Hembakade ballerinakakor

26 juni, 2019

Ballerinakakor, precis lika fina som de du köper, men förmodligen snäppet godare!

Kanske är ballerinakakan den svenskaste småkakan som finns. Jag vet ingen som inte älskar den. Och att baka dem hemma var busenkelt och de smakar nästan precis som de du köper, de är något mörare dock.

Hembakade ballerinakakor

3.8/5(83)
Röster
Portioner: Ca 25 kakor

Ingredienser:

Kakdeg

180 g vetemjöl (3 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 g smör

1 msk vatten

12 g kakao (2 msk)

Fyllning

100 gram mjölkchoklad

100 gram nutella

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser utom kakao och vatten i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg.

2. Lägg hälften av degen på en tallrik. Tillsätt kakao och vatten och mixa in i degen som är kvar i maskinen.

3. Plasta in de båda degarna och låt dem vila i kyl i ca 1 timme.

4. Kavla ut den mörka degen, ca 3 mm tjocklek, och ta ut runda kakor med en utstickare. För att de ska vara lätta att hantera och lägga på plåt sen så kavlar jag ut dem mellan bakplåtspapper och fryser dem ett par minuter, sen är de busenkla att lägga på plåten.

5. Sätt ugnen på 175 grader och baka kakorna i ca 10 minuter.

6. Kavla ut den ljusa degen och ta ut rundlar i samma storlek. Ta också ut ett litet hål i mitten och baka dem på samma sätt som de mörka kakorna.

7. Smält chokladen och rör samman med nutellan. Spritsa i mitten på varje mörk kaka och tryck på det ljusa ”locket”. Låt dem bli kalla och förvara dem gärna i kylen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! När jag bakar dessa så får de mörka kakorna alltid en bula som tar över hela kakan. Rekommenderar du att sticka några hål på dem med en gaffel som när man bakar en paj för att undvika dessa bulor eller vad tror du att felet kan vara? Har jag knådat degen för länge?

    • A
      Emma Brink Rask

      Prova att nagga dem med gaffel. Jag gräddar mina på perforerad silikonmatta som gör att de blir platta.

  • Går de att göra utan nutella och ersätta med något annat?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Du kan göra dem med mjölkchokladganache. 0,5 dl grädde och 100 gram mjölkchoklad. Koka upp grädde, häll över hackad choklad, rör om. Och vänta sedan tills den är mjuk nog att spritsa på kakorna.

  • Jag bakade de precis och klart de blev helt magiska 🙈

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg