Chokladmuffins med salt kolasås och chokladmaräng

17 januari, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjuk chokladmuffin toppad med en mjuk maräng med chokladbitar och salt kolasås.

Att blanda ner finhackad choklad i den italienska marängen var lite av ett genidrag från min sida, om jag får säga det själv, så himla gott det blev! Jag brukar börja spritsa min italienska maräng medan den fortfarande är lite ljummen, det kan man inte göra här, man måste köra den tills den är helt avsvalnad innan man rör ner chokladen, annars blir allt bara brunt.

Men tänk er en riktigt mjuk och saftig chokladmuffins och sen den krämiga marängen med chokladbitar. Mitt i en salt kolasås och så lite extra flingsalt på toppen, det behövs nästan för detta blir ju ganska sött.

Jag bakade muffinsen i silikonformar, du hittar dem här. Mest för att jag gillar de raka kanterna som de får. Men du kan såklart baka dem i helt vanliga muffinsformar, du måste inte ta ut dem ur formarna heller. Jag skar av toppen lite för att få en slätare yta. OM du bakar muffinsen i silikonform så måste du sätta in formen med muffinsen i frysen i någon timme innan du försöker ta loss dem.

Jag valde att bränna av marängen med en gasolbrännare, men det kan du ju också hoppa över om man vill. Och vill du ta ännu mer genvägar så använder du en färdig kolasås eller dulce de leche.

Chokladkulorna som jag dekorerat med kommer från Valrhona.

Chokladmuffins med salt kolasås och chokladmaräng

4.5/5(4)
Röster
Portioner: 10 cupcakes

Ingredienser:

Chokladmuffins

50 g mörk choklad

15 g kakao (drygt 2 msk)

100 g varmt kaffe (1 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

65 g strösocker (2⁄3 dl)

20 g ljust muscovadosocker (2 msk)

2 tsk vaniljsocker

o,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 ägg

45 g vegetabilisk olja (1⁄2 dl)

1 tsk vitvinsvinäger

Italiensk maräng

75 g äggvita (ca 2 st)

50 g vatten (0,5 dl)

135 g strösocker (1,5 dl)

50 g mörk choklad, finhackad

Salt kolasås

Se recept här (du behöver ca 1/3 sats)

Instruktioner:

Chokladmuffins

1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft (190 grader vanlig ugn) och sätt formar i en muffinsplåt, eller använd en silikonform.

2. Hacka chokladen och blanda den med kakaon i en bunke. Rör i kaffet och ställ åt sidan.

3. Blanda vetemjöl, strö-, muscovado- och vaniljsocker, bikarbonat och salt i en bunke.

4. Vispa samman ägg, olja och vinäger i en annan bunke. Rör ner chokladblandningen i äggblandningen och tillsätt sedan de torra ingredienserna.

5. Fyll formarna till drygt hälften med smet och grädda i 10–12 minuter. Ta formarna ur muffinsplåten och låt muffinsen svalna helt.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll socker i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar långsamt. Vispa sedan på högsta hastighet tills du har en glansig maräng. Se till att den  här helt avsvalnad innan du sedan vänder ner den hackade chokladen.

Lägg ihop cupcake

Skär av toppen på muffinsen om de är för toppiga så att du får en ganska plan yta. Häll marängen på en spritspåse som du satt en rund tyll i, ca 1,5 cm bred öppning. Spritsa två cirklar med marängen runt kanten på muffinsen. Bränn av marängen med en gasolbrännare. Häll kolasås i mitten, enklast med en spritspåse och om kolan är tjock kan man värma den 10 sekunder i micron så blir den mer flytande.

Dekorera med flingsalt och chokladkulor. Muffinsen kan stå framme i rumstemperatur i flera timmar. De kan också förvaras i kylen men då blir muffinsen lite hård.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg