Kaffe- och kolabullar

10 februari, 2021

Kaffe och bulle är en given kombination. Här har vi smöriga bullar med kaffe och kolasås i fyllningen. Kan ju bara bli en hit!

På min instagram, @brinkenbakar, kan du se en film när jag rullar de här bullarna.

Kaffe- och kolabullar

5/5(3)
Röster
Portioner: Ca 15 bullar

Ingredienser:

Bulldeg

Fördeg
250 g rumstempererad mjölk (2,5 dl) (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)

25 g jäst

250 g vetemjöl (helst special) (drygt 4 dl)

Deg
250 g vetemjöl (helst special) (drygt 4 dl)

4 g salt (0,75 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)

100 g rumstempererat smör

90 g socker (1 dl)

Fyllning

200 g rumstempererat smör

60 g florsocker (1 dl)

1 msk espresso nescafépulver

1 dl kolasås eller dulce de leche

Sockerlag

0,5 dl vatten

45 g strösocker (0,5 dl)

Instruktioner:

Bulldeg

Fördeg
1. Blanda allt tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

Deg
1. Mortla kardemumman.

2. Blanda ner alla ingredienser i den jästa fördegen.

3. Arbeta i en köksmaskin i minst 15-20 minuter.

4. Låt degen vila övertäckt i upp till 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du kan kavla den utan att den drar ihop sig. Det kan räcka med 10 minuter. Låt den gärna vila i kylskåpet så blir den lättare att hantera sen. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning

1. Rör samman alla ingredienser. Det ska inte vispas in någon luft i fyllningen utan bara röras samman tills det är krämigt.

Baka ut bullarna

1. Dela degen i två delar. Kavla ut den första degen till en rektangel.

2. Bred ut hälften av fyllningen tunt på degen. Vik sedan degen i ett treslag. Alltså i tre delar. En tredjedel mot mitten av degen och sen den andra delen över det så att degen blir i tre lager. Lägg sen gärna in degen i kylen eller frysen i 15 minuter, så blir den mycket lättare att hantera.
Skär 8 remsor och skär sedan två skåror i varje remsa så att du kan fläta den. Fläta, rulla ihop och lägg i en muffinsplåt.

3. Låt dem jäsa under en fuktig handduk i ca 2 timmar. Gör sedan likadant med resten av degen.

4. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp tills sockret smält.

5. Grädda bullarna i 10-12 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem och pensla dem direkt med sockerlagen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg