Choux au craquelin med salt kola och maräng

8 februari, 2021

Frasig choux au craquelin fylld med salt kolasås och toppad med mjuk maräng med choklad. En riktigt sötbomb!

De här kom till en dag när jag hade bakat citronmarängchoux och chokladmuffins med salt kolasås och chokladmaräng. Jag hade både chouxbollar, salt kolasås och chokladmaräng över, och vad gör en då? Ett helt nytt bakverk såklart. Kanske hade jag inte satt ihop de här tre grejerna annars, hade tänkt att det bara blir sött, men de blev både väldigt fina och supergoda!

Var inte rädda för att dra på med flingsaltet på slutet för den söta kolasåsen och den söta marängen behöver lite motstånd. Med det sagt så är det verkligen ljuvligt gott, trots all sötma. Den mörka chokladen i marängen hjälper också till att balansera sötman.

Choux au craquelin med salt kola och maräng

5/5(2)
Röster
Portioner: Ca 20 st

Ingredienser:

Pâte à choux

65 gram mjölk (0,65 dl)

65 gram vatten (0,65 dl)

65 gram smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Mördeg

50 gram mjöl (knappt 1 dl)

50 gram socker (drygt 0,5 dl)

50 gram smör

Salt kolasås

Italiensk maräng med choklad

75 g äggvita (ca 2 st)

50 g vatten (0,5 dl)

135 g strösocker (1,5 dl)

50 g mörk choklad, finhackad

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanilj, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Rör ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna degen, 3 cm i diameter och lägg på varje boll.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

4. Låt bollarna svalna helt.

Italiensk maräng med choklad

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll socker i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar långsamt. Vispa sedan på högsta hastighet tills du har en glansig maräng. Se till att den här helt avsvalnad innan du sedan vänder ner den hackade chokladen.

Lägg ihop bakelsen

Skär av toppen på choux-bollen. Spritsa ner salt kolasås och spritsa sedan en boll med marängen ovanpå. Ta en sked som du värmer och gör ett hål med baksidan av den i marängen. Fyll hålet med kolasås och bränn av marängen med en gasolbrännare.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg