Möra vaniljhjärtan med rabarber

17 april, 2024

Vaniljhjärtan är en av våra mest älskade kakor. Här har vaniljkrämen i mördegen fått sällskap av rabarber, kardemumma och lite hackade salta mandlar. Som en liten rabarberpaj i din hand. 

Jag ska ju erkänna att jag inte älskar vaniljhjärtan. Det är liksom för mycket kaka och för lite kräm för min smak. Men jag gillar att baka dem och jag har gjort dem i massa olika versioner. Med blåbär, med kolakaksdeg (den är SÅ god!), med pepparkaka och lingon och med choklad och hallon. Och så helt vanliga klassiska såklart!

Om jag skulle gjort om dessa så hade jag lagt rabarbern i botten och krämen över, så att det när man vänder upp och ner på hjärtat blir krämen i mitten. Men men! Man tänker inte alltid hela vägen. Det blir ju gott ändå.

Du behöver ha formar för att göra såna här hjärtan. De finns faktiskt ofta att hitta på loppis, i vanliga butiker även online är de ofta slut. Men mina är köpta på Bakers, de är nonstick och det är perfekt, det är aldrig några problem att få loss dem från formarna. Jag har sex stycken, så då får man göra sex stycken i taget, grädda, lossa och göra nya.

När man fodrar formarna så kan man välja om man vill kavla ut degen och lägga över formarna eller bara ta en liten bit deg och tumma ut den. Sen fyller man dem och när man sen ska täcka dem så måste man kavla ut degen, lägga den över formarna och trycka till vid kanterna. Sen kan man trycka till var och en längs kanten, det är viktigt att man stänger dem ordentligt.

Mina fick rosa florsocker genom att jag mixade några frystorkade jordgubbar med sockret.

Möra vaniljhjärtan med rabarber

5/5(1)
Röster
Portioner: 12 hjärtan

Ingredienser:

Mördeg

45 g strösocker (0,5 dl)

60 g florsocker (1 dl)

200 g kylskåpskallt smör

0,25 tsk salt

300 g vetemjöl (5 dl)

1 ägg

Vaniljkräm

Rabarberfyllning

2 stjälkar rabarber ( ca 200 g)

45 g strösocker (0,5 dl)

1 tsk malen kardemumma

Några hackade salta mandlar (kan uteslutas)

Dekoration

60 g florsocker (1 dl)

några frystorkade jordgubbar

Instruktioner:

Mördeg

1. Lägg strösocker, florsocker, salt, smör och vetemjöl i en mixer och kör till du har en smulig det. Tillsätt ägget och mixa tills degen samlar sig. Plasta in den och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 170 grader varmluft (190 grader vanlig ugn).

3. Kavla ut degen och täck dina formar. Fyll dem med vaniljkräm, jag tycker att det är enklast med en spritspåse och sen rabarber.

4. Kavla sen ut resten av degen och täck dina formar, nyp till ordentligt längs kanterna.

5. Grädda i 13-15 minuter tills de fått fin färg. Låt dem svalna i 2-3 minuter i formarna innan du stjälper upp dem. Låt dem sedan svalna ytterligare innan du serverar. Sikta florsocker över dem precis innan servering.

 

Kakorna klarar sig i någon vecka i kylskåp och går utmärkt att frysa. Helst utan florsocker.

Rabarber

1. Skär rabarberstjälkarna på längden så att de blir ca 0,5 cm tjocka. Skär dem sen i små bitar. Blanda mer socker, kardemumma och mandlar.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg