Limekladdkaka med blåbärsmousse

19 januari, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En kladdig blondie med smaksatt med vit choklad och lime tillsammans med en krämig blåbärsmousse blir en både söt och syrlig fika.

En seg och kladdig kaka med lime och en syrlig blåbärsmousse. Blåbärsmoussen stöpte jag i min nya form från serien By Ditte Julie. Dessvärre går den bara att köpa i Danmark, men här hittar du en liknande form som passar lika bra. Du kan också välja att bara stöpa moussen direkt på kakan också, se bara till att kakan ligger kloss intill kanten, använd gärna tårtplast.

Kakan bakade jag i en silikonform, men den går precis lika bra att baka i en springform eller tårtring.

Den ätbara blomströsslet finns hos Granit, du hittar det här.

Jag hade egentligen inte tänkt att ha något på kanterna på tårtan, men tyckte, när jag hade lagt på moussen, att det behövdes. Så då vispade jag lite grädde med torkat blåbärspulver (finns i bakhyllan i välsorterade matbutiker) och spritsade med en platt tyll runt tårtan. Du hittar en sån platt tyll här.

Kolla in alla mina bakverk med blåbär här >>

Limekladdkaka med blåbärsmousse

4.4/5(11)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Limekladdkaka

100 g smör

100 g vit choklad

135 g socker (1,5 dl)

2 ägg

60 g vetemjöl (1 dl)

1 lime, rivet skal och juice

Blåbärsmousse

1 gelatinblad

50 g blåbärspure (från 75 g frusta blåbär, som du tinar, mixar och silar)

45 g strösocker (3/4 dl)

50 g turkisk yoghurt  (0,5 dl)

100 g grädde (1 dl)

Övrigt

1,5 dl vispgrädde

1 tsk blåbärspulver

blomsterströssel

Instruktioner:

Limekladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Förbered en form på 18 cm. Om det inte är en silikonform, smörj och klä den med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och smält sedan chokladen där i.

3. Rör samman socker, ägg, limesaft och limeskal. Vispa inte.

4. Rör ner smör och smält choklad i smeten. Vispa inte, bara rör. Vänd till sist ner mjölet.

5. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter tills smeten satt sig i kanterna men har lite gung kvar i mitten. Låt kakan svalna helt och sätt den sedan i kylen över natten, eller i minst 5-6 timmar.

Blåbärsmousse

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp blåbärspurén med sockret och smält  sedan gelatinet där i. Låt svalna till fingervarmt och blanda sedan med turkisk yoghurt.

3. Vispa grädden fluffig, men fortfarande rinnande och vänd samman med yoghurt och bär.

4. Häll smeten i en silikonform (3 dl) och ställ in i frysen över natten (eller minst 6 timmar.

Montera kakan

1. Lossa kakan från formen och lägg den på ett fat.

2. Lossa den frusna moussen från formen och lägg den på kakan.

3. Vispa grädden med blåbärspulvret och häll på en spritspåse med en platt tyll. Spritsa två varv runt tårtan, börja överst. Enklast om du kan sätta fatet på ett snurrfat och sen bara hålla tyllen och  trycka medan du snurrar tårtan.

4. Strö över blomsterströssel och låt tårtan stå framme i ca 1 timmar tills moussen har tinat.

Förvara tårtan i kylen, den  håller sig i minst 3-4 dagar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Åsa Johansson

    Denna tårta ska göras till påsk 😊
    En fråga, om man inte har silikonform utan häller på blåbärsmoussen direkt på kakan, ska då hela alltet( inklusive kladdkakan) in i frysen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Om man gör så, då räcker det att ställa in allt i kylen tills moussen har satt sig.

  • Hej! Hur har du fått den vackra ytan på din kaka? i receptet står det: Häll smeten i en silikonform (3 dl) och ställ in i frysen över natten (eller minst 6 timmar. Kan man spritsa moussen rakt på kakan eller hur får jag en lika vacker kaka som du? Tack för svaret!

    • A
      Emma Brink Rask

      Om du läser texten i inlägget så hittar du svaret och länkar till formar. Du kan inte spritsa den här moussen.

  • Ska försöka mig på denna! Tror du att jag kan göra denna i silikonform upp-och-ner, dvs moussen underst och sedan lägga botten ovanpå? Eller är botten för tung för det? Tack för inspirerande recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Det borde gå fint men låt moussen sätta sig i frysen i 10-15 minuter innan du lägger ner botten. Annars blir den för tung. Och om du vill ha mousse som omsluter hela botten (så den inte syns) så behöver du nog göra dubbel sats av moussen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg