Dessert till Alla Hjärtans Dag

9 februari, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Du kan aldrig gå fel med hallon och choklad till Alla hjärtans dag. Hallonmousse, vaniljpannacotta och chokladbrownie serverat vackert på en tallrik.

Jag hade en bit brownie över i frysen och kom på att den skulle kunna bli en del av en riktigt härlig dessert till Alla hjärtans dag. Ja, men det är kanske klyschigt med hallon och choklad, men herregud, har det någonsin funnits ett mer självklart kärlekspar? Jag stöpte en enkel hallonmousse i de här små halvkubsformerna och hällde lite av moussen i en silikonform med små hjärtan (den har jag köpt i Danmark för flera år sedan så kan tyvärr inte länka till den.) Men här finns en liknande. 

Sen gjorde jag en enkel vaniljpannacotta, hällde lite i hjärtformarna och lät resten sätta sig i kylen. Sedan vispade jag upp den och spritsade på tallriken. Brownien skar jag i små kuber, jag rotade fram lite kristalliserad vit choklad (den håller i månader i en plastpåse på ett mörkt rumstempererat ställe) och några chokladdekorationer som jag också hade i gömmorna. Sen la jag upp det på en tallrik. Och till sist dekorerade jag med blad från min oxalis. Hade jag haft citronmeliss hade jag nog tagit det i stället för att få in en fräsch färg. Voila! Sen fick min man detta till dessert på sitt hemmakontor och ja! Detta är en dessert att bli kär i!

Dessert till Alla Hjärtans Dag

4/5(74)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Chokladbrownie

80 g smör

80 g mörk choklad

90 g strösocker (1 dl)

2 ägg

20 g vetemjöl (2 msk) (kan uteslutas för en helt glutenfri kaka)

Hallonmousse

1 gelatinblad (jag använder Dr Oetkers)

50 g hallonpuré (0,5 dl) (Ca 75 g frusna hallon som jag tinat och pressat genom en sil.

1 msk pressad citron

45 g socker (0,5 dl)

1 dl vispgrädde

50 g creme fraiche (0,5 dl)

Vaniljpannacotta

2,5 dl vispgrädde

45 g gelésocker (0,5 dl)

1 tsk vaniljpasta

Övrigt

Kristalliserad choklad
Chokladdekorationer
Färska hallon
Oxalis

Instruktioner:

Chokladbrownie

1.Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 16-18 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att få loss kakan sen.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.

4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.

5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

6. Blanda till sist i vetemjölet.

7. Häll smeten i formen och grädda i ca 18-20 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.

8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.

Du kommer att få brownie över här, men det är svårt att baka en mindre sats, om  du inte har en väldigt liten  form. Ät upp det som blir över eller frys ner den till nästa gång du behöver lite brownie till en dessert.

Hallonmousse

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp hallonpurén, socker och citronsaften. Smält sedan gelatinet där i. Låt det svalna något.

3. Rör samman hallon och citron med creme fraiche.

4. Vispa grädden lätt och vänd sedan ihop det med resten tills du har en slät mousse. Häll moussen i formarna och sätt på frys i 4-5 timmar. Gärna över natten.

Vaniljpannacotta

1. Häll grädde, gelésocker och vanilj i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 30 sekunder. Häll sedan lite av det i formar om du vill och låt resten sätta sig i kylen i  4-5 timmar eller över natten.

Lägg upp på tallriken

1. Strö kristalliserad choklad som en cirkel på en tallriken.

2. Lägg ut några av moussekupolerna. Antingen som de är, eller sätt ihop två med de platta sidorna mot varandra så att de blir ett runt klot. Lägg sedan ut moussehjärtan och pannacottahjärtan.

3. Vispa upp pannacottan så att den blir krämig. Häll den på en spritspåse med en fin tyll (jag använder Wilton 6B) och spritsa några bollar på tallriken.

4. Skär brownien i kuber och lägg ut några på tallriken.

5. Dekorera med hallon, chokladdekorationer och oxalis. Servera direkt. Eller sätt in dem i kylen tills det är dags att servera.

Dela det här inlägget:
22 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Linnéa Uddin

    Hej,
    Vill göra en tårta med dessa komponenter.
    Hur mycket tror du att man skulle behöva gångra recepten för att få tillräckligt?
    Det kanske blir för komplicerat för att räkna på det viset?

  • Hej Emma
    Hur många portioner är recepten till?
    Gott slut och gott nytt år
    Mia

  • Var kan man köpa oxalis? Jag har kollat på plantagen & frågat personalen vid minst 2 tillfällen, men dem hade inte det.

  • Hej! Är det bäst att frysa även pannacottan som är i hjärtformarna så att man enkelt får ut de, eller går det att få ut de fast de bara varit i kylen?
    Ska bli så kul att testa detta recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, de måste vara frysta, annars får du inte ut dem.

  • Johanna

    Hej, kan man byta ut gelesockret till något annat? Syltsocker eller socker och gelatinblad?

  • Ser att du har flera recept på hallonmousse, ett med créme fraiche och ett med turkisk yoghurt. Är det någon större skillnad smakmässigt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, lite högre syra med yoghurt, men det är ganska likvärdigt. Jag brukar ta vad jag har hemma.

      • Tack! Kan man även använda sig av färskost? Tänker på Philadelphia.

        • A
          Emma Brink Rask

          Inte istället för yoghurt eller Creme fraîche. Det blir för tjockt och mer som en cheesecake.

  • Hej! Det står att moussen ska frysas. Men då ska den alltså hinna tina upp innan man serverar eller äts den fryst, som en glass?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den ska tinas upp innan servering. Men det går fort med så små kupoler, tar bara nån halvtimme.

  • Hej! Går det bra att byta ut gelatinet mot vegetariska alternativ som agar agar eller gelésocker?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det är alternativ men inte substitut. Du kan inte använda dem utan att ändra i recept och metod.

  • Hur länge kan man ha den i kylskåpet innan servering? Är 6 timmar för mycket?

  • När ska man använda sockret i hallonmoussen?
    I ingredienslistan står att man ska ha socker, framgår dock inte i receptet när man ska ha det 😊

    • A
      Emma Brink Rask

      Det ska kokas upp tillsammans med hallonpurén och citronsaften.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg