Pistagetartletter med saltkola och chokladtryffel

5 november, 2019

Spröda pistagebottnar fyllda med salt kolasås och chokladganache.

Jag är väldigt förtjust i att göra pajer i portionsform, alltså som små tartletter. Sen att jag älskar pistagenötter och saltkola, ja det är ju inte en hemlighet vid det här laget.

Här har en spröd pajbotten med pistage fyllts med salt kolasås och pistagenötter. Sen har jag toppat med chokladtryffel, eller ganache. Jag gjorde några med mörk choklad och några med Valrhonas hallonchoklad (så god!).

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Pistagetartletter med saltkola och chokladtryffel

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 12 tartletter 6 cm i diameter

Ingredienser:

Pajdeg

75 gram malda pistagenötter

125 gram vetemjöl

50 gram florsocker

75 gram kallt smör

1 nypa salt

1 msk kallt vatten (om det behövs för att få ihop degen)

Saltkolasås

Chokladganache

50 g grädde

50 g mörk choklad

Instruktioner:

Pajdegen

1. Lägg pistagenötterna i en mixar och mixa dem fint. Tillsätt mjöl, florsocker, smör och salt och mixa ihop tills allt är smulor, tillsätt då vattnet för att samla degen.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i en timme.

3. Kavla ut eller tryck ut degen i tartlettformar (eller en större form). Ställ in dem i frysen i 15 minuter och baka sedan i 12 minuter på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Ta loss pajskalen från formarna och låt svalna helt. Lägg sedan några grovt hackade pistagenötter i varje.

Saltkolasås

1. Medan kolasåsen fortfarande är varm, häll den i tartlettskalen, fyll dem till ca hälften.

Ganachen

1. Finhacka chokladen. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills den här helt jämn och häll den då över kolasåsen på tartletterna. Dekorera med en pistagenöt. Låt dem stå framme i rumstemperatur tills ganachen har stelnat. Serveras rumstempererade.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Vill så gärna testa dessa i helgen!
    Någon som testat i en smord muffinsplåt? eller har du någon annan idé?

    Ser supergott ut!

    Så kul att följa dig Emma, drömmer mig bort bland dina vackra bakverk varje dag. Lycka till med det nya, tror det blir toppen!

    Kram Linnea

    • A
      emmabrink

      Tack!
      Jag har gjort tartletter i muffinsplåt och det har funkat bra. Har inte ens behövt smörja, för det är små mycket smör i degen.

  • Hej! Kan man göra dessa i mandelmusslor formar i silikon ? 😊

  • Vilka formar använder du till dessa tartletter? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Tartlettringar i metall. 6 cm. Vet inte märket, jag har köpt dem i Paris. Men Silikomart har liknande.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg