Några saker att tänka på för att få till den där spegelblanka ytan på din tårta eller bakelse.
Det ska ärligt sägas att jag har en del kvar att lära när det kommer till att helt och hållet lyckas med mirrorglaze. I alla fall med spiksäkert resultat varje gång. Ibland blir det bra, ibland blir det skit. Men jag har i alla fall hittat några fallgropar som jag försöker undvika och här tänkte jag att jag skulle dela med mig av dem till er, så kanske ni också lyckas oftare än inte.
Men först! Vad är mirrorglaze? Du kan hälla glaze på tårtor, av exempelvis ganache eller liknande. Den stelnar på tårtan och blir lite matt. Den kan du använda om du exempelvis ska göra en dripcake. En sån glaze kan du hälla på en smörkrämstårta eller med färskostfrosting. Men en mirrorglaze har en helt annan konsistens och innehåller stora mängder gelatin, detta för att den ska sätta sig på tårtan. Den häller man över hela tårtan eller bakelsen och man måste göra mer än vad som ska vara på tårtan då en hel del rinner av när man häller. Mirrorglaze häller du på tårtor och bakelser av mousse och de måste vara djupfrysta när du häller på glazen. Detta för att den faktiskt ska stelna och fastna på tårtan. Även när den är stelnad så kommer den att vara lite klibbig. I teorin så kan du säkert hälla mirrorglaze på en frusen smörkrämstårta, men jag tycker inte att det passar. Men det gör du som du vill såklart!
Förutom gelatin så innehåller glazen mest socker, och ofta choklad. Den smakar bara sött, men tanken är att det bara ska vara ett tunt lager för prydnad. Jag smaksätter och färgsätter den gärna med äkta grejer, som frukt- och bärpuré, men du kan självklart också färga dem med gel- eller pastafärg. Det finns lite olika varianter av recept. Både med gelatinpulver och med gelatinblad, jag använder oftast det senare nu för tiden. (Det är i stort sett omöjligt att få samma vackra resultat med veganska alternativ, tyvärr). Sen är det vanligt att göra glazen med kondenserad mjölk men även utan. Jag gör nästan bara utan, mest för att jag har kommit fram till att jag tycker att den blir lite mindre klistrig när den stelnat.
Ok, här är några saker att tänka på!
- Temperaturen på glazen är superviktig! Om den är för varm kommer den att rinna av tårtan och dessutom kanske smälta den. Men om den är för tjock så kommer den inte att rinna på snyggt, utan det blir synliga märken. Det blir också ett för tjockt lager, vilket varken är snyggt eller gott. Detta misstag har jag gjort många gånger! Den optimala tempen ligger mellan 35-40 grader. Men det beror lite på vilket recept på glaze du använt. Stirra dig inte blind på temperaturen utan gå mer på konsistensen. Testa att doppa en kall sked i glazen. Om det lägger sig ett snyggt tunt, men täckande lager på baksidan av skeden så är glazen redo för tårtan. Den ska vara flytande, trögflytande men flytande, om du märker att den är väldigt tjock så är det bättre att värma på den lite igen. Du kan alltid göra glazen dagen före och sedan micra upp den till rätt temp. Du kan också frysa glaze.
- Luftbubblor vill man inte ha på sin mirrorglaze, det pajjar den där perfekta smootha looken som du är ute efter. Glazen ska helst mixas ihop med stavmixer för den perfekta emulsionen och konsistensen. Men här är det lätt att du får in mycket luft i den. Tricket ligger att stavmixa i en smal hög kanna. Och aldrig låta stavmixern går över ytan. Aldrig liksom lyfta mixern upp och ner. Du ska luta kannan lite, liksom vinkla den, sen håller du mixern där glazen är som djupast och mixar så att du får till en virvel i glazen. Då får du en slät glaze och alla eventuella bubblor kommer att åka in i virveln och dö. Sen kan du slå kannan några gånger mot underlaget och snurra den lite innan du häller på så att du bankar bort de sista bubblorna. I nödfall kan man göra hål på bubblorna med en tandpetare på tårtan. Men det blir lätt märken ändå.
- Du har en chans på dig. När glazen ska hällas på så ska den hällas på. Inte dutta. Inte lite och lite. Utan i generösa tag och mycket och se till att du går över så att du inte missat någon del. Det tar bara några sekunder för den att börja stelna och om du då häller igen på samma ställe så kommer det att bli tjocka fula märken. Så om du har en platt tårta, häll i cirkulära rörelser mitt på tårtan och låt glazen rinna ut över kanten. Låt sedan tårtan stå en stund (2-3 minuter) tills den slutat droppa och dra sedan försiktigt av och inåt med en palett längs med underkanten på tårtan för att få bort det som hänger ner. Men FÖRSIKTIGT och lätt på handen så att du inte gör märken. Flytta sedan direkt över tårtan till fatet som den ska serveras på och låt den tina där, helst i kyl. Du kan också sätta tillbaka tårtan i frysen, om den inte ska ätas samma dag. Detta steg, att flytta grejerna som glazats är det svåraste, utan att göra fula märken. Lättare om den är helt frusen än lite tinad.
- Din glazestation är viktig. Jag brukar göra i ordning en bricka som jag klär i plastfolie. Om jag ska glazea en tårta så ställer jag den på en upp- och nervänd burk så att kanterna hänger fria, på så sätt kommer jag lätt åt med paletten sen. Om det är bakelser så sätter jag dem på ett galler (ju mer finmaskigt, desto bättre) på den plastade brickan. När jag glazeat en bakelse så för jag in en vinkelpalett under dem och drar dem lite i en cirkelrörelse så att allt rinner av och de blir jämna längs underkanten. Och sen över på det fat de ska serveras på. Det kan också under lätta att sätta in dem i frysen igen och göra flytten när hela bakelsen och moussen är frusen.
- Du måste hälla glazen på en slät yta. Jag testade att hälla på en bubblig form, och det blev inte bra, det samlades i högar i hålorna. Men du kan såklart hälla på andra formar än platta, bara det inte är gropar i dem.
- Spara glazen som blir över! Först när jag började titta på filmer på youtube och instagram så var jag helt förfärad över hur mycket glaze som gick till spillo. Men den kan man återanvända! Förutsatt att din kaka varit riktigt frusen så att ingen mousse följt med när glazen runnit av. Skrapa ihop, häll i en tät burk och frys. Ha den som start till nästa gång du ska glazea. Eller om du har flera färger kan du göra en effektfull randig glaze i olika färger. Och om det är bakelser du glazar så kan du bara värma på den igen och använda till de sista bakelserna.
Ja, men det var väl det! Och kolla gärna på mycket youtube-filmer för att se hur proffsen gör. Och öva öva öva!
Läs gärna mitt inlägg om att lyckas med moussetårta >>
Här kommer några av mina glazerecept
Sara
Bra beskrivning! Men kan man frysa glazead tårta och sen ta ut och servera med den snygga finishen eller blir utan förstörd i frysen?
Amanda
Jag brukar klippa av glazen som ofta hänger ned vi kanterna med en sax! Blir en rak kant utan så mycket kladd 🙂