Lussekatter Tangzhong

8 december, 2020

Baka riktigt mjuka och saftiga lussekatter med den japanska bakmetoden, Tangzhong.

Jag har tidigare bakat både solbullar och kardemummabullar med Tangzhongmetoden och det blir så bra! Degen blir väldigt lätt att ha att göra med. Om du upplever att den är kladdig, släng in den i kylen i 15 minuter innan du ska rulla ut lussekatterna.

Metoden kallas också för Water Roux och går ut på att man först gör en seg klistrig massa av mjölk och mjöl som man kokar upp. Sen gör man degen med den. Det gör att man får in mer vätska i degen och det ger saftigare bullar som också håller sig saftigare längre. Degen måste ältas väldigt länge och du måste ha en köksmaskin, annars kommer du aldrig att få till det.

Du kan göra både släta bullar, lussekatter och all annan saffransbakning med den här degen. Här förklarar jag med om Tangzhong och hur den skiljer sig från vanlig deg. 

Mitt recept utgår i grunden från ett recept från norska Elin Vatnar Nilsen, hon har skrivit en hel bok om Tangzhong. Och ni hittar henne även på Instagram.

Jag brukar göra mina lussekatter på 60 g styck, det tycker jag är lagom. Då får du runt 20 lussekatter av detta receptet.

Lussekatter Tangzhong

3.8/5(261)
Röster
Portioner: Ca 20 lussekatter

Ingredienser:

Steg 1:
40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)

200 g mjölk (2 dl)

1 g saffran

Steg 2:
460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

20 g färsk jäst

175 g kall mjölk (1,75 dl)

75 g kallt smör i tärningar

0,5 tsk salt

Övrigt

1 ägg till pensling

russin (lägg i blöt i 20 minuter innan du sätter dem i bullen, precis innan de ska in i ugnen).

Instruktioner:

1. Häll 2 dl mjölk, 40 g mjöl och saffran (funkar både med torr och sån som är inlagd i vätska) i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så. Jag sätter plastfolie över och sätter in den i kylskåp i nån timme.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 10 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 5-10 minuter till. Den ska alltså gå läääänge. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den “kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

3. Låt degen vila i bunken i 10 minuter.

4. Gör sedan lussekatter av degen. Jag tog ut bitar av degen som vägde 60 g styck. Men du kan också kavla och rulla. Lägg katterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk eller plastfolie i 1,5-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).

6. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Vispa under tiden upp ägget, gärna med lite vatten och en nypa salt (det är för att ägget ska bli mindre segt, det ska inte ge smak). Så snart bullarna tagits ur ugnen ska de penslas med ägg. Låt dem sedan bli helt kalla, innan du förpackar dem.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
41 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Funkar det att ha russin i degen? Jag brukar grovhacka russin och blötlägga i rom innan baket. Men Tänker att det kanske påverkar vätskemängden?
    Brukar älska dina recept, så ser fram emot att testa detta!

  • Om du skulle kalljäsa degen i kylen när skulle du sätta in bunken i kylen då? Direkt efter glutentest? Hur långt före urval skulle du ta fram degen igen? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, in i kyl så snart degen är färdigknådad. Den tar du ut den och formar den direkt och sen låter du bullarna jäsa på plåten.

  • Nu sitter jag här och ångrar att jag litade på 225 grader … Kolbullar blev det. Så se upp, alla!

    • A
      Emma Brink Rask

      Alla ugnar är olika så tiden är alltid bara vägledning. Temperaturen är rätt, men i din ugn behöver de kanske kortare tid? Bullar utan fyllning ska gräddas kort tid i hög temp för att inte bli torra. Men man måste självklart ha uppsikt.

  • Fantastiskt recept! Lätta att baka ut (har aldrig fått så fina lussebullar!) och väldigt saftiga och goda. Tack!

