Solbullar

1 maj, 2020

Den godaste bullen som finns. Mjuk saftig vetebulle fylld med hemgjord vaniljkräm och doppad i socker. Den här är också bakad med metoden Tanzghong.

Jag älskar solbullar. Nej, men ni förstår inte. Jag ÄLSKAR solbullar. Så mycket att det kanske skulle vara det jag skulle välja som sista måltid om nöden det krävde av mig. Jag har tidigare bara bakat vetebullar med inbakad vaniljkräm, men så här, där den syns i mitten, är ju ännu vackrare.

Till de här bullarna så testade jag också en ny metod för att göra vetedeg. Det är en japansk teknik som heter Tanzhong. Min norska bloggkollega Elin är proffs på detta och den som gjort att jag fått upp ögonen för det. Hon har till och med skrivit en hel bok på ämnet. Receptet på degen nedan är i stort sett hennes, jag har dock valt att bara jäsa mina bullar en gång, för det tycker jag är smidigt.

Metoden går ut på att man först gör en seg klistrig massa av mjölk och mjöl som man kokar upp. Sen gör man degen med den. Det gör att man får in mer vätska i degen och det ska ge saftigare bullar som också håller sig saftigare längre. Degen måste ältas väldigt länge och du måste ha en köksmaskin, annars kommer du aldrig att få till det.

Jag trodde att det skulle vara väldigt mycket krångligare att baka med den här  metoden, men det var det faktiskt inte. Bara en enkelt steg innan man tjoffar ihop allting.

Du får en väldigt smidig deg. Jag upplever att den är lite lite klistrigare än min vanliga vetedeg, men jag hade också ganska mjukt smör i, om man kör med kallt smör så går det nog lättare. Om jag skulle ha kavlat den här degen så hade jag nog behövt kyla den en stund för att kunna kavla den. Men bullarna blev magiskt goda!

Solbullar

3.8/5(67)
Röster
Portioner: 18 bullar

Ingredienser:

Vetedeg tangzhong

Steg 1:
40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)

200 g mjölk (2 dl)

Steg 2: 
460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

20 g färsk jäst

175 g kall mjölk (1,75 dl)

2 tsk nymortlad kardemumma

1 ägg

75 g kallt smör i tärningar

0,5 tsk salt

Vaniljkräm

Till dekoration

30 g smör

strösocker

Instruktioner:

1. Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 10 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 5-10 minuter till. Den ska alltså gå läääänge. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den ”kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

3. Låt degen vila i bunken i 10 minuter.

4. Ta ut bollar av degen, 60 g styck, ca 16 st, rulla dem runda och lägg dem på plåtar. Tryck hål i mitten med din tumme. Låt dem sedan jäsa under handduk eller plastfolie i 1,5-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn)

6. Gör om hålet i bullarna och fyll hålet med vaniljkräm, fyll så mycket som du vill ha, det kommer inte att svälla eller bubbla över i ugnen.

7. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Pensla sedan med smält smör och doppa dem i strösocker innan servering. Om du ska frysa dem, gör det utan smör och socker.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Måste testa!! Kan man använda torrjäst för söta degar och isåfall hur mycket?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det borde gå, men då måste du aktivera den i lite av mjölken som du får värma. Annars kommer det inte att funka. Läs på paketet med torrjäst vad det motsvarar i färsk jäst.

  • Rebecka

    Mumma!
    Ska man blanda jästen med allt annat eller lösa upp den i mjölken innan?

    Tack för alla goda recept du delar med dig av!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg