Seg havrebotten, äppel- och kanelkompott, superkrämig cheesecake och saltkolapannacotta. En riktigt drömtårta att bjuda på i höst.
Den här cheesecaken blev verkligen så himla god. Seg havrebotten, äppelkompott med kanel, krämig cheesecake och len saltkolapannacotta.
Det är en del moment, men för dig som har gjort den här typen av tårtor förut och kanske har lite olika formar så är det verkligen ingen match. Och för dig som bara har en springform eller två så går det att baka den ändå. Välj en eller alla delar och anpassa till de grejer som du har.
Jag har gjort botten och kompott i en TOR-form på 16 cm och monterat hela cheesecaken i en TOR-form på 18 cm. Du hittar TOR-formarna här. Du kan även göra botten och kompottt i en anslagsring eller springform på 16 cm. Tänk bara på att botten blir färdig fortare i en anslagsring än om du gräddar i en silikonform. (läs mer om olika material på formar och hur de påverkar baket här). Pannacottan har jag stöpt i överdelen till den här formen.
Det är viktigt att havrebotten blir helt kall innan du häller på kompotten, och att kompotten är lite avsvalnad, annars går de två lagrena in i varandra. (Om du tittar på bilderna så har det blivit så för mig, jag var lite otålig och la ihop allt när det var för varmt, men kolla bilden längst ner så ser du hur fina lager man får om man har tålamod att vänta lite.
Tina tårtan i kylen, då får den perfekt konsistens, i rumstemperatur börjar den säcka ihop lite efter nån timme. Om du vill att den ska klara stå framme i rumstemperatur i flera timmar så rekommenderar jag dig att öka på lite gelatin.
Du kan även göra den här kakan i en vanlig springform och då bara göra varje lager på varandra. Om din form är ca 23 cm så skulle jag göra dubbel sats av varje del. Baka sen botten, låt den svalna, häll på kompotten, låt den sätta sig, häll på cheeseaken, låt den stelna helt och häll sedan på pannacottan, men låt pannacottan bli lite tjockflytande och inte varmare än typ 25 grader innan du häller den över cheesecaken. Och sen låter du allt sätta sig i kylen.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.
Sara
Vilken vacker tårta! Kan jag byta ut gelésockret mot gelatin och socker? Har du koll på hur mycket i så fall? Tål tyvärr inte gelésockret.
/ Sara
Emma Brink Rask
Byt det mot samma mängd socker och ett halv gelatinblad.
Anna
Väldigt taggad på att testa detta receptet 😍
En fråga bara, Vilka äpplen ska man använda till receptet? Alltså mer söta? Mer syrliga?
Emma Brink Rask
Alla funkar. Jag kör alltid på vad jag råkar ha hemma, gärna nån svensk sort.
Flavia
Ville bara säga tack för ett riktigt bra recept! Bakade den här som julefterrätt och oj vad god den var! Riktig hit! Tror dock jag kokade den kondenserade mjölken lite väl länge för att göra den karamelliserad för min pannacotta var lite väl fast haha. Fortfarande jättegod dock!
Elisabeth
Hur blir kakan om man gör hela i en enda form, alltså att man häller i cheesecakesmeten på den frysta äppelkompotten, fryser detta och sedan har på pannacottan överst?
Emma Brink Rask
Jag har med det som ett alternativ i receptet.
Anna K
Kan man byta ut mjölet mot glutenfritt?
Emma Brink Rask
Det går nog bra.
Jenny
Hej! Vad är det för silikonform du har använt till din pannacotta?
Emma Brink Rask
Den kommer från ett danskt märke och finns bara att köpa i danmark, men Silikomart har en liknande.
Anja Britt Petersen
Hej
Så fin kage, kan du mon fortælle hvor i Danmark du har købt formen?
Emma Brink Rask
Den är från By Ditte Julie, köpt på imerco.
Ann-Sophie
jag gissar att formen till havrebotten och äppelkompotten är mindre än 18cm som är till cheescaken? vad har du för mått där?
Elin
Hej!! Jag undrar om man kan frysa pannacottan i ungefär en vecka och ta fram för tining? Om man kan det, hur tinas de bäst: i rumstemperatur eller i kyl? 🙂
Emma Brink Rask
Det går fint. Tina alltid långsamt i kylskåp.
Sofia
Ska det inte vara något socker i saltkolapannacottan?
Emma Brink Rask
Nej, det är ju socker i den karamelliserade mjölken.
Terese
Finns det risk för att äppelkompotten blir rinnig när tårtan skärs och står framme länge vid en tårtbuffe? Eller håller den sig sådär snygg på plats 😁
Emma Brink Rask
I och med att det är gelesocker i så håller den sig fin och stabil.
Lotta
Hej! Tårtan ser helt fantastisk ut!! Två frågor… Kan man ersätta vaniljpasta med vaniljpulver? Och hur kommer det sig att du använder gelatin i cheesecaken? Har inte stött på det tidigare.
Tack för en underbart inspirerande blogg!
Emma Brink Rask
Du kan oftast ersätta pastan med pulver, men typ i vita saker, som cheesecake eller pannacotta så gör pulvret att den blir grå.
I obakad cheesecake som inte serveras frusen behöver du alltid ha gelatin, om den inte innehåller mycket choklad.
Laura
Er det sikkert at det er 16 cm form og 20 cm form på billedet?
Jeg synes ikke der var helt nok cheesecake til en 20 cm form!
Og på billledet er der ikke ret meget “kant” af cheesecake. Ligner ikke 2 cm kant.
Elsker, elsker dine opskrifter by the way.
Emma Brink Rask
Hej! Nej du har rätt, det ska vara 16 och 18. Ska ändra genast!
Nicolina
Kan man vispa upp saltkolapannacottan och sedan spritsa den på chessecaken eller funkar bara receptet till att gjuta?
Emma Brink Rask
Hej! Jag har inte testat, men det borde funka utmärkt att göra så. Se bara till att den blir riktigt kall först.
Elna
Kan man ta ut ur frysen, lägga på saltpanacottan o göra den ”snygg”, stoppa tillbaka i frysen över natten o sedan ta fram 5-6 timmar innan man ska äta den. Eller klarar den sig i kylen ett dygn?!
Emma Brink Rask
Både och funkar!
Kristina
Ett halvt ägg i havrebotten…hur delar man på ett ägg???
Emma Brink Rask
Man häller ägget i ett glas, vispar ihop vita och gula och häller sen hälften i smeten.
Lova
4-5 äpplen känns som betydligt mer än 150 gr, eller är det väldigt små äpplen?
Emma Brink Rask
Inte efter att de är skalade och urkärnade. Men det är klart att det spelar roll hur stora äpplen du har. 😊
Josefine
Hej! Funkar det att baka botten i en silikonform? Om inte och man kör i en springform, är det bakplåtspapper man ska klä den med?
Emma Brink Rask
Du kan absolut baka botten i en silikonform.
Lisa
Hur länge ska den stå framme innan man börjar äta? 🙂
Kajsa
Hej! Är lite fundersam över steget när botten läggs i cheesecakesmeten, kommer inte botten att sjunka ner till botten av formen?
Emma Brink Rask
Hej! Nej, cheesecaken är så pass tjock att den håller botten uppe.
Ulrika
Hejsan, vilken fantastisk tårta????Undrar vad man kan byta ut vetemjölet mot, då jag är glutenintolerant?
Emma Brink Rask
Du kan byta det mot glutenfri mjölmix.
Emma Brink Rask
Om den bara varit i kylen kan den ätas direkt. Om den varit i frysen måste den tina helt först. Det tar 5-6 timmar i kylen. Den ska helst tina i kylskåp.