Apfelstrudel med filodeg

14 september, 2021

Apfelstrudel är en äppeldessert i frasig rulle fylld med äpplen, kanel, russin och pistagenötter.

Förra året så gästade jag ett event som hölls av en turistförening från Österrike och bjöd på österrikiska bakverk. Bland annat sachertårta, strasskakor och apfelstrudel. Jag hade inte gjort apfelstrudel tidigare men var överraskad över hur gott det var, och om du köper färdig filodeg eller smördeg så är det ju väldigt enkelt.

I helgen hade vi middagsbjudning hemma och körde tyskt tema på maten och då fick det bli apfelstrudel igen. Jag vet att det kanske ser ut som tonfisk med ärtor och kapris på bilden, men tro mig när jag säger att detta är gott. Det är äpplen, gula russin, pistagenötter, kanel och citron. Och så filodeg som penslas med smör. Gott! Jag äter det gärna med en klick lättvispad grädde.

Apfelstrudel med filodeg

3.5/5(7)
Röster
Portioner: 4-6 portioner

Ingredienser:

6 ark filodeg

50 g smör

4-5 äpplen

0,5 dl gula russin

0,5 dl grovt hackade pistagenötter

45 g råsocker (0,5 dl)

2 tsk kanel

1 citron, skal och saft

Lite råsocker att strö på toppen

1 ägg att pensla

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Skala och skär äpplena i tunna skivor. Blanda med zest och saft från en citron. Blanda sedan ner russin, pistagenötter, socker och kanel. Blanda runt.

3. Lägg ett ark filodeg på en plåt på ett bakplåtspapper. Pensla smält smör på det och lägg på ett lager till. Gör så tills du har 6 lager av filodeg.

4. Bred ut äpplena på halva filodegen. Rulla lagom hårt från kortsidan där äpplena är till en rulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker. Grädda i ca 30 minuter. Servera ljummen med lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg