Allt du behöver för att baka tårtor

8 april, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

För att kunna baka tårtor behöver du bakformar. Jag använder springformar, dvs formar med löstagbar botten, anslagsformar, tårtringar, och silikonformar. De har lite olika användningsområden och jag använder dem på olika sätt. Du kan dock använda din springform till alla dessa användningsområden, även om det kanske blir lite omständligare och ger dig ett marginellt mindre perfekt resultat.

Alla recept till tårtorna i den här artikeln finns i min nya bok, Tårtor & Smörgåstårtor.

Här hittar du min bok Tårtor & Smörgåstårtor

Silikonformar

Silikonformarna är väldigt användbara, de tål både frys och ugn. De är perfekta för att bygga moussetårtor i för de ger en helt perfekt yta. Om du gör moussetårtor i silikonform så måste de djupfrysas innan du tar loss tårtan, annars får du inte ut den med perfekt yta. Silikonformar är också perfekta att stöpa interiörer i, alltså exempelvis ett lager av kompott eller pannacotta som du ska lägga i din tårta. Det är bara att hälla i vätskan och frysa formen och sedan bara ploppa ut din interiör och lägga i din tårta.

Jag använder mest silikonformar i storlek 16 cm, 18 cm och 20 cm. Perfekt för alla tårtor som ska stöpas. Med formar i två storlekar kan du också göra interiörerna i en storlek mindre för att sedan gömma dem i den större formen när du stöper tårtan.

TOR-form 16 cm >>

TOR-form 18 cm >>

TOR-form 20 cm >>

Ibland använder jag även formen Universo 1200 som är 18 cm men som har lite rundade kanter.

Här finns Universo 1200 >>

Om jag monterar en moussetårta i springform så monterar jag den upp och ner. Alltså häller först ner moussen och trycker sedan ner botten och sedan får allt bli djupfryst innan jag tar loss det från formen. Då får man en helt slät och perfekt yta på tårtan. Om du monterar samma tårta i springform så lägger jag först ner botten, sedan häller jag moussen över och runt och stryker ut ytan så att den blir jämn. Men den blir ändå inte helt lika slät som i silikonform.

Här hittar du ett inlägg där jag tipsar om fler silikonformar >>

Springformar

Formar med löstagbar botten. Allsidiga och kan som sagt användas till allt. Jag använder dem främst när jag ska baka höga, fluffiga och lätta bottnar som ex till en jordgubbstårta eller prinsesstårta. Men de går också utmärkt att baka browniebottnar och andra låga bottnar som ex nötmarängbottnar. Naturligtvis kan du även klä botten med bakplåtspapper, kanterna med tårtplast och sedan montera moussetårtor i dem.

Om du bara ska ha en enda springform så välj en som är 20 cm eller 22 cm. Speciellt om du bakar mycket från mina recept.

Den här springformen på 20 cm från Heirol är perfekt >>

Och här finns samma på 23 cm >>

Så här omvandlar du receptet utifrån storleken på din form >>

Anslagsformar

Formar i samma material som springformar (plåt eller aluminium) med med lägre kant och utan löstagbar botten. Dem använder jag om jag istället för att exempelvis göra en botten som jag sedan delar i tre delar, gräddar tre bottnar direkt.
Jag har tre i storlek 16 cm,  tre som är 18 cm och tre i storlek 20 cm. Jag har köpt mina i USA, och det är lite svårt att hitta bra i Sverige, i alla fall i de mindre storlekarna. Det finns från Heirol, PME och från Wilton i större storlekar och med högre djup. Men jag kan dessvärre inte hitta några bra alternativ att länka till. Alternativet här är såklart att använda springform eller tårtring. Antingen att grädda i omgångar eller baka smeten i en form och sedan dela botten i olika lager efteråt.

Tårtringar

Form som bara består av en kantring, den har alltså ingen botten. Du sätter den på en plåt och smörjer kanterna innan du lägger i smeten. Dem använder jag till låga bottnar av fast smet, typ maräng eller brownie. Häller du en för lös smet i en tårtring så rinner den ut. Tårtringar är också utmärkta att använda som utstickare om du har bakat en stor botten på en plåt så kan du ta ut flera bottnar med hjälp av tårtringen. Sen är tårtringen perfekt för att bygga och montera tårtor som behöver sätta sig efter montering. Då klär du insidan med tårtplast. Det finns också tårtringar som är justerbara i storlek.

Här finns tårtringar i olika storlekar >>

Här hittar du ett inlägg där jag tipsar om fler typer av bakformar >>

Tårtplast

Tårtplas är kanon! Det är enkelt att köpa online, du får det i en rulle som håller hur länge som helst. Jag diskar och återanvänder alltid min tårtplast. Men tårtplasten är den avgörande faktorn till raka och snygga kanter på dina tårtor, framförallt moussetårtor. Visst kan du använda plastfolie eller bakplåtspapper, men räkna med rynkiga och ojämna kanter på din tårta.

Här hittar du tårtplast som är 5,5 cm hög >>

Här hittar du  tårtplast som är 8 cm hög >>

Tyllar och spritspåsar

Tyllar vill man gärna ha ett gäng. Satsa på de lite större tyllarna, de får du oftast finast resultat med. Mina favorittyllar, förutom helt runda tyllar, är Wilton 1M och Wilton 8B. De använder jag typ till det mesta.
Jag använder ofta tjocka och stora spritspåsar som tål en del. Men älskar också den tunna varianten som finns från stort till väldigt litet. De är bra när man ska spritsa lite eller lätta grejer. Eller kanske behöver använda ett gäng påsar.

Jag har samlat alla mina favoriter på en sida hos baka.se.

Här hittar ni mina utvalda tyllar och spritspåsar >>

Tunna spritspåsar hittar ni här >>

Annan utrustning

Ett tårtfat som snurrar är inte så dumt. Jag har detta rolls royce-fat från Ateco, men IKEA har ett som heter ”bakglad” verkar toppen, i en lite billigare prisklass.

En helt rak tårtskrapa underlättar för raka kanter när du täcker en tårta med grädde eller smörkräm.

Här finns en rak tårtskrapa >>

Här finns ett set med tårtskrapor som gör fina mönster på kanten på tårtan >>

Även vinkelpaletter i ett par olika storlekar är oumbärligt.

Här finns en liten vinkelpalett >>

Här finns en stor vinkelpalett >>

Sådärja! Nu har du alla förusättningar för att baka kanonfina tårtor! Lycka till!

Mer läsning:

Så lyckas du med mirrorglaze >>

Så lyckas du med moussetårta >>

Så lyckas du med marängsmörkräm >>

Vad är det för skillnad på mousse och bavarois? >>

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg