g rumstempererat smör

175 g strösocker (2 dl)

20 g kanel (3 msk)

1 msk maizena

50 g riven mandelmassa

Övrigt

1 ägg till pensling

1 dl pärlsocker till dekor

2 dl sockerlag (koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten)

Instruktioner:

Vetedeg tangzhong

1. Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 10 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 5-10 minuter till. Den ska alltså gå läääänge. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den ”kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

3. Lägg upp degen på bänken där du ska kavla den och låt den vila i 10 minuter. Degen är väldigt elastiskt och kan upplevas lite kladdig, du kan behöva lite mjöl när du kavlar ut den.

4. Kavla ut degen, ca 1 cm tjockt och bred ut fyllningen. Vik degen dubbel och kavla ut den lika stort igen. Skär remsor, ca 20 st. Snurra dem runt dina fingrar och den sista decimetern snurrar du tvärs över de andra och fäster änden under bullen. Lägg bullarna på en plåt och låt dem sedan jäsa under handduk eller plastfolie i 1,5-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).

6. Pensla uppvispat ägg på degen, strö pärlsocker över. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlagen.

Kanelfyllning

Blanda samman alla ingredienser till en krämig röra. Var noga med att inte vispa in någon luft i fyllningen utan rör bara samman med en slickepott.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Har gjort denna typ av deg 3 ggr. Första ggn som lussebullar och de blev MAGISKA! Tänkte att jag aldrig mer skulle baka med annan teknik. Gjorde sen semlor, blev otroligt kladdigt och hoppades det var en engångsföreteelse. Nu gjorde jag dessa och det blev en fullständig katastrof! Står nu med en deghög med fyllning i som bara är att slänga. Vad gör jag för fel? Har följt receptet till punkt o pricka. Vägt allt.
    // Cecilia

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Svårt att säga vad som kan ha gått fel, men det låter som att din deg kanske blivt för varm. Jag tycker att den här metoden är bäst till bullar som inte ska kavlas, då degen är mycket mjukare än ”vanlig” deg (pga mer vätska, vilket är det som gör bullarna saftiga). Den kan då upplevas svårare att kalva tunt. Men det finns aldrig anledning att slänga.
      Ett tips när man jobbar med vetedeg är att lägga degen i kylen över natten eller nån timme i frysen om den är för mjuk att hantera. Då stelnar smöret och degen blir mycket enklare att hantera.

      • Tack för snabbt svar!
        Det låter rimligt att den kan ha blivit för varm. Nästa försök får den åka in i kylen en stund 🙂
        Efter besvikelsen lagt sig delade jag upp röran och skyfflade upp ”bullar” med en degskrapa på plåten. Supergoda men inte så instagramvänliga 😅

  • Men så goda!!!!! Blir garanterat flera av dessa ????

  • Nistiman

    Gjorde dessa och de blev såå goda! Men min man gav tyckte inte riktigt om den och gav kommentaren att de var ”för fluffiga” 🙈 hur kan en bulle vara för fluffig! 😅 Gott blev det i alla fall! Tack igen för ett helt fantastiskt recept!

  • Går det att göra dubbel deg?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg