Med några få enkla tricks får du den godaste och saftigaste bullen. Så här gör du för att lyckas!
Såklart är de så att alla gillar olika när det kommer till kanelbullar. Vissa vill ha snäckor, andra snurror. En del vill ha mycket pärlsocker, andra inget alls men gärna mandel. Men jag vill i alla fall ha en riktigt tung och saftig men ändå fluffig bulle, mycket fyllning utan att kännas alltför kletig eller degig. Mycket pärlsocker, men inte i en hög och så ska den vara saftig länge efter att den har svalnat.
Och det kan låta tråkigt, men nyckeln till en riktigt god bulle som håller sig god länge, är att låta det ta tid. Tid med degen och tid med jäsning. Visst, du kan slänga ihop kanelbullar på 1,5 timmar, men de kommer att vara torra så snart de har svalnat.
Här kommer mina bästa tips för att lyckas!
- Ta god tid på dig. Du kan inte stressa fram goda bullar. Knåda degen länge, så att det verkligen hinner utvecklas glutentrådar. Mycket längre än du tror, minst 10-15 minuter i köksmaskin. Låt även jäsningen ta tid. Gör det enkelt för dig och jäs bara en gång. Baka ut bullarna direkt när degen är klar (eller vänta en kvart så att degen får vila lite och blir enklare att kavla ut) och jäs sedan bullarna på plåten i ett par timmar. Och använd gärna ett recept med fördeg eller tangzhongmetoden för extra stor chans till goda bullar.
- Rumsvarmt eller kallt smör som tillsätts allra sist i degen. Om man använder smält smör så behöver degen mer mjöl för att kunna arbetas med och då får du torrare bullar. Tillsätt även saltet sist tillsammans med smöret. Jäst gillar inte salt, så bättre att jästen får komma igång på egen hand innan saltet tillsätts.
- Använd riktig kardemumma i degen. Alltså hela korn som du mortlar, det gör ALL skillnad i smaken. Den färdigmalda kardemumman består mest av skal och smakar ingenting i jämförelse. Och snåla inte med den!
- Snåla inte med fyllningen heller. Det ska vara mycket smör och mycket kanel. Och det ska rinna ut lite som blir sådär knäckigt på plåten. Men för att inte för mycket fyllning ska rinna ut ska du tänka på att inte vispa in luft i fyllningen, och du kan tillsätta någon matsked maizena också för att vara säker på att det mesta av fyllningen stannar i bullen. Själv river jag gärna ner lite mandelmassa i fyllningen, det hjälper till att hålla ihop fyllningen och ger dessutom väldigt saftiga bullar.
- Pensla med ägg innan och sockerlag efter gräddning. Ägget ger bullen en fin färg och håller pärlsockret på plats. Sockerlagen gör att allt det saftiga stannar inne i bullen samtidigt som det gör bullen glansig och fin. Ett supertrick för saftiga bullar länge. Pensla på direkt när bullarna är heta så dunstar det fint och gör inte bullarna soggy.
Läs gärna min artikel om vetedeg på 3 olika sätt. Där får du veta skillnaden, när vad passar och hur du kan tänka om du vill kalljäsa.
Här hittar du mitt bästa recept på bullar med fördeg och här hittar du ett med tangzhongmetoden.
Och lyssna gärna på Bakpodden Tillåt Kakors avsnitt om bullar, där finns massor med tips!
OCH! Följ gärna @brinkenbakar på Instagram för fler tips, filmer och inblick bakom kulisserna.