Salt kolasås

11 oktober, 2017

saltkolasås-1

Om du frågar mig så är salt kolasås, eller salted caramel, livets gult. Allra godast blir den hemkokta och det är väldigt enkelt att få till!

Av allt som finns i världen, så är det här något av det godaste jag vet. Vart jag än är och ska beställa en dessert, köpa en cupcake, välja en glass eller hugga in på en pralin, om det står Salted Caramel, då är jag såld!

saltkolasås-3

Idag gjorde jag en omgång hemma, då jag har tre olika salta kolarecept på gång. Det är inte alls svårt att göra hemma själv, men man måste ha lite tålamod och akta så att man inte bränner sockret, eller sig själv.

Du kan använda det här receptet och utesluta saltet (eller bara ta lite mindre) och addera vanilj för en vanlig kolasås. Men är du som jag så behåller du saltet.

saltkolasås-4

Här hittar ni alla mina recept med salt kolasmak

Salt kolasås

3.7/5(272)
Röster
Portioner: 3-4 dl sås

Ingredienser:

200 g strösocker (ca 2,3 dl)

120 g grädde (1,2 dl) rumstempererad

90 g smör, rumstempererat

Knappt en tsk salt

Instruktioner:

1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta en som är ganska stor, då är det mindre risk att det kokar över eller att du bränner dig. Sätt på medel till hög värme på spisen.

2. Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Detta tar sin lilla tid, hav tålamod!

3. När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp rejält här. Lägg inte i mer smör förrän det du just la i har gått in i såsen. Fortsätt tills allt smör är i och smält. (OM det skulle vara så att det skär sig och att allt smör inte vill gå in i såsen. Tillsätt då bara resten av smöret och grädden och värm såsen igen tills allting har smält och hoppa vidare till steg 6)

4. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.

5. Tillsätt saltet.

6. Sätt tillbaka grytan på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den nå ca 107 grader.

7. Ta grytan från värmen, låt såsen svalna något och häll sedan på värmetålig burk.

Såsen håller sig i flera veckor i kylen. Värm upp den någon halvminut i micron om du vill ha den flytande igen.

Dela det här inlägget:
20 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Linette

  Jättegod men var beredda på att det tar TID!! Haft på värme 5 av 9 möjliga på plattan i 4 timmar och sockret är inte smält än. Och barnen skulle sova vid det här laget, haha. Så gör när du har gott om tid. Sist skar den sig så får se hur det blir idag. Kör man vidare som det står i instruktionerna så blir den bra! Nu har jag ökat värmen till 6 och håller tummarna att demontera bränns!

  • A
   Emma Brink Rask

   Alltså, det ska absolut inte ta 4 timmar, då måste man öka värmen. Kanske 15-20 minuter max. ?

 • Går det att göra kolasåsen vegansk? Typ byta ut grädden och smöret mot mjölkfritt?

  • Det går alldeles utmärkt att göra den vegansk, jag har gjort det flera gånger och den blir lika perfekt varje gång!

  • jag lyckades med det och jag har aldrig varit speciellt grym på att göra sådan här kolasås där sockret smälts först. bytte bara ut smöret mot mjölkfritt bakmargarin och grädden mot havregrädde. det skar sig ordentligt först men skippade stegen fram till nr 6 och rörde om mycket. har aldrig lyckats med vegansk kolasås förut så det här var härligt

  • A
   Emma Brink Rask

   Nej

 • Hej Emma!
  Den här såsen är helt fantastisk! Nu undrar jag om man kan göra julkolor på detta recept? Det borde ju gå om jag kokar lite längre så att den blir tjockare, eller kan det bli fel i och med det smälta sockret?

 • Emelie Persson

  Går denna sås att frysa, t.ex. om man ska ha den i en tårta tillsammans med mousse? Eller blir den hård efter man har haft den i frysen?

  • A
   Emma Brink Rask

   Den går att frysa, blir hård i frysen men tinar igen.

 • Jag har gjort såsen tre gånger. Supergod! Men jag fattar verkligen inte hur jag skulle lyckas få in allt smör i kolan utan att det skär sig. Det går aldrig för mig utan jag måste alltid ”hoppa till steg 6”. Är det verkligen möjligt?! Hur? Hade velat se en video på detta 🙂

 • Så god sås! Och enklare än vad det lät. Min skar sig totalt men räddades snabbt när jag följde det du hade skrivit 🙂
  Vågade bara ta en halv tsk salt men får våga mer nästa gång.

 • Mikaela

  Min blev tyvärr väldigt bitter i smaken. Konstigt salt. Kikade nu i efterhand på andra recept, alla har flingsalt utom detta. Kan det göra så att smaken varierar mån tro?

  • A
   Emma Brink Rask

   Om den blev bitter så har du nog tyvärr bränt sockret för mycket, då smakar det lite bittert. När det kommer till saltet så föredrar jag vanligt salt då det fördelar sig bättre i såsen än flingsalt. Sen är mängden salt en smaksak.

 • Jenny Andersson

  Alltså den här såsen, så himla god, men jag lyckas ungefär varannan gång ? varannan perfekt och varannan alldeles för fast. Ibland blir den direkt 107+ så fort jag kokar upp den, och de gångerna blir den inte rinnig och bra utan mer som seg kola. Tar av den från plattan direkt men det hjälps inte ? Men som sagt, blir skitbra de andra gångerna ??

  • Gabriella Eriksson Cabrera

   Skar sig ordentligt ?. Blev klumpar i trots att vi värmde den till rätt temp.
   En undran: vad är skillnaden mot att göra traditionell kolasås? (alltså blanda allt från början och koka till rätt temp)

   • A
    Emma Brink Rask

    Det blir skillnad i smaken när man först karamelliserar sockret. Det händer mig också att den skär sig, men om man rör ordentligt när man värmer på den igen så går det alltid ihop.

  • A
   Emma Brink Rask

   Hmm, skumt. Om den blir 107 grader direkt så låter det som att du har den på för hög värme. Men ja, det är oberäkneligt att koka socker. ?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg