Citronmarängchoux

22 januari, 2021

Vilken ljuvligt fräsch munsbit! Som citronmarängpaj men med choux au creaquelin. En mjuksprött skal fyllt med lemoncurd och vispgrädde toppad med avbränd italiensk maräng. Alltså…

Du kan förbereda lemoncurden ett par dagar i förväg. Även choux au craquelin kan du förbereda, till och med frysa. Men jag tycker att de tappar lite av sin sprödhet då. Att fylla dem och göra marängen är något du ska göra samma dag som de serveras. Sen kan de stå i kylen några timmar innan de serveras. Även om de är allra allra bäst helt nygjorda.

Citronmarängchoux

3.9/5(23)
Röster
Portioner: 20-25 st

Ingredienser:

Pâte à choux

65 gram mjölk (0,65 dl)

65 gram vatten (0,65 dl)

65 gram smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Mördeg

50 gram mjöl (knappt 1 dl)

50 gram socker (drygt 0,5 dl)

50 gram smör

Fyllning

2 dl vispgrädde

Italiensk maräng

113 g äggvita (ca 3 st)

75 g vatten (0,75 dl)

200 g strösocker (2,25 dl)

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanilj, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Rör ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna degen, 3 cm i diameter och lägg på varje boll.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

4. Låt bollarna svalna helt.

Fyllning

1. Vispa grädden lätt och luftig och rör sedan tillsammans med 1,5 dl av den kalla lemoncurden.

2. Skär av toppen av chouxbollarna och fyll med citrongrädden.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader.

2. När du når 121 grader, häll socker i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar långsamt. Vispa sedan på högsta hastighet tills du har en glansig maräng. Den kan vara lite ljummen när den är klart.

3. Häll marängen på en spritspåse med en eclairtyll. Spritsa ett varv med marängen på varje boll. Bränn av med en gasolbrännare.

4. Häll resten av lemoncurden på en spritspåse och spritsa en liten klick i mitten av varje marängswirl på bakelsen.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hejsan! Har nyligen fått hem din bok, baka och spritsa och den är värkligen så vacker? Men jag har en fråga angående Mojitocupcakes’en… Dom innehåller ju alkohol (vita romen) så är det någonting jag kan ersätta den med när jag inte konsumerar alkohol(: ?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg