Saffranspetitchouxkrans med kola och lingongrädde

6 december, 2022

En luftig och mjuk krans av saffranspetitchoux och rostad mandel fylld med en söt grädde med lingon och hemmagjort smörkola.

Så vacker färg det blir när man tillsätter saffran till en petit chouxdeg. Detta är en sats av min vanliga petit choux-deg som jag bara tillsatt saffran och spritsas som en krans. Jag strödde flagad mandel över och gräddade. En sån här krans behöver gräddas mycket längre än om man gör enskilda bollar. Och tar du ut den, eller öppnar luckan för tidigt så kommer den att kolappsa. Min hade nog kunnat vara inne i 10 minuter till för att bli ännu mer bakad i mitten och då kanske den hade behållt lite mer hålighet, den föll ihop lite, men ändå inom ramen för vad som är godkänt.

Jag fyllde kransen med min hemmagjorda smörkola, men du kan använda färdig kolasås eller dulce de leche om du vill.

Jag vispade grädde med florosocker och sedan vände jag ner tinade frusna lingon. I och med att det nästan inte är nåt socker i bakverket och lingon är väldigt syrliga så behövs det lite socker i fyllningen, förutom kolan. Du kan också välja att vända ner lingonsylt i grädden i stället, i så fall behövs det inget socker.

Och vill du lära dig mer om att baka med paté au choux-deg så rekommenderar jag dig min digitala kurs i ämnet. Kolla in den här >>

Saffranspetitchouxkrans med kola och lingongrädde

4.6/5(5)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Pâte à choux

65 gram mjölk (0,65 dl)

65 gram vatten (0,65 dl)

65 gram smör

1 g saffran

1 msk socker

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2 ägg

1 dl flagad mandel

Övrigt

1 dl kolasås (tex den här)

4 dl vispgrädde

60 g florsocker (1 dl)

100 g frusna lingon

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 165 grader (över- undervärme, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en eclairtyll (Wilton 8b).

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker, saffran och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Rör ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Häll smeten på spritspåsen och spritsa en krans på ett bakplåtspapper. Strö över hackade nötter eller flagad mandel. Grädda i ugnen i ca 45-55 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer den att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt. Låt den svalna helt.

8. Lägg över kransen på ett fat. Skär av toppen med en brödkniv. Det gör inget om den går i bitar, bara lyft av dem och lyft på dem på samma plats igen sen.

9. Vispa grädden med florosockret och vänd ner lingonen. Spara några lingon att lägga ovanpå. Lägg grädden på en spritspåse med en eclairtyll.

10. Spritsa eller bred ut kolasås på botten av kakan, spritsa grädde över, häll på mer kolasås och lägg på några lingon för dekoration. Lägg på överdelen av kakan och pudra med florsocker.

Servera direkt!

Du kan fylla den ett par timmar innan servering men helst inte längre, grädden är godast om den inte stelnat i kylen.

Kransen kan bakas i förväg och frysas.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg