Baka riktigt mjuka och saftiga lussekatter med den japanska bakmetoden, Tangzhong.
Jag har tidigare bakat både solbullar och kardemummabullar med Tangzhongmetoden och det blir så bra! Degen blir väldigt lätt att ha att göra med. Om du upplever att den är kladdig, släng in den i kylen i 15 minuter innan du ska rulla ut lussekatterna.
Metoden kallas också för Water Roux och går ut på att man först gör en seg klistrig massa av mjölk och mjöl som man kokar upp. Sen gör man degen med den. Det gör att man får in mer vätska i degen och det ger saftigare bullar som också håller sig saftigare längre. Degen måste ältas väldigt länge och du måste ha en köksmaskin, annars kommer du aldrig att få till det.
Du kan göra både släta bullar, lussekatter och all annan saffransbakning med den här degen. Här förklarar jag med om Tangzhong och hur den skiljer sig från vanlig deg.
Mitt recept utgår i grunden från ett recept från norska Elin Vatnar Nilsen, hon har skrivit en hel bok om Tangzhong. Och ni hittar henne även på Instagram.
Jag brukar göra mina lussekatter på 60 g styck, det tycker jag är lagom. Då får du runt 20 lussekatter av detta receptet.
Mia
Hej!
Funkar det att ha russin i degen? Jag brukar grovhacka russin och blötlägga i rom innan baket. Men Tänker att det kanske påverkar vätskemängden?
Brukar älska dina recept, så ser fram emot att testa detta!
Emma Brink Rask
Det borde gå fint.
Caroline
Om du skulle kalljäsa degen i kylen när skulle du sätta in bunken i kylen då? Direkt efter glutentest? Hur långt före urval skulle du ta fram degen igen? 🙂
Emma Brink Rask
Ja, in i kyl så snart degen är färdigknådad. Den tar du ut den och formar den direkt och sen låter du bullarna jäsa på plåten.
Malin
Nu sitter jag här och ångrar att jag litade på 225 grader … Kolbullar blev det. Så se upp, alla!
Emma Brink Rask
Alla ugnar är olika så tiden är alltid bara vägledning. Temperaturen är rätt, men i din ugn behöver de kanske kortare tid? Bullar utan fyllning ska gräddas kort tid i hög temp för att inte bli torra. Men man måste självklart ha uppsikt.
Lisa
Fantastiskt recept! Lätta att baka ut (har aldrig fått så fina lussebullar!) och väldigt saftiga och goda. Tack!
Sara
Hej! Jag har i många år bakat efter ditt andra lusserecept och det har alltid blivit superbra, tack så mycket! Den degen går ju bra att dubbla, går det lika bra med det här receptet? Jag bakar bara ett par gånger per år så har lite dålig koll.. 🙂
Sara
Hej igen! Nu har jag bakat efter det här receptet och jag tycker att ett stort plus är att det var väldigt enkelt och okomplicerat att baka med den här metoden, men jag mindes också varför jag tycker ditt andra lussebullsrecept med fördeg är så himla bra, nämligen att degen inte blir ett dugg kladdig och inget mjöl alls behövs! Nu behövde jag lite mjöl för utbakningen och lussekatterna blev inte riktigt lika snygga som med den andra degen. Bullarna blev iaf superbra med den här degen! Mycket goda och fina! Får se vilket recept jag följer nästa gång.. Tack för bra recept och bra beskrivningar! och God Jul 🙂
Sara
Supergoda och enkla!
Mina bullar kladdar dock alltid ihop sig i påsen när jag pendlar med ägg efter gräddning (även andra recept). Vad gör jag för fel tro? (har följt detta recept med vatten och salt samt låta bullarna bli kalla men kanske inte tillräckligt?)
Emma Brink Rask
Var noga med att lägga bullarna platt bredvid varandra och inte i en hög.
Michaela
Hej! Skulle du kunna beskriva vad du menar med att fördegen ”tjocknar”? Är vi ute efter typ filmjölk eller typ mannagrynsgröt?
Tack för fantastiska recept som vanligt! ❤️
Emma Brink Rask
Som en redning, så mer som mannagrynsgröt än filmjölk.
Emelie
Dessa bullar är alltså lika saftiga som ditt andra recept?
Men dessa är mer luftiga och de andra mer kompakta?
Har jag förstått det rätt då? 😀 Jag försöker komma fram till vilket av dina recept som jag ska baka 2a advent 🙂
Emma Brink Rask
Så skulle jag nog beskriva det.
Lisa
Otroligt lättbakade, och goda klassiska lussekatter! Tack för receptet!
Emma Brink Rask
Kul att höra!
Ingrid
Har ingen köksmaskin som knådar degen. Använder istället degkrokarna på elvispen när jag gör jäsdegar vilket fungerar ok… Vad tänker du om det? Funkar det till detta bak??
Emma Brink Rask
Jag skulle inte rekommendera det.
Simon
Hej, snabb fråga, varför använder man inte ägg i degen i de här receptet som man gör i solbullarna? Annars är ju recepten ganska lika och solbullarna blev helt gudomliga.
Emma Brink Rask
Man kan det, men det är mer vätska och jag upplever att den blir svårare att kavla och hantera då. Ok för att göra bollar, svårare med lussekatter.
Shahzad Gylleus
Tack för receptet 🙏🏼 Bullarna blev sååå saftiga 👌🏼
Eva
Ska smöret vara osaltat eller saltat?
Emma Brink Rask
Det spelar ingen roll, jag bakar alltid med saltat smör.
Anna
Älskar dina lussekattsrecept! Mitt problem är dock att bullarna alltid sjunker ihop när jag petar i russinen. Samtidigt vill jag trycka ner russinen ordentligt för att de inte ska bli hårda/brända i ugnen. Har du något tips? I dina recept står alltid att man ska göra det sist, går det inte att peta ner russinen innan jäsningen?
Emma Brink Rask
Du kan peta ner dem innan, men de brukar åka upp igen när bullen jäser. Jag brukar försöka peta bara på russinet och trycka ner det i ett hål, inte trycka så mycket på degen. Men också så brukar degen studsa tillbaka på nån minut.
Miranda
Vilken hastighet ska degen arbetas i köksmaskinen?
Du inspirerar, tack!
Emma Brink Rask
Alltid ettan eller tvåan!
Anna
En fråga 🙋 smöret ska alltså ner kallt i bitar i degen?
Emma Brink Rask
Japp!
Anna
Åh ska testa! Kul tack för all inspo och fina tips 🌟
Sara
Vilket recept på dina lussekatter föredrar du? Hade tänkt baka utifrån ditt andra recept i dagarna därav nyfikenheten 🙂
Emma Brink Rask
Vilket som, de är båda superbra!
Moa
Ska även jästen bara blandas ihop med allt annat?
Emma Brink Rask
Ja, precis så.
Karin
Vilken köksmaskin har du? Har för mig att du nämnt det tidigare men jag har inte lyckats hitta det trots att jag försökt leta både här och på din fantastiska instagram.
Emma Brink Rask
Jag har flera olika och använder dem till olika saker. Till vetedegar använder jag oftast min Kenwood Chef XL.
Laila Börjesson Bergenblock
Funkar det inte att använda ditt fiffiga tips med pizzaskärare till denna deg?
Emma Brink Rask
Det funkar hur bra som helst!
Camilla
Ska man inte pensla med ägg innan ugnen? Blev lite förvirrad 😅
Emma Brink Rask
Nej, det gör man efter. Då blir det finare och man kapslar in fukten i bullen.