  • Hej! Jag har i många år bakat efter ditt andra lusserecept och det har alltid blivit superbra, tack så mycket! Den degen går ju bra att dubbla, går det lika bra med det här receptet? Jag bakar bara ett par gånger per år så har lite dålig koll.. 🙂

    • Hej igen! Nu har jag bakat efter det här receptet och jag tycker att ett stort plus är att det var väldigt enkelt och okomplicerat att baka med den här metoden, men jag mindes också varför jag tycker ditt andra lussebullsrecept med fördeg är så himla bra, nämligen att degen inte blir ett dugg kladdig och inget mjöl alls behövs! Nu behövde jag lite mjöl för utbakningen och lussekatterna blev inte riktigt lika snygga som med den andra degen. Bullarna blev iaf superbra med den här degen! Mycket goda och fina! Får se vilket recept jag följer nästa gång.. Tack för bra recept och bra beskrivningar! och God Jul 🙂

  • Supergoda och enkla!
    Mina bullar kladdar dock alltid ihop sig i påsen när jag pendlar med ägg efter gräddning (även andra recept). Vad gör jag för fel tro? (har följt detta recept med vatten och salt samt låta bullarna bli kalla men kanske inte tillräckligt?)

    • A
      Emma Brink Rask

      Var noga med att lägga bullarna platt bredvid varandra och inte i en hög.

  • Michaela

    Hej! Skulle du kunna beskriva vad du menar med att fördegen ”tjocknar”? Är vi ute efter typ filmjölk eller typ mannagrynsgröt?

    Tack för fantastiska recept som vanligt! ❤️

    • A
      Emma Brink Rask

      Som en redning, så mer som mannagrynsgröt än filmjölk.

      • Dessa bullar är alltså lika saftiga som ditt andra recept?
        Men dessa är mer luftiga och de andra mer kompakta?
        Har jag förstått det rätt då? 😀 Jag försöker komma fram till vilket av dina recept som jag ska baka 2a advent 🙂

  • Otroligt lättbakade, och goda klassiska lussekatter! Tack för receptet!

  • Har ingen köksmaskin som knådar degen. Använder istället degkrokarna på elvispen när jag gör jäsdegar vilket fungerar ok… Vad tänker du om det? Funkar det till detta bak??

  • Hej, snabb fråga, varför använder man inte ägg i degen i de här receptet som man gör i solbullarna? Annars är ju recepten ganska lika och solbullarna blev helt gudomliga.

    • A
      Emma Brink Rask

      Man kan det, men det är mer vätska och jag upplever att den blir svårare att kavla och hantera då. Ok för att göra bollar, svårare med lussekatter.

  • Shahzad Gylleus

    Tack för receptet 🙏🏼 Bullarna blev sååå saftiga 👌🏼

  • Ska smöret vara osaltat eller saltat?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det spelar ingen roll, jag bakar alltid med saltat smör.

  • Älskar dina lussekattsrecept! Mitt problem är dock att bullarna alltid sjunker ihop när jag petar i russinen. Samtidigt vill jag trycka ner russinen ordentligt för att de inte ska bli hårda/brända i ugnen. Har du något tips? I dina recept står alltid att man ska göra det sist, går det inte att peta ner russinen innan jäsningen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan peta ner dem innan, men de brukar åka upp igen när bullen jäser. Jag brukar försöka peta bara på russinet och trycka ner det i ett hål, inte trycka så mycket på degen. Men också så brukar degen studsa tillbaka på nån minut.

  • Miranda

    Vilken hastighet ska degen arbetas i köksmaskinen?
    Du inspirerar, tack!

  • En fråga 🙋 smöret ska alltså ner kallt i bitar i degen?

  • Åh ska testa! Kul tack för all inspo och fina tips 🌟

  • Vilket recept på dina lussekatter föredrar du? Hade tänkt baka utifrån ditt andra recept i dagarna därav nyfikenheten 🙂

  • Vilken köksmaskin har du? Har för mig att du nämnt det tidigare men jag har inte lyckats hitta det trots att jag försökt leta både här och på din fantastiska instagram.

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har flera olika och använder dem till olika saker. Till vetedegar använder jag oftast min Kenwood Chef XL.

  • Laila Börjesson Bergenblock

    Funkar det inte att använda ditt fiffiga tips med pizzaskärare till denna deg?

  • Camilla

    Ska man inte pensla med ägg innan ugnen? Blev lite förvirrad 😅

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det gör man efter. Då blir det finare och man kapslar in fukten i bullen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg