Kladdkaka kan tyckas vara ett av de enklaste bakverken som finns, men det finns några fallgropar. Det här är mina tips till den allra godaste kladdkakan.
Håll koll på tiden
Det vanligaste misstaget man gör med kladdkaka är att baka den för
länge. Då slutar den att vara en kladdkaka och blir istället en
torrkaka. Börja alltid med 15-20 minuter, och håll koll. Den ska se
ut som att den har stigit och satt sig i kanterna men fortfarande
vara lite gungig i mitten. Det är dock viktigt att man ser att den
har fått en bakad yta över hela, annars är den fortfarande rå. Den
måste få tillräckligt med tid för att sockret ska smälta och kakan
ska bakas men ändå vara kladdig, annars blir det bara en sockrig
smet kommer det inte att vara gott. Detta gäller både om kakan ska
ätas ljummen eller ställas i kyl för att spritsas och ätas
senare.
Jag brukar grädda dem på 160 grader varmluft (175 grader vanlig
ugn) i 18-20 minuter beroende på hur tjock man gör den.
Och regeln som gäller: Hellre för kladdig än för torr!
Vispa inte!
Ett annat vanligt fel som man gör med kladdkaka är att man vispar
smeten. Om man vispar in luft i äggen så kommer kakan att bli mer
som sockerkaka i ugnen och inte alls sådär kladdig och kompakt som
man vill ha den. Rör gärna ihop smeten med en ballongvisp, men RÖR,
vispa inte.
Det finns dock undantag, om du har mycket riktig choklad i så kan
det funka med recept där man vispar ägg och socker. Kolla in recpetet på mina brownies
exempelvis.
Däremot ska du ALDRIG vispa när du väl har haft ner mjölet i
smeten.
Experimentera med socker
Du kan såklart bara använda strösocker, men om du byter ut en del
av strösockret mot farinsocker, råsocker eller muscuvadosocker
(ljust eller mörkt) så får du en helt annan karamellig ton i din
kaka som är jättegod. Det är bara att byta en mängd strösocker mot
samma mängd brunt socker.
Snåla inte med kakao och choklad
De finns kladdkakor med bara kakao, bara riktig choklad eller både
och. Det ena behöver inte vara bättre än det andra, men testa gärna
lite olika. Och använd en bra kakao! Min favorit är nog kladdkakorna som har både kakao och
choklad, de får en intensiv och krämig chokladsmak och
konsistens.
Dekorera kladdkakan
Om man vill dekorera kladdkakan är det perfekt att låta den stå i
kylen över natten. Då blir den fin att spritsa eller dekorera. Den
får då också en fudge- och tryffellik inre kärna som är så god!
Jag brukar också vända den kalla kladdkakan upp och ner när jag ska
dekorera den, då får man en helt rak och slät yta som är perfekt
att spritsa på.
Glöm inte salt
En halv till en tesked salt
i kladdkakan gör så stor skillnad. Kladdkaka är ett sött bakverk
och sältan balanserar ut smakerna och till just choklad är salt
också magiskt gott. Så glöm inte saltet!
HÄR FINNS ALLA MINA RECEPT PÅ KLADDKAKOR
Det här receptet är det bästa för en ljummen kladdkaka att njuta av med grädde och glass.
Nedan ser du ett par tips på goda kladdkakor att dekorera och frostings att dekorera dem med
Kladdkaka med mjölkchokladchantilly
Lyssna gärna på bakpodden, Tillåt Kakors, avsnitt om just kladdkaka: