Äppel- och kanelcheesecake med saltkolapannacotta

13 september, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Seg havrebotten, äppel- och kanelkompott, superkrämig cheesecake och saltkolapannacotta. En riktigt drömtårta att bjuda på i höst.

Den här cheesecaken blev verkligen så himla god. Seg havrebotten, äppelkompott med kanel, krämig cheesecake och len saltkolapannacotta.

Det är en del moment, men för dig som har gjort den här typen av tårtor förut och kanske har lite olika formar så är det verkligen ingen match. Och för dig som bara har en springform eller två så går det att baka den ändå. Välj en eller alla delar och anpassa till de grejer som du har.

Jag har gjort botten och kompott i en TOR-form på 16 cm och monterat hela cheesecaken i en TOR-form på 18 cm. Du hittar TOR-formarna här. Du kan även göra botten och kompottt i en anslagsring eller springform på 16 cm. Tänk bara på att botten blir färdig fortare i en anslagsring än om du gräddar i en silikonform. (läs mer om olika material på formar och hur de påverkar baket här). Pannacottan har jag stöpt i överdelen till den här formen.

Det är viktigt att havrebotten blir helt kall innan du häller på kompotten, och att kompotten är lite avsvalnad, annars går de två lagrena in i varandra. (Om du tittar på bilderna så har det blivit så för mig, jag var lite otålig och la ihop allt när det var för varmt, men kolla bilden längst ner så ser du hur fina lager man får om man har tålamod att vänta lite.

Tina tårtan i kylen, då får den perfekt konsistens, i rumstemperatur börjar den säcka ihop lite efter nån timme. Om du vill att den ska klara stå framme i rumstemperatur i flera timmar så rekommenderar jag dig att öka på lite gelatin.

Du kan även göra den här kakan i en vanlig springform och då bara göra varje lager på varandra. Om din form är ca 23 cm så skulle jag göra dubbel sats av varje del. Baka sen botten, låt den svalna, häll på kompotten, låt den sätta sig, häll på cheeseaken, låt den stelna helt och häll sedan på pannacottan, men låt pannacottan bli lite tjockflytande och inte varmare än typ 25 grader innan du häller den över cheesecaken. Och sen låter du allt sätta sig i kylen.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Äppel- och kanelcheesecake med saltkolapannacotta

4/5(88)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Havrebotten

60 g vetemjöl (1 dl)

80 g farinsocker (1 dl)

70 g havregryn (2 dl)

1 tsk bakpulver

50 g smör

2 msk ljus sirap

30 g ägg (ett halvt, eller ett väldigt litet. Häll ägget i ett glas och vispa upp med en gaffel och använd hälften)

Äppelkompott

150 g skalade och tärnade äpplebitar (ca 3-4 äpplen)

0,5 dl pressad citron

1 tsk kanel

1 msk farinsocker

45 g gelésocker (0,5 dl)

Saltkolapannacotta

1,5 gelatinblad

100 g karamelliserad mjölk (dulce de leche)

2 dl vispgrädde

0,5-1 tsk flingsalt (eller efter behag som Fabror Melker säger)

Cheesecake

1,5 gelatinblad

0,5 dl koncentrerad äppeljuice (alltså en sån liten tetrapak som man brukar blanda med vatten för att göra juice)

200 g cream cheese

75 g florsocker (1,25 dl)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

2 dl vispgrädde

Instruktioner:

Havrebotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Häll mjöl, socker, havregryn och bakpulver i en bunke.

3. Smält smöret och häll det i de torra ingredienserna tillsammans med sirap och ägg. Blanda ihop allt.

4. Häll smeten i en smord och klädd form som är 16 diameter (eller en silikonform). Grädda i 10-15 minuter, den ska ha fått färg och kännas färdgigräddad, men den ska inte bli hård. (om du gräddar i springform eller form av stål så kan det gå fortare än 10 minuter, håll koll)
Låt kakan bli helt kall i formen.

Äppelkompott

1. Skala äpple, ca 3-4 st, dela i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med farinsocker, gelésocker, kanel och citronsaft.

2. Koka upp och låt sjuda i 5-6 minuter till äpplena mjuknar lite. Krossa med en potatisstöt eller med en gaffel så att lite blir mos men behåll några hela bitar.

3. När moset tjocknat, tag det från värmen och låt den svalna något. Häll den över havrebotten. Stoppa sedan in formen i frysen så att botten och kompott blir helt frusen.

Saltkolapannacotta

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter

2. Blanda samman grädde och karamelliserad mjölk i en liten kastrull. Koka upp och smält gelatinet där i. Salta efter behag. Häll i en silikonform som rymmer 3 dl. (Du kan också välja att hälla den i flera små kupolformar som du sen lägger på cheesecaken, och om du inte har någon form alls kan du göra det här momentet sist och hälla pannacottan ovanpå den färdiga cheesecaken när den fortfarande är i formen. Om du väljer det sista steget, låt då pannacottan svalna av ordentligt först, kanske någon timme i kylskåp medan du rör i den lite då och då)

3. Frys pannacottan i silikonformen över natten.

Cheesecake

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.

2. Värm upp äppeljuicen till kokpunken och smält sedan gelatinet där i.

3. Rör samman cream cheese, florsocker och vaniljpasta.

4. Vispa grädden lätt.

5. Rör ner äppeljuicen med gelatinet i cream cheesen och vänd sedan ner grädden.

Montera tårtan

1. Gör i ordning en form som är 18 cm i diameter. Antingen en silikonform eller en springform som du klär med plastfolie eller tårtplast.

2. Häll cheesecakensmeten i formen, och ta sedan fram den frusna botten och äppelkompotten. Tryck ner den i cheesecaken så att havrebotten hamnar överst, tryck ner så långt att cheesecaken är jämn med botten. Alltså så att du har en jämn yta, detta kommer att bli tårtans undersida.

3. Frys över natten, lossa den sen från formen, vänd den upp och ner på ett fat, och lägg saltkolapannacottan på toppen.

4. Tina i 6-7 timmar i kylen innan servering. Servera kall.

Dela det här inlägget:
40 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Vilken vacker tårta! Kan jag byta ut gelésockret mot gelatin och socker? Har du koll på hur mycket i så fall? Tål tyvärr inte gelésockret.
    / Sara

    • A
      Emma Brink Rask

      Byt det mot samma mängd socker och ett halv gelatinblad.

  • Väldigt taggad på att testa detta receptet 😍
    En fråga bara, Vilka äpplen ska man använda till receptet? Alltså mer söta? Mer syrliga?

    • A
      Emma Brink Rask

      Alla funkar. Jag kör alltid på vad jag råkar ha hemma, gärna nån svensk sort.

  • Ville bara säga tack för ett riktigt bra recept! Bakade den här som julefterrätt och oj vad god den var! Riktig hit! Tror dock jag kokade den kondenserade mjölken lite väl länge för att göra den karamelliserad för min pannacotta var lite väl fast haha. Fortfarande jättegod dock!

  • Elisabeth

    Hur blir kakan om man gör hela i en enda form, alltså att man häller i cheesecakesmeten på den frysta äppelkompotten, fryser detta och sedan har på pannacottan överst?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har med det som ett alternativ i receptet.

  • Kan man byta ut mjölet mot glutenfritt?

  • Hej! Vad är det för silikonform du har använt till din pannacotta?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den kommer från ett danskt märke och finns bara att köpa i danmark, men Silikomart har en liknande.

      • Anja Britt Petersen

        Hej
        Så fin kage, kan du mon fortælle hvor i Danmark du har købt formen?

        • A
          Emma Brink Rask

          Den är från By Ditte Julie, köpt på imerco.

  • Ann-Sophie

    jag gissar att formen till havrebotten och äppelkompotten är mindre än 18cm som är till cheescaken? vad har du för mått där?

  • Hej!! Jag undrar om man kan frysa pannacottan i ungefär en vecka och ta fram för tining? Om man kan det, hur tinas de bäst: i rumstemperatur eller i kyl? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint. Tina alltid långsamt i kylskåp.

  • Ska det inte vara något socker i saltkolapannacottan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det är ju socker i den karamelliserade mjölken.

  • Finns det risk för att äppelkompotten blir rinnig när tårtan skärs och står framme länge vid en tårtbuffe? Eller håller den sig sådär snygg på plats 😁

    • A
      Emma Brink Rask

      I och med att det är gelesocker i så håller den sig fin och stabil.

  • Hej! Tårtan ser helt fantastisk ut!! Två frågor… Kan man ersätta vaniljpasta med vaniljpulver? Och hur kommer det sig att du använder gelatin i cheesecaken? Har inte stött på det tidigare.
    Tack för en underbart inspirerande blogg!

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan oftast ersätta pastan med pulver, men typ i vita saker, som cheesecake eller pannacotta så gör pulvret att den blir grå.
      I obakad cheesecake som inte serveras frusen behöver du alltid ha gelatin, om den inte innehåller mycket choklad.

  • Er det sikkert at det er 16 cm form og 20 cm form på billedet?
    Jeg synes ikke der var helt nok cheesecake til en 20 cm form!
    Og på billledet er der ikke ret meget “kant” af cheesecake. Ligner ikke 2 cm kant.
    Elsker, elsker dine opskrifter by the way.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Nej du har rätt, det ska vara 16 och 18. Ska ändra genast!

  • Nicolina

    Kan man vispa upp saltkolapannacottan och sedan spritsa den på chessecaken eller funkar bara receptet till att gjuta?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Jag har inte testat, men det borde funka utmärkt att göra så. Se bara till att den blir riktigt kall först.

  • Kan man ta ut ur frysen, lägga på saltpanacottan o göra den ”snygg”, stoppa tillbaka i frysen över natten o sedan ta fram 5-6 timmar innan man ska äta den. Eller klarar den sig i kylen ett dygn?!

  • Kristina

    Ett halvt ägg i havrebotten…hur delar man på ett ägg???

    • A
      Emma Brink Rask

      Man häller ägget i ett glas, vispar ihop vita och gula och häller sen hälften i smeten.

  • 4-5 äpplen känns som betydligt mer än 150 gr, eller är det väldigt små äpplen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Inte efter att de är skalade och urkärnade. Men det är klart att det spelar roll hur stora äpplen du har. 😊

      • Josefine

        Hej! Funkar det att baka botten i en silikonform? Om inte och man kör i en springform, är det bakplåtspapper man ska klä den med?

        • A
          Emma Brink Rask

          Du kan absolut baka botten i en silikonform.

  • Hur länge ska den stå framme innan man börjar äta? 🙂

    • Hej! Är lite fundersam över steget när botten läggs i cheesecakesmeten, kommer inte botten att sjunka ner till botten av formen?

      • A
        Emma Brink Rask

        Hej! Nej, cheesecaken är så pass tjock att den håller botten uppe.

        • Hejsan, vilken fantastisk tårta????Undrar vad man kan byta ut vetemjölet mot, då jag är glutenintolerant?

    • A
      Emma Brink Rask

      Om den bara varit i kylen kan den ätas direkt. Om den varit i frysen måste den tina helt först. Det tar 5-6 timmar i kylen. Den ska helst tina i kylskåp.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg