Krämig citronmelisspannacotta med jordgubbskräm, maränger, mjuk kaka och jordgubbskaviar. En somrig och färgglad dessert på tallrik till sommarmiddagen eller midsommarfesten.
Citronmeliss används oftast bara som dekoration, men den smakar riktigt gott att använda i desserter också. Syrlig och örtig. Här spelar den huvudrollen i en krämig pannacotta som samsas på tallriken med jordgubbar i olika konsistenser.
Jordgubbskaviar, det låter väl nåt? Du kan göra denna typen av ”kaviar” eller ”rom” av vilken bärpuré eller vätska som helst. Det är bär och gelatin som sen droppas i kall olja. Sen silar man bort oljan och sköljer av rommen innan den läggs på tallriken. Det är framförallt ett dekorativt inslag på tallriken, men smakar också gott. Som gelé. Du kan själv välja storlek på rommen genom att bestämma hur stora droppar du droppar ner i oljan.
Här finns en annan dessert där jag gjort dem med hallon.
Till den mjuka kakan här har jag bara köpt färdiga muffins, såna genvägar får man ta ibland. Men om du inte vill göra det så gör du bara egna vaniljmuffins eller sockerkaka.
Jag har gjort pannacottan i silikonformar från ikea, jag vet inte om de finns kvar längre, men du kan använda vilka silikonformar du vill som rymmer knappt 1 dl per portion, exempelvis dessa.
Både jordgubbskrämen och rommen kan du göra med vilket bär du vill, men samma recept. De går bra att göra med både färska och frysta bär.