Baka riktigt mjuka och saftiga lussekatter med den japanska bakmetoden, Tangzhong.
Jag har tidigare bakat både solbullar och kardemummabullar med Tangzhongmetoden och det blir så bra! Degen blir väldigt lätt att ha att göra med. Om du upplever att den är kladdig, släng in den i kylen i 15 minuter innan du ska rulla ut lussekatterna.
Metoden kallas också för Water Roux och går ut på att man först gör en seg klistrig massa av mjölk och mjöl som man kokar upp. Sen gör man degen med den. Det gör att man får in mer vätska i degen och det ger saftigare bullar som också håller sig saftigare längre. Degen måste ältas väldigt länge och du måste ha en köksmaskin, annars kommer du aldrig att få till det.
Du kan göra både släta bullar, lussekatter och all annan saffransbakning med den här degen.
Mitt recept utgår i grunden från ett recept från norska Elin Vatnar Nilsen, hon har skrivit en hel bok om Tangzhong. Och ni hittar henne även på Instagram.
20 reaktioner på ”Lussekatter Tangzhong”
Ska man inte pensla med ägg innan ugnen? Blev lite förvirrad 😅
Nej, det gör man efter. Då blir det finare och man kapslar in fukten i bullen.
Funkar det inte att använda ditt fiffiga tips med pizzaskärare till denna deg?
Det funkar hur bra som helst!
Vilken köksmaskin har du? Har för mig att du nämnt det tidigare men jag har inte lyckats hitta det trots att jag försökt leta både här och på din fantastiska instagram.
Jag har flera olika och använder dem till olika saker. Till vetedegar använder jag oftast min Kenwood Chef XL.
Vilket recept på dina lussekatter föredrar du? Hade tänkt baka utifrån ditt andra recept i dagarna därav nyfikenheten 🙂
Vilket som, de är båda superbra!
Åh ska testa! Kul tack för all inspo och fina tips 🌟
En fråga 🙋 smöret ska alltså ner kallt i bitar i degen?
Japp!
Vilken hastighet ska degen arbetas i köksmaskinen?
Du inspirerar, tack!
Alltid ettan eller tvåan!
Älskar dina lussekattsrecept! Mitt problem är dock att bullarna alltid sjunker ihop när jag petar i russinen. Samtidigt vill jag trycka ner russinen ordentligt för att de inte ska bli hårda/brända i ugnen. Har du något tips? I dina recept står alltid att man ska göra det sist, går det inte att peta ner russinen innan jäsningen?
Du kan peta ner dem innan, men de brukar åka upp igen när bullen jäser. Jag brukar försöka peta bara på russinet och trycka ner det i ett hål, inte trycka så mycket på degen. Men också så brukar degen studsa tillbaka på nån minut.
Ska smöret vara osaltat eller saltat?
Det spelar ingen roll, jag bakar alltid med saltat smör.
Tack för receptet 🙏🏼 Bullarna blev sååå saftiga 👌🏼
Hej, snabb fråga, varför använder man inte ägg i degen i de här receptet som man gör i solbullarna? Annars är ju recepten ganska lika och solbullarna blev helt gudomliga.
Man kan det, men det är mer vätska och jag upplever att den blir svårare att kavla och hantera då. Ok för att göra bollar, svårare med lussekatter.