Citronmelisspannacotta med jordgubbskräm

2 maj, 2024

Krämig citronmelisspannacotta med jordgubbskräm, maränger, mjuk kaka och jordgubbskaviar. En somrig och färgglad dessert på tallrik till sommarmiddagen eller midsommarfesten. 

Citronmeliss används oftast bara som dekoration, men den smakar riktigt gott att använda i desserter också. Syrlig och örtig. Här spelar den huvudrollen i en krämig pannacotta som samsas på tallriken med jordgubbar i olika konsistenser.

Jordgubbskaviar, det låter väl nåt? Du kan göra denna typen av ”kaviar” eller ”rom” av vilken bärpuré eller vätska som helst. Det är bär och gelatin som sen droppas i kall olja. Sen silar man bort oljan och sköljer av rommen innan den läggs på tallriken. Det är framförallt ett dekorativt inslag på tallriken, men smakar också gott. Som gelé. Du kan själv välja storlek på rommen genom att bestämma hur stora droppar du droppar ner i oljan.
Här finns en annan dessert där jag gjort dem med hallon.

Till den mjuka kakan här har jag bara köpt färdiga muffins, såna genvägar får man ta ibland. Men om du inte vill göra det så gör du bara egna vaniljmuffins eller sockerkaka.

Jag har gjort pannacottan i silikonformar från ikea, jag vet inte om de finns kvar längre, men du kan använda vilka silikonformar du vill som rymmer knappt 1 dl per portion, exempelvis dessa.

Både jordgubbskrämen och rommen kan du göra med vilket bär du vill, men samma recept. De går bra att göra med både färska och frysta bär.

Citronmelisspannacotta med jordgubbskräm

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Citronmelisspannacotta

4 gelatinblad
2 msk strösocker
2 msk limesaft
1 kruka citronmeliss (spara några blad till dekorering)
2 dl grädde
60 g strösocker (2/3 dl)
2 tsk vaniljpasta
200 g turkisk yoghurt (2 dl)

Jordgubbskräm

100 g jordgubbar

25 g vatten (1/4 dl)

25 g strösocker (1/3 dl)

2 tsk pressad lime

1 g (1 krm agar agar)

Jordgubbskaviar

Ca ½ liter neutral olja

2 ½ gelatinblad

100 g jordgubbar

25 g socker (knappt 1/3 dl)

Minimaränger

Övrigt

3 vaniljmuffins

Citronmeliss till dekoration

Färska jordgubbar till dekoration

Instruktioner:

Citronmelisspannacotta

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Mixa strösocker, limejuice och citronmeliss till en grön massa, det gör inget om det är lite bitar kvar.

3. Koka upp grädde, socker och vanilj. Rör ut gelatinet där i.

4. Blanda citronmeliss och lime med yoghurt och vispa till sist ihop med grädden. Häll i silikonformar om ca 1 dl, och ställ in i frysen i minst 5–6 timmar, gärna över natten.

Jordgubbskräm

1. Häll jordgubbar, vatten, strösocker och lime i en liten kastrull. Mixa till en puré. Vispa ner agar agar. Koka upp och låt sjuda i 4–5 minuter. Häll över i en bunke, sätt plastfilm på och ställ in i kylen tills helt kall.
När den här helt kall är den väldigt stabbig. Då mixar du den krämig med en stavmixer.

Jordgubbskaviar

1. Häll oljan i en kanna och ställ in i frysen i 5–6 timmar (obs inte över natten, då fryser den till is, den ska bara bli iskall).

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

3. Lägg jordgubbarna i en liten kastrull tillsammans med sockret. Mixa till en slät puré, koka upp och låt sjuda i ett par minuter. Smält gelatinet där i och sila sedan ner i en bunke.

4. Häll över i en flaska med piplock eller i en spritspåse. När purén är ca 37 grader, droppa en droppe i taget ner i den iskalla oljan. Små kulor kommer att sakta åka ner på botten av kannan. Låt dem ligga kvar där i kylskåp tills du ska använda dem.

Lägg ihop tallrik

1. Ta fram den frusna pannacottan. Lossa och lägg upp en på varje tallrik. Den tinar sen på ca 30 minuter, så gör detta ca 30-45 minuter före servering.

2. Bryt bitar av muffinsen, använd helst bara innankråmet, det är finast, och lägg på varje tallrik.

3. Ta fram jordgubbskrämen, rör om i den så att den blir smidig, häll över på en spritspåse med en rund liten tyll och spritsa ut på ett par tre ställen på tallriken.

4. Sila bort oljan från jordgubbsrommen (spara oljan, den kan användas igen till vad som helst) och skölj försiktigt med kallt vatten och låt rinna av. Lägg i små högar på ett par ställen på tallriken och några på pannacottan.

5. Lägg ut några minimaränger och dekorera till sist med citronmeliss och halverade färska jordgubbar.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg