Riktigt saftiga och goda bullar till semlorna får du om du bakar dem med Tangzhongmetoden. Kort så går den ut på att göra en mjöl- och mjölkredning som bas till degen, den gör att degen kan ha mer vätska utan att bli för lös. Mer vätska = saftigare bullar. Läs mer om den här.
Om du ska göra den här degen så måste du ha en köksmaskin. Jag körde min i 25 minuter på lägsta hastighet för att få den perfekta konsistensen. Då kan du ju tänka dig hur länge du måste älta den för hand. Men om du har tid och starka armar, ge det ett försök!
Eftersom degen går så länge i maskinen så blir den lite varm, det är bra, det drar igång jäsningen. Men den kan vara lite svår att hantera utan massa mjöl, och det vill vi inte ha! Så lägg in den i kylen eller frysen i 15-30 minuter så blir den mycket lättare att hantera. Jag brukar väga mina bullar, och då tar jag 60 gram för vad jag tycker är lagom stora semlor.
Jag bakar gärna ett rejält gäng i början av semmeltiden och fryser in så att jag kan ta fram när det behövs kommande veckor. Låt dem svalna helt och sedan så snabbt som möjligt ner i påsar. Lägg dem fint bredvid varandra, inte i en hög eller på varandra och låt dem frysa plant. Sen när de är stelfrusna kan man knö ner dem i en fryslåda. Ta sedan fram dem och låt dem tina helt i rumstemperatur och du har supersaftiga bullar hela säsongen!
Receptet är i grunden från norska konditorn Elin Vatnar Nielsen, men jag har anpassat det en del i metoden efter hur jag brukar baka. Följ gärna Elin på Instagram.
Kolla in mitt gamla vanliga recept på semmelbullar med fördeg här. Också väldigt goda bullar!
Paulette
Kan man pensla bullarna med ägg innan de gräddas?
Cia
Kan man göra steg 1 tex dagen innan och låta den stå i kylen?
Lovisa
Täcker du redningen för att undvika skinnbildning på ytan? Eller spelar det inte så stor roll?
Emma Brink Rask
Jag brukar lägga plastfolie tätt intill. Vet inte om det spelar roll egentligen.
Emelie
Om man bara vill ha några semmelbullar kan man göra kanelbullar av typ halva degen?
Emma Brink Rask
Absolut!