Blåbärspaj med inbakad vaniljkräm

9 juli, 2020

En riktigt smaskig smulpaj med blåbär och där vaniljsåsen är inbakad i pajen.

I höstas gjorde jag en sån här paj med äpplen, där jag bakade in vaniljsåsen i pajen. När jag jobbade på Espresso House för en massa år sen så hade vi en sån på menyn och det är så gott, dels att äta nygjord och ljummen, men även att äta uppskuren i bitar när den är kall.

Nu blev det alltså en med blåbär och det var verkligen också supergott!

Blåbärspaj med inbakad vaniljkräm

3.7/5(240)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg

200 g smör

240 g vetemjöl (4 dl)

90 g strösocker (1 dl)

1 tsk vaniljsocker

35 g havregryn (1 dl)

Vaniljkräm

4 dl mjölk

80 g äggulor (ca 4)

2 msk strösocker

2 msk maizena

3 tsk vaniljsocker

Till monteringen av pajen

3 dl frusna blåbär

0,5 msk potatismjöl

Instruktioner:

Pajdeg

1. Sätt ugnen på 170 grader  varmluft (185 grader vanlig ugn).

2. Mixa alla ingredienser utom havregrynen (de ska tillsättas senare) i en matberedare.

3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, ca 20 cm i diameter. Förbaka den i 10 minuter.

Vaniljkräm

1. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull och låt det sjuda på svag värme under vispning tills det blir en tjock kräm.

2. Låt den svalna något och tillsätt sedan vaniljsockret.

Montering av pajen

1. Bred vaniljkrämen över den förbakade pajdegen i pajformen.

2. Lägg blåbären uppblandat med potatismjölet över vaniljkrämen.

3. Blanda resterande pajdeg med havregrynen och smula över pajen.

4. Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera ljummen, eller kall.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kan man använda färdigblandat vaniljsås Istället för att göra eget ?

    • A
      Emma Brink Rask

      Vaniljsås blir för lös, det måste vara vaniljkräm. Men det går bra att göra av pulver om man vill.

  • Har gjort denna paj två gånger på en månad, älskar den. Tack för recept!

  • Solvejg

    Kan jag bara rakt av ersätta frysta blåbär för färska?

  • Den godaste blåbärspaj jag har gjort, tack för receptet👍😀

  • Tror du man kan använda vaniljpasta istället för vaniljsocker i krämen? Ska den också i såfall ner senare?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg