Semmelbullar med tangzhongmetoden

27 januari, 2021

Riktigt saftiga och goda bullar till semlorna får du om du bakar dem med Tangzhongmetoden. Kort så går den ut på att göra en mjöl- och mjölkredning som bas till degen, den gör att degen kan ha mer vätska utan att bli för lös. Mer vätska = saftigare bullar. Läs mer om den här.

Om du ska göra den här degen så måste du ha en köksmaskin. Jag körde min i 25 minuter på lägsta hastighet för att få den perfekta konsistensen. Då kan du ju tänka dig hur länge du måste älta den för hand. Men om du har tid och starka armar, ge det ett försök!

Eftersom degen går så länge i maskinen så blir den lite varm, det är bra, det drar igång jäsningen. Men den kan vara lite svår att hantera utan massa mjöl, och det vill vi inte ha! Så lägg in den i kylen eller frysen i 15-30 minuter så blir den mycket lättare att hantera. Jag brukar väga mina bullar, och då tar jag 60 gram för vad jag tycker är lagom stora semlor.

Jag bakar gärna ett rejält gäng i början av semmeltiden och fryser in så att jag kan ta fram när det behövs kommande veckor. Låt dem svalna helt och sedan så snabbt som möjligt ner i påsar. Lägg dem fint bredvid varandra, inte i en hög eller på varandra och låt dem frysa plant. Sen när de är stelfrusna kan man knö ner dem i en fryslåda. Ta sedan fram dem och låt dem tina helt i rumstemperatur och du har supersaftiga bullar hela säsongen!

Receptet är i grunden från norska konditorn Elin Vatnar Nielsen, men jag har anpassat det en del i metoden efter hur jag brukar baka. Följ gärna Elin på Instagram.

Kolla in mitt gamla vanliga recept på semmelbullar med fördeg här. Också väldigt goda bullar!

Semmelbullar med tangzhongmetoden

4.2/5(59)
Röster
Portioner: Ca 25 bullar a 60 gram

Ingredienser:

Steg 1:
60 g vetemjöl (gärna special) (1 dl)

300 g mjölk (3 dl)

Steg 2:
720 g vetemjöl (gärna special) (ca 12 dl)

135 g strösocker (1,5 dl)

30 g färsk jäst

200 g kall mjölk (2 dl)

4 tsk nymortlad kardemumma

1 ägg

110 g kallt smör i tärningar

0,75 tsk salt

Instruktioner:

1. Häll 3 dl mjölk och 60 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 10 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 10-15 minuter till. Den ska alltså gå läääänge. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den “kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

3. Låt degen vila i bunken i 10-30 minuter. Gärna i kylen.

4. Ta ut bollar av degen, 60 g styck, ca 25 st, rulla dem runda och lägg dem på plåtar. Jag brukar rulla dem mellan handflata och bänken och kupa handen något, så kallad runddrivning. Du ska inte behöva något extra mjöl till utbakningen. Sätt plastfolie eller lägg lite fuktiga handdukar över bullarna och låt dem jäsa i ca 1,5 till 2 timmar (beroende på hur varmt det är i rummet)

5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn).

6. Grädda i 8 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Paulette

  Kan man pensla bullarna med ägg innan de gräddas?

 • Kan man göra steg 1 tex dagen innan och låta den stå i kylen?

 • Täcker du redningen för att undvika skinnbildning på ytan? Eller spelar det inte så stor roll?

  • A
   Emma Brink Rask

   Jag brukar lägga plastfolie tätt intill. Vet inte om det spelar roll egentligen.

 • Om man bara vill ha några semmelbullar kan man göra kanelbullar av typ halva degen?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg